Vezels uit bietenpulp hebben een goede werking op de darmgezondheid van het paard. De vezels voeden de bacteriën die leven in de dikke en de blindedarm, ze hebben een zogenoemde prebiotische werking.
Je mag tot wel 0,4 kg bietenpulp per 100 kg lichaamsgewicht per dag voeren. Dit komt voor jouw paard uit op ongeveer 2,5 - 3 kg bietenpulp. Voor zemelen geldt dat je maximaal 1 kg per dag kunt geven. Let op: zemelen kunnen een laxerend effect hebben.
Bietenpulp wordt vaak aangeduid als een “super vezel”, vanwege de hoge verteerbaarheid. De vezels bevatten weinig lignine(houtstof). Lignine verslechterd de verteerbaarheid en zorgt voor een zeer laag caloriegehalte. Bietenpulp is verkrijgbaar in brokvorm en in geraspte vorm.
Waarom wordt bietenpulp dat toegevoegd aan hondenvoer ?? Deze vezels zorgen ervoor dat het voer langer in de darmen blijft waardoor er meer vocht uit onttrokken kan worden en er minder ontlasting overblijft. Dat is de enige reden dat het gebruikt wordt.
Bietenpulp is een afvalproduct bij de verwerking van suikerbiet tot suiker. Nadat de bieten in de fabriek zijn aangekomen en zijn gewassen, worden ze versnipperd tot kleinere stukjes. Deze stukjes worden dan in heet water van zo'n 70 ℃ gesudderd, en zo wordt de suiker 'eruit geweekt' als het ware.
Bietenpulp weken
Bietenpulp is zeer droog en bevat slechts 5% vocht. Normale bietenpulp moet ongeveer 12 uur weken voordat het veilig gevoerd kan worden. Binnen 24 uur moet bietenpulp gevoerd worden om bacteriën en schimmels geen kans te geven zich te ontwikkelen.
Bietenpulp kan het beste gegeven worden met een ruime hoeveelheid water. Wij raden aan ongeveer 5 liter water met 1 kg droge pulp te mengen.
Is Eukanuba goed hondenvoer? Het is inderdaad zo dat Eukanuba goed voer is en ook over de kwaliteit van Royal Canin valt niet te twijfelen. Het gaat hier dan ook om A-merken, net zoals dat voor Pro Plan of Prins geldt. Ze behoren allemaal tot de populairste merken hondenvoer.
Vaak wordt er gebruik gemaakt van een combinatie van vers vlees en gedroogd vlees. Een echt goede brok bevat het liefst ook gevogelte. Een hondenmaaltijd kan ook bestaan uit onder andere: kip, kalkoen, vis, rijst, aardappelen en groenten. Hierbij moet het vlees het belangrijkst zijn en niet de graanproducten.
Schapen mogen niet meer dan 2 kilo bietenpulp per dier per dag krijgen. Ze moeten daarnaast naar behoefte volop hooi krijgen. Daarbij is een halve kilo schapenbrok per dier per dag nodig.
Luzerne is een voedermiddel dat in diverse rantsoenen wordt aangeraden. Bijvoorbeeld voor magere paarden, ter opwaardering van het ruwvoerrantsoen, maar ook voor oude paarden met een verminderd gebit. Voor jonge paarden in de groei en bij aandoeningen zoals koliek en maagzweren.
Als een paard aan bietenpulp gewend is, mag een paard 1-2kg (droge) bietenpulp per dag hebben.
Tarwezemelen zijn rijk aan mineralen en B-vitaminen, maar arm aan vitaminen. Het zetmeelgehalte is laag en het vezelgehalte is hoog. Hierdoor wordt de spijsvertering van een paard op een positieve manier gestimuleerd. Zemelen bevatten heel veel fosfor en weinig calcium.
Paarden eten graag slobber, wat het ook een ideaal voer maakt voor na zware inspanningen. Vaak hebben paarden dan weinig trek in brokken en muesli, terwijl ze slobber wel eten. Voeg je aan de slobber voedingsstoffen toe die bijdragen aan het (spier)herstel van je paard, dan heb je met slobber het ideale voer te pakken.
Er worden prijzige ingrediënten. gebruikt die van zeer goede kwaliteit zijn. Daarnaast is het vaak zo dat er is gekozen voor biologische ingrediënten of lokaal vlees en wild gevangen vis. Het percentage dierlijk eiwit uit vlees of vis is in duurdere hondenbrokken hoog.
Rauwe vleesvoeding. De meest gezonde voeding voor de meeste honden is rauwe vleesvoeding, dit past het beste bij het verteringsstelsel van de hond en geeft het kleinste risico op gezondheidsklachten. Veel honden met onverklaarbare gezondheidsklachten, voelen zich beter als ze overgaan op rauwe vleesvoeding.
In veel gevallen zorgen hondenbrokken van de Aldi en Lidl voor slechtere ontlasting. Echter zien we ook recensies waarin men aangeeft dat het aanschaffen van duurdere hondenbrokken zonde van je geld is. Kortom, overweeg jij om je hond brokken van de Aldi of de Lidl te geven, kijk dan goed hoe je hond hierop reageert.
Zorg dat jouw hondenbrokken licht verteerbare koolhydraten bevat. Denk hierbij aan rijst, mais en aardappels. Al deze ingrediënten zorgen voor een gezonde voeding in combinatie met weinig ontlasting.
Rauw hondenvoer bevat veelal alleen maar dierlijke grondstoffen, waarbij diverse organen en spiervlees als erg smakelijk worden ervaren. Vers vlees vormt dus een goed alternatief voor kieskeurige honden die bijvoorbeeld hun brokken slecht eten of last hebben van verteringsproblemen.
Wij voeren voor de dieren die het nodig hebben ongeveer 200 gram per dier per dag. Week de bietenpulp voor gebruik in een emmer met ongeveer 1/3 bietenpulp en 2/3 water.
Geschikt voor: oude, magere paarden en sportpaarden met arme bespiering. Voeradvies: het dagelijkse advies is om 100 gram FibreBeet per 100 kg lichaamsgewicht te voeren. Als je paard of pony flink in gewicht mag aankomen, kun je dit opvoeren tot een max. van 1 kilo per 100 kg lichaamsgewicht.
Een volwassen paard geef je 100 gram Pavo Vital per dag, een pony heeft al genoeg aan 50 gram per dag. Om de juiste hoeveelheid goed te kunnen afmeten, zit in de emmer Pavo Vital (8) een handig maatbekertje. Daarnaast is Pavo Vital ook verkrijgbaar in een navulverpakking (8 kg) en een grootverpakking (20 kg).