Hoe lang kunnen bruinvissen onder water blijven? Bruinvissen zijn zoogdieren, dus ze halen boven water adem. Dit doen ze door middel van het blaasgat boven op het hoofd. Ze kunnen meer dan 5 minuten onder water blijven.
Bruinvissen slapen in het water. Ze slapen weinig en half: hun ene hersenhelft blijft wakker terwijl de andere hersenhelft slaapt. Zo blijft het dier toch altijd alert. Dat moet wel omdat ze boven water moeten ademhalen.
Per leefgebied en leeftijd kan het menu van de bruinvis verschillen. In de Noordzee eten bruinvissen veelal grondels (dikkopje) als ze jong zijn, maar later ook wijting, zandspiering, haring, (hors)markreel, sprot en kabeljauw als ze volwassen zijn.
Hun favoriete prooidieren zijn vissen van ongeveer 30 centimeter lang, zoals haring en kabeljauw. Jonge dieren eten meer kleinere bodemvissen zoals grondels. Om goed warm te blijven in het koude water moeten bruinvissen veel eten; bijna 10% van hun lichaamsgewicht per dag.
De aantallen bruinvissen in het Nederlandse deel van de Noordzee worden geschat op 21.000 tot 77.000 duizend 2019.
Bruinvissen zijn geen vissen en ze zijn ook niet bruin. De naam is dus wat vreemd. Vroeger werd gewoon alles wat in zee zwom 'vis' genoemd en alles wat donker van kleur was 'bruin'. In de middeleeuwen werden bruinvissen zeevarken genoemd.
Bruinvissen gebruiken hun staart om vooruit te komen. Door de staart op en neer te bewegen kunnen ze snelheid maken. De borstvinnen gebruiken bruinvissen om te sturen en de rugvin zorgt voor de stabiliteit in het water.
Bruinvissen hebben een kop-romp lengte van 135-190 centimeter en hebben een donkere bruingrijze tot zwartbruine rug met lichte flank en een witte buik. De bruinvis is de kleinste tandwalvis van de Noordzee. In de Middeleeuwen werd de bruinvis vaak gegeten en werd de olie uit de speklaag gebruikt in lampen en veevoer.
Wat is het verschil tussen een bruinvis en een dolfijn? Alle bruinvissen en dolfijnen behoren tot de walvisachtigen en zijn dus familie van elkaar. Een bruinvis is echter een stuk kleiner dan de meeste dolfijnensoorten en heeft het een stompere snuit. Bovendien is de vorm van de tanden anders.
De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte. Vrouwtjes zijn volwassen rond hun twintigste en mannetjes rond hun vijftiende.
OOSTERSCHELDE - Naar schatting leven er momenteel zo'n vijftig tot zestig bruinvissen in de Oosterschelde.
Aangepast aan het leven in zee, brengen walvissen tot 80% van hun leven onder water door. Hoe lang een walvis onder water kan blijven, verschilt per soort. Bultruggen kunnen tot een uur onder water blijven, maar komen meestal om de 3 à 7 minuten boven.
De walvis lag verticaal in het water, met zijn neus naar beneden. Vreemd, want normaal gezien slapen walvissen aan de oppervlakte van het water om te kunnen blijven ademen. Ze laten om de beurt één hersenhelft rusten terwijl de andere ervoor zorgt dat ze blijven zwemmen en alert blijven voor gevaar.
Bruinvis (Phocoena phocoena) De kleinste walvisachtige in Europa, is de bruinvis. De bruinvis is dus geen vis, maar een zoogdier en hij is bovendien ook niet echt bruin maar eerder donkergrijs. In de middeleeuwen werd deze vaak voorkomende walvisachtige vaak gegeten en werd hij daarom ook wel zeevarken genoemd.
Potvissen eten vooral pijlinktvissen, die vaak op grote diepte leven. Potvissen zijn dan ook gespecialiseerd in diep duiken, tot een record-diepte van wel 2800 meter. Ze leven daarom in de oceaan, maar zo nu en dan strandt er een op de kusten van de Noordzee.
Spoiler alert: dolfijnen zijn eigenlijk walvissen. Althans, ze behoren tot de familie van walvisachtigen. Let goed op, want het wordt een beetje verwarrend. Wetenschappelijk gezien behoren alle walvissen, dolfijnen en bruinvissen tot de Cetacea (walvisachtigen).
De meeste zeehonden leven in de Voordelta. Maar je ziet ook zeehonden in het Grevelingenmeer, de Westerschelde in het Nationaal Park Oosterschelde. Bijvoorbeeld op de Roggenplaat in de Oosterschelde. Vanaf het uitzichtpunt op de Plompe Toren op Schouwen-Duiveland heb je goede kans om ze te spotten.
Zo eten sommige vissen voornamelijk dierlijk voer (carnivoor) , andere vissen plantaardig voer (herbivoor) en er zijn ook vissen die zowel dierlijk als plantaardig voedsel eten (omnivoor).
Als hij lange stukken zwemt haalt hij een snelheid van ongeveer op 4 km/h, maar op korte stukjes zwemt hij soms wel 45 km/h! Door middel van echolocatie kunnen dolfijnen onderwater hun weg, hun voedsel en hun partner vinden.
De blobvis (Psychrolutes marcidus) is een vissoort die in diepe wateren voor de kusten van het vasteland van Australië en Tasmanië leeft.
De meeste leven vooral van krill: garnaalachtige diertjes die in enorme hoeveelheden in open zee voorkomen. Ook kleine vissen die in grote scholen leven, zoals haringen, staan op het menu van baleinwalvissen.
De dolfijn is een vleeseter, dat wil zeggen dat hij andere dieren eet. Hij eet vissen, octopussen, schaaldieren, scheldpieren en krill (kleine garnalen). De dolfijn is een soort tandwalvis en al zijn tanden zijn gelijk! Ze zijn allemaal klein, maar heel scherp.