Primaire groeistoornissen zijn stoornissen in de lengtegroei die optreden doordat er een afwijking is van het bot of steunweefsel. Hieronder vallen onder meer syndromen, skeletdysplasieën en te kleine lengte bij de geboorte.
Een aantal ziektes en aandoeningen leidt tot een verminderde groei van uw kind, waardoor het een groeiachterstand krijgt. Dit heet een secundaire groeistoornis. Er zijn ook groeistoornissen die het gevolg zijn van aanlegstoornissen.
Er zijn drie verschillende 'soorten' groeistoornissen: primaire groeistoornissen, secundaire groeistoornissen en de idiopathisch kleine lengte.
Soms wordt een groeistoornis veroorzaakt door een aandoening of ziekte buiten het bot, bijvoorbeeld door een langdurige ontstekingsziekte of een darmafwijking. Of door een afwijking in de klier (in de hersenen) die het groeihormoon maakt. Sommige medicijnen kunnen de groei tijdelijk verminderen, bijvoorbeeld prednison.
Groeistoornis. Het woord lilliputter is eigenlijk niet het juiste woord voor deze kleine mensen met een groeistoornis dat ook wel dwerggroei of achondroplasie wordt genoemd. Nu is achondroplasie best een lastig woord. En 'dwerg' wordt vaak ook als een scheldwoord gezien in Nederland.
De beste prikplaatsen zijn de bovenbenen, de billen, de buik en de achterkant van de bovenarmen. De ervaring leert dat, na een gewenningsperiode, kinderen vanaf de leeftijd van ongeveer 6 jaar zelf kunnen prikken. De behandeling duurt totdat de groei is voltooid en de volwassen lengte is bereikt.
Voor het groeien van kleine kinderen is vooral vitamine D van belang. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden, voor het instandhouden van de weerstand en voor een goede werking van de spiren. Kleine kinderen hebben meer vitamine D nodig dan ze uit hun voeding en uit zonlicht kunnen halen.
Groeiachterstand bij kinderen : u kunt hiervoor terecht bij Kindergeneeskunde. Als een kind niet goed groeit, wordt dit een groeistoornis genoemd. Bij baby's gaat groei vooral om gewichtstoename. Bij oudere kinderen gaat het vooral om lengtegroei.
Te weinig eten of eenzijdige voeding.Bepaalde geneesmiddelen.Chronische ziektes, zoals nierziektes of longziektes.Emotionele, psychische en sociale factoren.
Kinderen groeien door groeihormoon en geslachtshormonen. Groeihormoon is een eiwit dat wordt gemaakt in de hypofyse, de hormoonproducerende klier onder aan de hersenen. Groeihormoon heeft directe invloed op de groei, maar ook indirect via de aanmaak van groeifactoren.
Onderzoek door de kinderarts als uw kind te klein is
Het is goed om de reden te weten. Soms is een kind klein door een ziekte of een aangeboren afwijking. Het is dan belangrijk dat uw kind een behandeling krijgt. Soms kan een behandeling ervoor zorgen dat een kind een 'normale' lengte krijgt.
Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes.
Naast de (voedings)toestand van de bodem en het voorkomen van ziekten en plagen zijn temperatuur, straling en vocht de belangrijkste factoren die de groei beïnvloeden.
Het Sotos syndroom is een erfelijke aandoening waarbij kinderen een typisch uiterlijk hebben met een groot hoofd en een grote lichaamslengte in combinatie met gedrags- en leerproblemen. Hoe wordt het Sotos syndroom ook wel genoemd? Het Sotos syndroom is vernoemd naar een arts Sotos die dit syndroom beschreven heeft.
Denkt u dat uw kind te snel groeit of te lang wordt ga dan naar uw huisarts en neem een lijstje mee met antwoorden op de bovenstaande vragen. Samen met uw huisarts kunt u kijken of verder onderzoek nodig is. Soms wordt een kinderarts ingeschakeld. Sommige kinderen krijgen dan wel eens medicijnen om de groei te remmen.
Die groei kost energie. Pubers hebben veel eetlust, kunnen moe en sloom zijn en voelen zich soms niet zo lekker.Hun bewegingen veranderen, ze zijn soms onhandig en slungelig. Ze moeten wennen aan hun plotselinge lange lijf.
Een kind in de groei heeft gezonde voeding nodig. Groente, fruit, volkoren graanproducten, vis, peulvruchten, eieren: de Schijf van Vijf staat vol met gezonde producten die je kind helpen om goed te groeien.
De groei wordt geregeld door bepaalde stoffen die in het bloed voorkomen, zogenaamde hormonen. Bepaalde hormonen stimuleren de groei, terwijl andere hormonen de groei remmen. Bijvoorbeeld sporten, stress, voeding, slapen en ook weer erfelijkheid hebben veel invloed op de afgifte van deze groeihormonen.
Gezond leven en langer worden
Behalve je genen heeft je gezondheid ook invloed op hoe lang je wordt. Als iemand gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek is (geweest), kan hij of zij langer worden. Bijvoorbeeld stress, ongezonde voeding en bepaalde ziektes kunnen ervoor zorgen dat iemand kleiner blijft.
Groeihormoon mag alleen worden voorgeschreven door een arts die ervaring heeft met dit middel. In de regel is dat een hormoonspecialist: een kinderarts-endocrinoloog of (bij volwassenen) een internist-endocrinoloog. Er is een aantal voorwaarden verbonden aan het gebruik van groeihormoon.
De lengte van je kind wordt voor ongeveer 80% bepaald door genetische factoren. Dit betekent dat kleine ouders over het algemeen kleine kinderen krijgen en lange ouders lange kinderen. Jongens zijn over het algemeen groter dan meisjes met dezelfde biologische ouders.
Een kind groeit in het eerste jaar ongeveer 25 cm.Daarna groeien kinderen gemiddeld 6 cm per jaar. In de pubertijd volgt een groeispurt. De snelheid waarmee uw kind groeit is sterk afhankelijk van de lengte van u en uw kind.
Minder vlees, meer noten
De grootste winst valt te halen door het eten van meer noten, peulvruchten en volkoren granen, en juist minder rood en bewerkt vlees. Zo krijgt een 30-jarige er 1,8 jaar aan levensverwachting bij als hij stopt met het het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag.
Groeisnelheid hangt van diverse factoren af. Voeding, omgevingsfactoren en de culturele afkomst van ouders bepalen hoe groot een kind wordt en hoe hard hij groeit. Ook groeihormoon speelt een rol. Als dit te weinig wordt aangemaakt, kan dit leiden tot verstoorde groei.
Drink 1,5 tot 2 liter per dag (water, thee). Meestal gaat griep binnen een paar dagen vanzelf over. Bij klachten kunt u paracetamol nemen. Bel uw huisarts als u griep heeft én 1 of meer van deze klachten: benauwd zijn, suf voelen, verward zijn of steeds zieker worden.