Gewicht – Italië versus Nederland
Volgens het Italiaanse bureau voor de statistiek heeft 10,9% van de volwassen Italianen obesitas. Daarnaast heeft 35,4% van de Italianen last van sovrappeso, overgewicht.
La pasta is een van de kenmerkende elementen van de Italiaanse keuken. Het is dan ook niet zo gek dat de Italianen de grootste pasta-eters ter wereld zijn. Zij eten gemiddeld zo'n 28 kilo pasta per jaar, wat neer komt op een halve kilo pasta per week.
Aan de telefoon neem je af met Pronto, wat letterlijk "klaar" of "dadelijk" betekent. Hierna moet dan direkt gesprek volgen, want zij houden niet van stiltes aan de telefoon. Indien er een stilte valt van enkele seconden, krijg je een stortvloed van pronto's.
'Veel Italiaanse hotels en restaurants hebben graag Nederlandse toeristen als klant. Ze zijn heel vriendelijk, grappig en ze vinden duurzaamheid belangrijk. Ze verstaan de kunst van het genieten: bij één zonnestraal zitten ze meteen buiten op het terras met een glas wijn, klaar om met volle teugen daarvan te genieten'.
Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is. Het diner in Italië bestaat uit in totaal 5 gangen en is dus ook weer erg uitgebreid.
Steden weten je steeds weer te verrassen. Nederland is een land dat op veel gebieden voorop loopt in de ogen van Italianen. Op het gebied van waterbouw, architectuur, design, duurzaamheid. Italianen vinden dit mooi en daarom wordt er veel over bericht in de Italiaanse media.
Knoop het dus in je oren; zoen volgens de regels! In Italië twee keer, te beginnen met rechts, en in Nederland drie keer, links aanvangen!
hoi (interjection): ciao.
Begroeten. Buongiorno kun je eigenlijk altijd zeggen en is net iets beleefder dan salve. Salve is eigenlijk gewoon het beleefde ciao en wordt vooral in het noorden van Italië gebruikt. Ciao zeg je alleen tegen iemand die je kent en ook tutoyeert, terwijl je salve rustig tegen iemand kunt zeggen die je niet kent.
In Italië wordt niet zo uitgebreid ontbeten als bij ons. De meeste Italianen ontbijten met een kop cappuccino en een cornetto (croissant). Onderweg naar kantoor (of later in de ochtend) wordt er dan (meestal staand) een brioche (broodje) met een cappuccino genuttigd in een barretje in de buurt van huis of van het werk.
Hou je van zoete brioches of cornetti (croissants), met jam, honing of Nutella dan zit helemaal goed in Italië. De Italianen ontbijten namelijk het liefst zoet. Ze ontbijten thuis met een kop warme melk en koekjes om lekker te dopen of buiten de deur bij een barretje met een cappuccino met een brioche.
Vaak eten ze er een brioche bij, het Italiaanse equivalent van de Franse croissant, maar dan gevuld met banketbakkersroom, chocola, Nutella of jam. Of kiezen ze voor een van die andere zoete broodjes waar de vitrine bij de toonbank 's ochtends vroeg vol mee ligt.
Door meergranen pasta te gebruiken in plaats van reguliere 'witte', verlaag je de kans op een beroerte en diabetes type 2. Daarnaast zou het bloeddrukverlagend werken en bevatten ze vele malen minder calorieën dan normale pasta. Knoflook is klein maar fijn, want ó wat is het gezond.
Wetenschappers van de Washington University School of Medicine in Saint Louis schatten dat zo'n 67,6 miljoen mensen van 25 jaar of ouder in de Verenigde Staten lijden aan obesitas. Ongeveer 65,2 miljoen mensen hebben alleen overgewicht. In de VS wonen in totaal zo'n 213 miljoen mensen die 25 jaar of ouder zijn.
Het draait om balans en kleine porties
Italianen stoppen gewoon met eten als ze vol zitten en nemen dan een koffie. Maar ook de ingrediënten van hun dieet zijn uitgebalanceerd: niet te veel vet, net genoeg koolhydraten, veel vis en kip en weinig rood vlees.
Italiaanse mannen: echte charmeurs
Het zijn enorme flirts en ze maken dames graag het hof. Maar wat dat betreft zijn het ook echte heren; aan het einde van een date geen ongemakkelijke situaties, want de man in kwestie pakt resoluut de rekening om te betalen.
Ze houden van eten, ze leven voor eten, ze eten eten en ze praten over eten. Ze staan handenwringend op de menukaart van een restaurant te kijken. Het is natuurlijk algemeen bekend dat de prettigste mensen de mensen zijn die van eten houden. Elke Italiaanse vrouw valt in deze categorie.
Drie zoenen als begroeting. Ieder land heeft zo zijn tradities als het gaat om zoenen geven als begroeting. Waar je in Frankrijk in de ene streek twee kussies krijgt, veegt je wang in de andere streek zo'n vijf keer tegen de ander aan. In Nederland geven we er drie.
In Nederland gaan we massaal voor drie zoenen, waar wij overigens geen fan van zijn. België, Polen en Zwitserland denken daar precies hetzelfde over. Duitsland, Italië, Spanje en Griekenland gaan daarentegen voor twee kussen. Ook Roemenië, Slowakije, Hongarije, Kroatië en Turkije doen daar aan mee.
Welke rol speelt de siësta in Italië? In Italië wordt de siësta ook wel “riposo” genoemd. Italianen nuttigen graag een uitgebreide lunch of doen een middagdutje tijdens hun siësta. De Italianen lunchen graag tussen 12:30 en 16:00 uur en sluiten daarvoor de deuren van kerken, musea en winkels.
Italianen zijn traditioneel, gastvrij en warm maar ook heel zeker van hun zaak; Er gaat niets boven hun land, keuken en gewoontes! Dit artikel beschrijft de belangrijkste omgangsvormen die zeer gewaardeerd worden als je je als toerist in Italië begeeft.