Trek de aandacht! Je lezer is niet voor niets op zoek naar informatie: zorg dus voor een pakkende titel en een inleiding waarin jouw lezer zich herkent. Ook de opmaak van je tekst, de typografie, het kleurgebruik en eventuele afbeeldingen zorgen dat je de aandacht krijgt.
In de laatste alinea van de inleiding geef je een korte beschrijving van de opbouw van het document en de manier waarop je de centrale vraag gaat beantwoorden. Je maakt de lezer als het ware wegwijs in je document.
De 7 tekstdoelen
Nou: informeren, instrueren, adviseren, overtuigen, activeren, emotioneren en inspireren.
De conclusie moet altijd beginnen met de formulering van het antwoord op de probleemstelling. De informatie eromheen komt daarna. In het geval van korte teksten, waar de conclusie de laatste alinea vormt, heeft deze slotalinea dus altijd de piramidevorm.
Vragen waarop de lezer een antwoord verwacht in een plan van aanpak zijn: Wat gaan we doen?Waarom is dat belangrijk?Wie gaat wat doen?
Daarnaast laten getalenteerde lezers zich vaak kenmerken door sterke intellectuele en communicatieve vaardigheden, ze onderzoeken graag, fantaseren, maken inferenties, zijn vaak goed in creatief schrijven, literatuuranalyse, kritisch en creatief lezen (Wood, 2008).
Het laatste deel van een tekst wordt het slot genoemd. In het slot wordt meestal de belangrijkste informatie uit de tekst herhaald.
In je inleiding geef je algemene informatie over je onderwerp en baken je je onderwerp af zodat je lezer weet waar je onderzoek over gaat. Met die informatie beschrijf je jouw doelstelling, probleemstelling en presenteer je de hoofdvraag en deelvragen van je scriptie.
Het voorwoord eindig je altijd met je naam en de plaatsnaam en datum ten tijde van het schrijven. Je schrijft het voorwoord in een persoonlijke, maar professionele, stijl. Let op Op welke onderdelen je precies ingaat, is afhankelijk van jouw studierichtlijnen.
Een goede manier om een inleiding te beginnen, is een persoonlijke anekdote die een direct verband houdt met je schrijfwerk. Vertel bijvoorbeeld hoe jouw eigen interesse voor het onderwerp is ontstaan, of op welk moment je op het idee bent gekomen om je boek of scriptie te schrijven.
Schrijf een wervende tekst als intro
Het intro vertelt zo kort mogelijk waar het boek over gaat en hoort tegelijkertijd ervoor te zorgen dat de lezer nieuwsgierig raakt en verder wil lezen. Zoals in de inleiding van deze pagina staat beschreven, is het intro misschien wel het belangrijkste deel van uw boek.
De inleiding van een essay is meestal niet langer dan een of twee paragrafen en maakt normaliter ongeveer 10 tot 20 procent uit van je tekst.
De inleiding is het eerste hoofdstuk van je scriptie en komt meteen na de inhoudsopgave.
Een inleiding of intro geeft weer waar de inhoud over gaat, terwijl het voorwoord iets vertelt over hoe u het schrijven heeft ervaren. Tijdens het lezen van de inleiding, maakt de lezer kennis met de inhoud van het boek of het verslag. Tijdens het lezen van het voorwoord maakt de lezer kennis met de schrijver.
Na het voorwoord komt de inhoudsopgave en daarna de inleiding. Het doel van een inleiding is, zoals de naam al zegt, om de lezer in te leiden in het onderwerp. In een inleiding leg je de lezer uit hoe je verslag is opgebouwd.