U kunt niets doen tegen een opgezette lymfeklier.Het verdwijnt zodra de ontsteking of infectie voorbij is. U kunt proberen dit te versnellen, door bijvoorbeeld gezonder te gaan eten. Het kan zijn dat de lymfeklier na de infectie toch nog groter blijft dan normaal, maar dit gaat uiteindelijk vanzelf weer over.
Een dikkere lymfeklier verdwijnt meestal vanzelf als de ontsteking voorbij is. Bel je huisarts als de klier langer dan 2 weken dik blijft.
Het lichaam is niet in staat om nieuwe lymfeklieren te vormen. Dus deze onderbreking is definitief. De onderbreking van het lymfesysteem kan tot gevolg hebben dat lymfevocht, waarin zich eiwitten en eventuele bacteriën bevinden, minder snel kan worden afgevoerd. Daardoor kunnen sommige lichaamsdelen opzwellen.
Lymfeklieren zijn klieren in ons lichaam die een belangrijke functie hebben bij het beschermen van ons tegen indringers van buitenaf, zoals bacteriën en virussen. De meest voorkomende oorzaken van opgezette lymfeklieren zijn griep of verkoudheid, stress, gespannen spieren, medicijnen en kanker.
Symptomen van lymfeklierkanker (lymfoom)
Patiënten hebben niet altijd symptomen. De meest voorkomend symptomen zijn echter: gezwollen lymfeklieren, gewichtsverlies, eetlustverlies, koorts, nachtelijk zweten en hardnekkige jeuk.
De lymfeklieren zijn vergroot. De plek van de lymfeklieren doet pijn. De plek van de lymfeklieren voelt warm aan. De lymfeklieren zijn aan één kant of beide kanten van de nek voelbaar.
Vergrote, aan elkaar en aan de huid vastzittende lymfeklieren (lymfeklierpakketten) waarbij de huid rood en warm is, zijn verdacht voor ontsteking (mycobacteriën, streptokokken). Verkleefde, zeer vast aanvoelende en met de omgeving vergroeide lymfeklieren zijn verdacht voor een maligniteit.
Ook stress kan ervoor zorgen dat de lymfeklieren opzetten. Dit komt niet doordat stress direct invloed heeft op je lymfeklieren… Wel heeft stress een negatieve invloed op je immuunsysteem. Overbelasting, een verkeerde houding of angst kunnen leiden tot gespannen spieren.
Lymfeklieren in je hals kunnen dikker worden bij een ontsteking van je keel, neus, oor, kaak of huid. Een dikkere lymfeklier verdwijnt meestal vanzelf als de ontsteking voorbij is. Bel je huisarts als de klier langer dan 2 weken dik blijft. Bel ook als je een dikkere lymfeklier hebt en erg ziek bent.
Wanneer u gezond bent, merkt u niks van de lymfeklieren in uw lichaam. Uw lymfeklieren kunnen alleen opzetten als u last heeft van een infectie of ontsteking. Dit komt doordat de lymfeklieren dan extra hard moeten werken om er voor te zorgen dat de infectie, of ontsteking, niet verder verspreid wordt door het lichaam.
Via de lymfevaten komen de kankercellen in de lymfeklieren. Van een uitzaaiing in een lymfeklier merkt u in het begin niets. Het duurt maanden tot jaren voordat de lymfeklier zo groot is dat u deze kunt voelen. U voelt dan een stevig bolletje onder de huid van ongeveer 1 tot 2 centimeter groot.
Het eerste symptoom is vaak een voelbare zwelling in de hals, oksel of lies. Ook lymfeklieren tussen de longen, achter het borstbeen kunnen aangedaan zijn. kunnen patiënten last hebben van: perioden met koorts, afgewisseld door perioden met normale lichaamstemperatuur.
Bel je huisarts als de klier langer dan 2 weken dik blijft.
Functie van het lymfestelsel
Verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam. Je lymfeklieren zijn een soort zuiveringssysteem die ervoor zorgen dat afvalstoffen uit het lymfevocht worden gefilterd. Afweer tegen infecties. De lymfeklieren bevatten witte bloedcellen die infecties helpen bestrijden.
Gezwollen lymfeklieren door infecties
Een voorbeeld van gezwollen lymfeklieren ziet u vaak in de hals bij een keelontsteking of in de oksel bij een ontsteking aan een vinger. In zeldzamere gevallen kunnen gezwollen lymfeklieren wijzen op bepaalde infectieziekten, kanker of reumatologische aandoeningen.
Manuele lymfedrainage betekent letterlijk: “Manueel = met de handen” en “Drainage = draineren/afvoeren” van overtollig vocht. Door manuele lymfedrainage kunnen de beschadigde of inactieve lymfebanen in uw lichaam weer geactiveerd worden waardoor hun functie kan herstellen.
Een zwelling van de lymfeklieren tussen de twee longen (mediastinum) is ook mogelijk. Dit kan leiden tot symptomen zoals een drukkend gevoel of pijn in de buurt van het borstbeen. Een zwelling van de lymfeklieren kan ook andere oorzaken hebben, zoals een infectie.
Behandeling van lymfeklierkanker (lymfoom)
Hodgkinlymfoom heeft zonder behandeling een prognose (levensverwachting) van enkele maanden, en vereist meestal chemotherapie (voorbeeldschema ABVD) en/of radiotherapie.
Bij mensen met chronische lymfatische leukemie (CLL) is de overleving na vijf jaar 87 procent, hodgkinlymfoom 88 procent en indolent non-hodgkinlymfoom (zoals de ziekte van Waldström) 86 procent.
Behandeling lymfklierkanker
Vaak hebben patiënten jarenlang geen klachten. De behandeling wordt pas gestart als u klachten heeft of heel grote lymfklieren. Snelgroeiende, agressieve soorten non-Hodgkin-lymfoom kunnen bij een groot deel van de mensen worden genezen.
Lymfekliermetastasen zijn belangrijk voor de prognose. Hoe minder uitzaaiingen in de hals, hoe beter de prognose. Wanneer de uitzaaiingen beperkt zijn tot de hals is behandeling en genezing meestal nog mogelijk. Indien lymfekliermetastasen in de hals niet behandeld worden, kunnen ze verder uitgroeien.
Een tumor in de lymfeklier in de hals is bijna altijd een uitzaaiing (metastase).
Lymfeklieren liggen onder de huid en zijn alleen bij magere mensen gemakkelijk te voelen. Voor het onderzoek op opgezette lymfeklieren moet u –door met uw vingers wat druk uit te oefenen- onder de huid nagaan of u stevige structuurtjes voelt (de vergelijking met een erwt en tuinboon gaat ook hier op).