De lekkerste omfiets likeur Kruskovac vindt je natuurlijk bij Wijnuitkroatie.nl. Bestel nu deze overheerlijke likeur en waan je weer in Kroatië!
De Kroatische drank Kruškovac is een likeur met een alcoholpercentage van rond de 25% en een opvallende oranje kleur die vergelijkbaar is met die van oranjebitter. De likeur wordt gemaakt van peren. Het wordt vaak gedronken met ijs of gemixt met 7Up of sinaasappelsap.
Badel Svatovski Kruskovac heeft een alcoholpercentage van 24%.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
In Kroatië drinkt men al eeuwenlang Kruškovac, een likeur gemaakt van Dalmatische peren. Kruško is zijn kleine broertje. Waar Kruškovac een alcoholpercentage van 24 tot wel 40% heeft, is Kruško de wat lichtere variant met een percentage van 14,5% alcohol. Dat betekent dat je de smaak van de peren beter proeft.
Alcohol in Kroatië
Er zijn veel lokale, populaire biermerken verkrijgbaar zoals Karlovačko en Ožujsko, maar ook Heineken en Bavaria vind je veel terug op de kaart. Wijn is een alcohol in Kroatië dat veel wordt gedronken tijdens de lunch.
De meeste Kroaten kunnen zich geen viering voorstellen zonder hun geliefde, traditionele gerechten zoals gegrild lamsvlees, gegrilde vis, gebakken inktvis, čevapčići van de barbeque…… De Dalmatiërs hebben een geheel eigen manier van maaltijden bereiden.
Kroaten eten en drinken in de ochtend bij het ontbijt vaak niet te moeilijk. Ze beginnen de dag met broodjes en croissantjes en drinken daarbij een goede kop koffie, thee of vruchtensap. Ook melk is iets wat bij het ontbijt in Kroatië hoort.
Het ontbijt in Kroatië is vrij simpel. Meestal worden er broodjes en croissantjes gegeten. Ook zie je nog wel eens invloeden van het ontbijt uit Azië, vanwege de Turkse invloeden die je in Kroatië veel ziet. Als drinken kun je kiezen uit thee, koffie of vruchtensap.
De lunch is de belangrijkste maaltijd en die wordt tussen 10 en 15 uur genuttigd. Restaurants serveren de lunch over het algemeen tussen 12 en 14. De lunch bestaat uit meerdere gangen. Het avondeten bestaat meestal uit een lichte, eenvoudige maaltijd.
Brood – 5 tot 10 kuna (0.66 tot 1.33 euro) Kaas – vanaf 50 kuna per kilo (6.64 euro) Ham (vleeswaren) – vanaf 6 kuna voor 100 gram (0.80 euro) Doosje eieren (10 stuks) – vanaf 7 kuna (0.93 euro)
Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit. Het leidingwater in deze landen is niet veilig om te drinken. Drink daarom alleen flessenwater en vermijd groenten of fruit die in ongekookt water zijn gewassen.
Kroatie is absoluut geen duur land, sterker nog, het is een vrij goedkoop land. Houd er echter rekening mee dat wij naar toeristisch gebied afreizen, waardoor hier de prijsverschillen minder groot zijn. In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.
Je bent ziek of verkouden
Het alcoholpercentage in je bloed stijgt dan sneller. Water mengt met alcohol, en hoe minder vocht er in je lichaam zit, hoe eerder je dus dronken wordt. Extra tip: drink na het stappen of een feest altijd wat extra water. Dan voorkom je ook de ergste hoofdpijn de volgende ochtend.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat – dronken
En je kijkt niet meer kritisch naar jezelf. Je gezicht wordt rood en zwelt op. Je pupillen worden groter. Je kan misselijk worden en overgeven.
Je kan in Kroatië betalen met euro, wat wij niet aan raden omdat dit niet voordeliger is. Betalen met de kaart is goedkoper dan eerst geld uit de automaat te halen en dan cash te betalen. De meeste restaurants en winkels accepteren buitenlandse bankkaarten en creditkaarten.
Volgens de ANWB moet je daarom goed oppassen waar je je auto neerzet in het land van de WK-finaleverliezer. Kroatië is een mooi land, met schitterende wegen en vriendelijke mensen. Tenzij je een parkeerboete krijgt. Vooral in het stadje Pula op het schiereiland Istrië moet je oppassen voor overijverige parkeerwachters.
Wat is de gemiddelde kosten van de lunch in Kroatië? In Kroatië, een typische fastfoodmaaltijd kost: 5.70 EUR (43 HRK) voor een McMeal bij McDonalds of BurgerKing (of vergelijkbare combo-maaltijd), en 1.70 EUR (13 HRK) voor een cheeseburger.
Zijn er in Kroatië lidl en aldi winkels.
Wat kost deze route door Kroatië? Een rondreis door Kroatie kan je redelijk 'on a budget' doorbrengen. Voor twee weken Kroatië betaalden wij 650 euro per persoon inclusief vluchten, huurauto, verblijf in Airbnb's, maaltijden en entreegelden.
Fooi geven wordt in Kroatië gewaardeerd maar het is geen verplichting. De fooi is, in tegenstelling tot in andere landen, echt een bonus. Er zijn geen regels voor het geven van fooi, afhankelijk van hoe goed de maaltijd en de service was geeft u fooi. De norm is ongeveer 10%.
Zo kun je in een rustig, klein kustplaatsje al voor 40 kuna een pizza krijgen op een terras aan de zee, terwijl je in bijvoorbeeld het centrum van Dubrovnik al snel 60 tot 80 kuna voor een pizza betaalt.