Gebruik kaarsen die bedoeld zijn voor buiten, ook alleen buiten. Een kaars in glas moet gedoofd worden als er nog maar 1 cm kaarsvet in het glas zit. Doordat het glas erg warm wordt, kan deze breken. Probeer het direct inademen van de rook van een kaars zoveel mogelijk te voorkomen en ventileer de kamer na gebruik.
Brand kaarsen alléén in een houder gemaakt van niet-brandbaar materiaal. Boven de 28 graden Celsius kan de kaars gaan smelten (vervormen). Plaats de kaars in de zomer dus niet in de volle zon of in een serre waar de zon op staat.
Geen inleverpunt in de buurt gevonden? Doe ze dan bij het restafval. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Kook water en laat het glas met kaarsvet weken in het hete water. Kleine restjes kun je verwijderen door kokend water in het glas te gieten zodat het kaarsvet smelt. Het kaarsvet zal dan naar boven drijven. Als je het water vervolgens laat afkoelen kun je eenvoudig de stukjes kaarsvet eruit pakken en weggooien.
Laat de kaarsen nooit onbewaakt achter. Doof de kaarsen als je gaat slapen of de kamer verlaat. Brand nooit een kaars in de buurt van spullen die brandbaar zijn. Houd brandende kaarsen uit de buurt van meubels, gordijnen, ontvlambare decoratie etc.
Een vaas met verschillende stompkaarsen staat mooi op een grote tafel of in de hal van je huis. Het ziet er simpel maar elegant uit en geeft veel licht als het buiten donker is. Allereerst doe je zand of decoratie stenen onderin de vaas. Hoe kleiner de decoratie, hoe beter de kaarsen blijven staan.
* Gebruik de deksel van de kaars als onderzetter zodat de ondergrond niet te heet kan worden of beschadigd. * De large jars bevatten de meeste geurolie, dus van alle jars geven zij de meeste geur af. * Hoe groter de pool kan worden hoe meer geur de kaars afgeeft.
De kleine restjes kaarsvet kunnen een stuk hardnekkiger zijn dan grote stukken, maar met de juiste methode is het glas zo schoon: Giet kokend water in het glas. Het kaarsvet smelt en komt naar boven drijven. Laat het water afkoelen, totdat je de stukken kaarsvet eruit kunt pakken om ze weg te gooien.
Oude kaarsen of restjes kaarsvet kun je makkelijk omsmelten, zo maak je er weer een nieuwe kaars van. Dit doe je door de kaarsen au bain-marie te smelten. Vul een pan met kokend water en plaats hierop een metalen bakje met kaarsresten. Door de warmte zal het kaarsvet vanzelf smelten.
Krab eerst voorzichtig het grootste deel van het kaarsvet weg. Gebruik hiervoor geen scherp mesje, want dan loop je het risico het hout te beschadigen. Zet vervolgens de föhn erop, maar let op dat je deze niet op een heel hoge stand zet. Het kaarsvet wordt nu vloeibaar en is makkelijk weg te halen met wat keukenpapier.
Staan de kaarsen op een glazen tafel, dan kan kaarsvet met een doekje of spons en warm water verwijderd worden. Leg het doekje of spons met warm water op het vet en het komt vanzelf los van de tafel. Verwijder achtergebleven resten met een pollepel of krabber.
1. Doe het tafelkleed of kledingstuk in een plastic tas en leg je deze in de vriezer voor minimaal 2 uur. 2. Wanneer je het tafelkleed of kledingstuk weer uit de vriezer haalt, kun je in de meeste gevallen het kaarsvet gemakkelijk met je nagels van het tafelkleed of kledingstuk krabben.
Giet het kaarsvet in het blikje en gebruik het stuk karton als lont, die je aansteekt door er een lucifer in te stoppen. Het leuke van dit geblikte kaarsje is dat je het overal kan neer zetten en op kan koken.
Houd het lontje kort
Gelukkig bestaat er dus een trucje om kaarsen te kunnen branden zonder dat daar al teveel fijnstof bij vrijkomt. Dit doet u door elke keer voor u een kaars aansteekt, een stukje van de lont af te knippen. Hoe langer de lont namelijk is, hoe meer roet, en dus fijnstof, deze produceert.
Zo kan een kaars met allerlei synthetische ingrediënten wel jaren meegaan, terwijl een kaars gemaakt van natuurlijke producten een stuk sneller over de datum gaat. Toch raadt Kathy LaVanier, CEO van Renegade Candles aan Real Simple aan om je kaars binnen twaalf tot zestien maanden na aankoop aan te steken.
Als je sojawas, bijenwas of paraffinewas gebruikt, dan kun je de was smelten in een heetwaterbad of de magnetron, de kleur en geur van je keus toevoegen en alles in een pot gieten om af te koelen.
Het nog relatief warme vloeibare vet in dit gedeelte van de pit dooft de vlam, deze kan ook niet in het kommetje slaan, want vloeibaar kaarsvet brandt niet. Eerst zal de vloeistof in gasvorm omgezet moeten worden, voordat ze kan branden en daarvoor is warmte nodig (verdampingswarmte).
Het recupereren van gebruikte paraffine en stearine kaarsen is toch gebonden aan wat regels. Eerst om veiligheidsredenen meegeven dat je ook resten van kaarsen nooit in de magnetron mag smelten. Het smelten gebeurt ook best niet op een open vuur maar in “au bain-marie“.
Dompel een spons onder in heet water (heter dan 60 graden, het smeltpunt van kaarsvet). Druk de spons meteen op het kaarsvet en veeg het zo van je glazen ondergrond af. Wat overblijft kun je met een houten spatel of ruitenkrabber afkrabben.
Ter voorbereiding van de toes werd het kaarsvet met behulp van kokend water in een reageerbuisje gesmolten. Na 3 minuten was de temperatuur 57 graden. Bij 51 graden begon het kaarsvet ook te stollen.
Natuurlijke kaarsenwas zoals soja, koolzaad, kokos en bijenwas zijn de beste keuzes voor mensen die op zoek zijn naar kaarsen zonder luchtvervuiling binnenshuis. Er zijn zelfs studies die aantonen dat kaarsen van bijenwas kunnen helpen de lucht te zuiveren.
Bij het branden van kaarsen komen giftige stoffen vrij. Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen.
Paraffinekaarsen branden het snelst op, gevolgd door stearine. Verreweg het traagst brandende zijn bijenwaskaarsen. Ze branden bijna twee keer zo lang als kaarsen van paraffine. Als algemene regel geldt: hoe dikker een kaars, hoe langer hij brandt.
Deze natuurlijke soy-stearine kaarsen maak ik in kleine hoeveelheden allemaal met de hand en voorzie ze van een cedar houten lont die tijdens het branden een subtiel "knetterend" geluidje geeft. Dat maakt deze kaars zo leuk en uniek. De duurzame geurkaarsen bestaan uit de beste ingrediënten met liefde voor de natuur.