Barolo uit een minder goed jaar kan je ongeveer 10 jaar lang bewaren.Barolo uit een goed jaar, kan je zelfs tot 30 jaar bewaren. De goede Barolo-wijnjaren zijn '90, '96, '97, '00, '01, '04, '06, '07, '10, '13, '15 en '16.
Oogstjaar 2017 - Barolo - Vier Sterren
De Barolo's uit het oogstjaar 2017 zijn rond februari 2021 op de markt gekomen. Het oogstjaar 2017 kan worden gewaardeerd als een Vier Sterren Oogstjaar.
Indien een wijn langer dan 5 jaar bewaard gaat worden dan is het wel verstandig om deze zo goed mogelijk te bewaren. Dit houdt in dat de wijn op een zo constant mogelijke temperatuur bewaard wordt (liefst 17 graden, maar een kamertemperatuur die schommelt tussen de 15 en 22 graden kan ook) in een donkere ruimte.
Het oogstjaar 2016 was een vijf sterren oogstjaar voor de Barolo's uit de Barolo DOCG, deel uitmakend van de Langhe. Tijdens het oogstjaar van de Barolo 2016 viel alles precies op zijn plaats om in het algemeen tot geweldig Barolo's te maken. Het is een oogstjaar geworden met spectaculaire en adembenemende wijnen.
Het Barolo Oogstjaar 2015 is zonder enige twijfel een Vijf Sterren Oogstjaar, een groots wijnjaar, met vele schitterende en ook hoog beoordeelde Barolo's.
Waarom is een Barolo wijn “duur”? Omdat het erg kostbaar is een Barolo te produceren. Dat begint al met het feit dat Barolo pas in het 4de jaar na de oogst op de markt gebracht mag worden. Dit betekent dat de wijnboer dus ook deze volledige periode de wijn moet huisvesten.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren, sommige Grand Cru's kunnen wel tot 15 jaar bewaard worden. Zoete witte wijn 2-10 jaar bewaren, echte goede dessertwijnen wel tientallen jaren.
De betere wijnjaren die algemeen erkend worden voor de Barolo streek zijn 2016 – 2015 – 2013 – 2010 – 2007 – 2006.
Barolo is een krachtige rode wijn met een hoog zuurgehalte, een hoog tanninegehalte en een lichte kleur. Minimaal 2 jaar op eikenhouten vaten en 1 jaar op de fles gerijpt. Ruikt naar: teer.
Over het algemeen kun je een geopende fles wijn zo'n 3 tot 5 dagen bewaren. Na die tijd verliest de wijn zijn aroma's en wordt de smaak er niet beter op.
Deze Italiaanse klassieker afkomstig uit Barolo in de Piemonte staat bekend als een van 's werelds beste rode wijnen. Het krachtige en unieke karakter van Barolo wijnen zit 'm in de druif (Nebbiolo) en in het rijpingsproces. Ligt de wijn 4 jaar, waarvan 3 op vat, dan spreken we van een Barolo Riserva.
Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren, sommige Grand Cru's kunnen wel tot 15 jaar bewaard worden. Zoete witte wijn 2-10 jaar bewaren, echte goede dessertwijnen wel tientallen jaren.
Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren, sommige Grand Cru's kunnen wel tot 15 jaar bewaard worden. Zoete witte wijn 2-10 jaar bewaren, echte goede dessertwijnen wel tientallen jaren.
Lokale gerechten die goed bij Barolo passen
Risotto met porcini (eekhoorntjesbrood). Geroosterd ganzenvlees. Gevogelte: kies gevogelte met een wildsmaak, bijvoorbeeld fazant, wilde eend of duif.
Het is verstandig om je Barolo wijn voordat je hem drinkt even te decanteren.Dit doet je door de win in een decanteerkaraf te schenken, en een uur tot een paar uur te laten staan. Door de decanteren geef je de wijn lucht, waardoor de aroma's los komen.
Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst. Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren, sommige Grand Cru's kunnen wel tot 15 jaar bewaard worden.
Lokale gerechten die goed bij Barolo passen
Geroosterd ganzenvlees. Gevogelte: kies gevogelte met een wildsmaak, bijvoorbeeld fazant, wilde eend of duif. Orgaanvlees: kalfslever, niertjes, zwezerik. Truffels: zowel wit als zwart vormen een goede combinatie.
Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren, sommige Grand Cru's kunnen wel tot 15 jaar bewaard worden. Zoete witte wijn 2-10 jaar bewaren, echte goede dessertwijnen wel tientallen jaren.
Een geopende fles wijn 1-3 dagen bewaren. Ongeopende fles wijn 0-100 jaar bewaren. Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren.
Kazen: Oude stevige (brokkel) kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en Gouda, blauwader kazen zoals Gorgonzola, Danish blue en Castelmagno en kazen met een rijke smaak zoals Fontina en Boschetto al Tartufo.
Het is belangrijk dat ook het wijnglas voldoende zuurstof toevoegt. Er wordt bij deze wijn gekozen voor een glas met een grote ballon. De Grandioso is bijvoorbeeld prachtig om de Barolo in te schenken. Het glas zorgt voor voldoende zuurstof vanwege de grote ballon.
Barolo is een droge rode wijn uit het gelijknamige dorp of een van de omliggende dorpen in Piëmont, een Italiaanse wijnstreek ten zuiden van Turijn. Het wijnbouwgebied waar barolo gemaakt wordt, is ongeveer 1200 hectare groot. Een bijnaam van de wijn was al in 1860 "Wijn van koningen en koning van de wijnen".