Zo'n 60% van de huidige wereldbevolking leeft in Azië, waarbij China met 1,4 miljard (19%) en India met 1,3 miljard (18%) verreweg de grootste bevolking hebben.
(1.410.474.000 inwoners in China in 2022)
Chinezen wonen verspreid over alle delen van de wereld. Ongeveer 1,4 miljard Chinezen leven in de Volksrepubliek China, dat daarmee qua inwoners het grootste land ter wereld is.
De verdeling over het land is onevenwichtig, de meeste mensen wonen aan de oostkust en grote delen in het westen van het land zijn nauwelijks bevolkt (zie ook Heihe-Tengchonglijn). De Chinese provincie Guangdong in het zuidoosten heeft met 108 miljoen inwoners het hoogste inwoneraantal (2015).
Tegenwoordig wordt de gemiddelde Chinees 77 jaar oud, waarmee de druk op pensioenfondsen toeneemt. Vandaar dat China de pensioengerechtigde leeftijd stapsgewijs wil verhogen totdat iedereen vijf jaar langer werkt.
De autoverkopen in China hebben een snelle groei doorgemaakt. In 2007 haalde het land Japan in en werd de op een na grootste automarkt ter wereld. In januari 2009 werd ook de Verenigde Staten ingehaald. Sinds 1999 groeide de autoverkopen in China met meer dan 10% op jaarbasis.
China (vereenvoudigd Chinees: 中国; traditioneel Chinees: 中國; pinyin: Zhōngguó), voluit Volksrepubliek China (vereenvoudigd Chinees: 中华人民共和国; traditioneel Chinees: 中華人民共和國; pinyin: Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó) is een land in Oost-Azië.
Waar deze in 1980 nog 0,8 miljard euro bedroegen, was dat in 2018 gestegen naar 1 378 miljard euro, zie figuur 1.2.1.
Het relatieve belang van Chinese inwoners in de totale Nederlandse bevolking is eerder klein. Zo had in 2019 maar 0,2 procent van alle inwoners in Nederland de Chinese nationaliteit, al is sinds 2001 dit aandeel jaarlijks wel toegenomen.
Het beschikbare inkomen per Chinees in 2019 bedroeg 30.733 yuan (ongeveer 4.000 euro). Na correctie voor de inflatie is dat een reële stijging met 5,8%. Dat is iets sneller dan de groei van het bnp/capita van 5,7% (het totale bnp steeg 6,1%).
In de top vijf belangrijkste importproducten staan ook beeldschermen en projectietoestellen (1,5 miljard euro in 2019), en mobiele telefoons (1,3 miljard euro). Van de niet-technologische invoer uit China vormt kleding het belangrijkste product met een invoerwaarde van 2,6 miljard euro.
China is een enorm land, met een bevolking van meer dan 1,3 miljard mensen. Het leven in China is heel anders dan het leven in Nederland. In China wonen en werken mensen in grote steden en is er veel vervuiling en lawaai. Het leven in China is ook erg duur en mensen moeten vaak lange dagen maken om geld te verdienen.
⏳ Hoe lang is het vliegen van Amsterdam naar China? De vluchttijd van Amsterdam naar Beijing / Peking is 9 uur en 43 minuten. De vluchttijd van Amsterdam naar Shanghai is 11 uur en 2 minuten.
China: 中国, Zhong guo.
Het land staat bekend om de Chinese Muur, de moderne steden, de export en de traditionele cultuur. China is een groot land in het oosten van Azië. Nederland past er ongeveer 239 keer in. De hoofdstad is Beijing, dat vroeger Peking werd genoemd.
Nederland exporteerde in 2021 in totaal ruim € 14 miljard naar China. De totale exportwaarde van Nederland in 2021 was bijna € 587 miljard, dus 2,4% van onze export gaat naar China.
Een belangrijk begrip in de Chinese cultuur is welvaart. Als men rijk is, heeft men automatisch status. Cai Shen, de Welvaartsgod is daarom een van de belangrijkste Goden in de traditionele Chinese godsdienst. Een mogelijkheid om aan de armoede te ontsnappen is naar het buitenland emigreren.
China: bbp van 14.723 miljard dollar. Japan : bbp van 5.049 miljard dollar. Duitsland: bbp van 3.803 miljard dollar. Het Verenigd Koninkrijk: bbp van 2.711 miljard dollar.
Wereldwijd is de gemiddelde levensverwachting in dit Europese ministaatje het hoogst: 90 jaar. Het kortste leven staat mensen in Tsjaad te wachten (49).
Russische mannen worden gemiddeld 64,3 jaar oud, vrouwen 76,1 jaar. Nergens anders in de wereld is dit sekseverschil in levensverwachting groter dan in Rusland.
Elders in Nederland lag de gemiddelde sterfteleeftijd namelijk vier tot acht jaar hoger. De onderzochte mannen uit de zeventiende en achttiende eeuw werden gemiddeld iets ouder, namelijk 43 jaar, al stierf het merendeel van deze mannen ook in deze periode vóór het 29ste levensjaar.