Belangrijker is vaak de hoogte; het dak van de tuinkamer mag niet meer dan 3 meter boven het Peil uitsteken. Afhankelijk van jouw woning en specifieke wensen kan dit laatste soms een bezwaar vormen.
Het plaatsen van een tuinkamer kan vaak zonder hiervoor een vergunning te hoeven aanvragen. Dat komt omdat de meeste mensen de aanbouw aan de achterzijde van het huis willen. Op het achtererfgebied mag je tot 4 meter diep vergunningsvrij bouwen, maar de aanbouw mag niet meer dan 3 meter boven het Peil uitsteken.
De hoogte van een terrasoverkapping is afhankelijk van waar de overkapping geplaatst wordt. Valt hij binnen de 2,5 meter zone, dan mag de overkapping maximaal 4 meter hoog worden zonder vergunning. Buiten deze zone geldt doorgaans een maximale hoogte van 3,0 meter voor vrijstelling van vergunningsplicht.
De standaard wetgeving voor het vergunningsvrij bouwen van een overkapping op een rijtje: Je mag niet hoger bouwen dan 3,5 meter. De afstand van de woning tot de overkapping mag niet groter zijn dan 30 meter. Je mag niet binnen 1,0 meter van de erfgrens bouwen, tenzij op die grens een muur staat.
Wanneer je de tuinkamer of terrasoverkapping wil plaatsen op de erfgrens, dan mag de overkapping een maximale hoogte van twee meter hebben. De maximale hoogte van twee meter geldt voor overkappingen waar geen vergunning voor is aangevraagd.
Een tuinkamer is een verlengstuk van je woonruimte en brengt je de directe beleving van een tuin. Want een tuinkamer is zo goed als volledig voorzien van glas. Je hebt ze in alle soorten, maten en uitvoeringen. Ze worden gebouwd van hoogwaardige materialen en systemen.
Wie zich aan het Burenrecht met betrekking tot een overkapping wil houden, zorgt ervoor dat deze een maximale hoogte van drie meter heeft. Dit geldt voor overkappingen waarvoor geen vergunning wordt aangevraagd.
Hoe hoog mag een struik boven een schutting uitkomen? Een struik of haag mag maximaal één meter hoog zijn in de voortuin. In de zijtuin of achtertuin mag deze maximaal twee meter hoog zijn.
U mag geen verdieping plaatsen op uw aanbouw. Een vergunningsvrije aanbouw mag nooit boven 30cm boven de hoogte van de 1ste bouwlaag komen. Een vergunningsvrije aanbouw mag nooit hoger zijn dan vijf meter. Een vergunningsvrije aanbouw mag niet dieper zijn van vier meter.
De hoogte van een vergunningsvrij bouwwerk mag nooit hoger worden dan 5.0 meter. Staat het bouwwerk binnen 4.0 meter van jouw woning? Dan mag het bouwwerk niet hoger worden dan 30 centimeter boven de 1e verdieping. Er zitten wel extra voorwaarden verbonden aan de hoogte van jouw vergunningsvrije bouwwerk.
Op een bebouwingsgebied gelijk aan of kleiner dan 100m2mag je 50% bouwen. Dat is dus niet heel lastig te onthouden. Bij een gebied van 90m2mag je dus 45m2 en bij een gebied van 30m2mag je 15m2bouwen. De oppervlakte die je mag bebouwen is 50m2 bij een gebied groter dan 100m2 en kleiner of gelijk aan 300m2.
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
De hoogte van een schuur mag binnen 4 meter van het hoofdgebouw niet hoger worden dan 30 cm boven de grens met de eerste verdieping. Buiten deze 4 meter mag de schuur altijd 3 meter hoog zijn en gelden specifieke regels wanneer je nog hoger wil bouwen.
Het tuinhuis of bijgebouw dat je wilt plaatsen mag maximaal op 30 meter afstand van je woning staan en moet 3 meter van de perceelsgrens blijven. Behalve voor de perceelsgrens achteraan, daar volstaat 1 meter of tegen een bestaande scheidingsmuur.
Wanneer u altijd een vergunning nodig heeft:
Bij een veranda of tuinkamer in uw voortuin; Bij een tuinkamer of veranda hoger dan vijf meter.
Recht van uitzicht: het recht om uitzicht te houden. Vaak betekent dit een verbod om boven een bepaalde hoogte iets te bouwen. Gootrecht: het recht om (vuil) water te lozen vanaf het ene erf naar het erf van de buren via bijvoorbeeld hemelwaterafvoer.
Het burenrecht regelt de (rechts)verhouding tussen naast elkaar wonende partijen of tussen eigenaren van naast elkaar gelegen percelen. Niet voor niets bestaan de problemen die de rijdende rechter op televisie behandelt voor een groot deel uit geschillen tussen buren.
Vergunningvrij bouwen
Wel kunt u de gemeente vragen om te onderzoeken of het bouwwerk voldoet aan de regels. Ook kunt u de bouw aanvechten op grond van het Burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek. U moet dan wel hinder ondervinden van het bouwwerk. Met vragen daarover kunt u terecht bij het Juridisch Loket.
Een overkapping die binnen een zone van 2,5 meter valt en niet hoger dan 4 meter is mag meestal zonder een vergunning worden geplaatst. Een overkapping die buiten een zone van 2,5 meter valt, mag niet hoger zijn dan 3 meter en de afmeting van 30 vierkante meter niet overschrijden.
De standaardhoogte tot de onderkant van een plat dak is bij onze maatwerk overkappingen en veranda's 2,4 meter. Dit is een fijne hoogte, waarbij je niet hoeft te bukken als je lang bent en de overkapte ruimte toch nog knus aanvoelt. De hoogte van de bovenkant van het dak is dan ongeveer 2,6 meter.
Een veranda valt in de categorie bijbehorende bouwwerken. Indien de veranda voldoet aan de regels voor het zonder omgevingsvergunning bouwen van een bijbehorend bouwwerk mag de veranda zonder omgevingsvergunning gebouwd worden.