Jezus genas de zieken, liet blinden zien, en wekte zelfs doden op. Maar belangrijker nog was dat Hij mensen hun zonden vergaf.
Jezus groeide op met familie. Hij wordt, tijdens zijn prediking in zijn geboortestreek, de timmerman genoemd en men somt zijn verwanten op: Jacob, Jozef, Simeon en Juda en niet met name genoemde vrouwen. Deze worden zijn "broers en zussen" genoemd.
Jezus is belangrijk voor ons omdat Hij ons met zijn verzoening, leringen, hoop, gemoedsrust en voorbeeld helpt om ons leven te veranderen, onze beproevingen te trotseren en in geloof voorwaarts te gaan op het pad dat ons naar Hem en zijn Vader terugbrengt.
Jezus geloofde in de Torah, de Mozaische Wet of de Wet die aan Mozes werd gegeven. Ook wel het oude verbond genoemd. Jezus was de grondlegger van het Christelijk geloof en stelde vlak voor zijn dood het nieuwe verbond in.
De soldaten van de prefect namen Jezus mee naar het pretorium en verzamelden de hele cohort om hem heen. Ze kleedden hem uit en deden hem een scharlakenrode mantel om, ze vlochten een kroon van doorntakken en zetten die op zijn hoofd. Ze gaven hem een rietstok in de rechterhand en vielen voor hem op de knieën.
De zaligsprekingen. Jezus leert ons dat het hemelse koninkrijk bestemd is voor hen die zich verootmoedigen. Mensen die onderwijsbaar, geduldig, lankmoedig en dergelijke zijn, wordt beloofd dat zij 'de aarde [zullen] beërven'.
De bijbelse Jezus is 2 jaar jonger dan de historische Jezus. Hij is niet op 25 december in het jaar 0 geboren, maar op 17 juni in 2 voor Christus. Conclusie: onze jaartelling is 2 jaar te laat begonnen. En bovendien vieren we kerst in het verkeerde jaargetijde.
Al twee keer eerder baarde hij opzien met aankondigingen van de wederkomst van Christus: in 2005 was het over 50 tot 75 jaar. Tien jaar terug werd het 'uiterlijk 2035'.
Jezus van Nazareth, de centrale figuur in het christendom als Zoon van God.
Traditionele veertien Staties
Jezus valt voor de eerste maal onder het kruis.
Christenen geloven dat God zijn eniggeboren zoon naar aarde stuurt om de band met de mens te herstellen. Jezus Christus staat centraal in het christendom en daarom ontleent de religie haar naam aan hem. Jezus zou zijn geboren uit de maagd Maria.
Volgens christenen werd Jezus ruim 2.000 jaar geleden geboren in Bethlehem, een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever. Totdat hij op zijn 33ste stierf aan het kruis, had hij bijzondere ontmoetingen en verrichtte hij wonderen die staan beschreven in de Bijbel, het heilige boek van de christenen.
Willibrord was in de 14e eeuw dé verspreider van het christelijk geloof in Nederland. In die tijd werden er hier allerlei goden aangehangen. Willibrord besloot de andersdenkenden te bekeren. Sindsdien kennen wij het christendom in Nederland en vieren we christelijke feestdagen als Kerstmis en Pasen.
[1] Afstamming van Jezus Christus, zoon van David, zoon van Abraham. [2] Abraham was de vader van Isaak, Isaak van Jakob, Jakob van Juda en zijn broers.
Hij is met iedereen bevriend, geneest de zieken en geeft gemoedsrust aan iedereen die luistert en gelooft. De moderne mens hoeft het niet zonder oude en hedendaagse waarheid te stellen — waarheden en geestelijke gebeurtenissen die zich voordeden als profeten met Jezus wandelden en spraken.
God zag er dus uit als een mens. Omdat God een wijze man was die als een vader waakte over de mensen, kozen kunstenaars er in de Middeleeuwen al voor om hem te tonen als een grijze oude man. Vaak had hij wit/grijs haar en een baard. Ook Michelangelo schilderde hem met een baard in zijn frescos in de Sixtijnse kapel.
In de meeste Bijbelboeken wordt wel een auteur genoemd. Aan Mozes worden de eerste vijf boeken van de bijbel toegeschreven. Koning Salomo wordt opgevoerd als auteur van het boek Prediker.
'Christus' is de ambtsnaam van de Heere Jezus. Het betekent 'Gezalfde'. Christus werd na Zijn zalving niet alleen Koning. Hij werd ook Profeet en Priester.
Geboorteplaats van Jezus: Geboortekerk en pelgrimsroute, Bethlehem. Deze plek ligt 10 kilometer ten zuiden van Jeruzalem op de locatie die door de christelijke traditie als de geboorteplaats van Jezus werd aangewezen sinds de 2e eeuw na Christus. In 339 werd er voor het eerst een kerk voltooid.
De goddelozen die ten tijde van de wederkomst des Heren leven, zullen in het vlees worden verteerd. Zij zullen, samen met de goddelozen die al waren gestorven, moeten wachten tot de laatste opstanding. Alle overgebleven doden zullen herrijzen om God te ontmoeten.
Het Laatste Oordeel is volgens de katholieke leer het moment waarop Jezus als Rechter over alle mensen zal oordelen. Daarmee zal Hij de wereld definitief verlossen van het kwaad. Wanneer de Dag des Oordeels zal aanbreken, is niet geopenbaard. 'De dag van de Heer komt als een dief in de nacht', schrijft Sint Paulus.
Het einde der tijden, zo staat er beschreven, vangt aan als zeven koningen over de aarde hebben geheerst. „Daar heb ik de laatste tijd veel over nagedacht”, zegt hij. „De eindtijd is zo'n vijfhonderd jaar geleden begonnen, want die zeven koningen zijn een metafoor voor koloniale machten.
Jezus werd gekruisigd in het jaar 33 op Golgota, de 'schedelplaats' bij Jeruzalem. Volgens de evangelist Johannes moest Jezus zijn eigen kruis erheen dragen. Andere evangelisten melden dat ene Simon van Cyrene hem moest helpen.
Het graf van Jezus
De Heilig Grafkerk bevindt zich in Jeruzalem en is een heilige plek voor Christenen. Zij geloven namelijk dat het graf van Jezus (zie kader) in deze kerk te vinden is. De Bijbel vertelt dat Jezus Christus na de kruisiging door twee van zijn volgelingen begraven werd.
Matteüs 12: 46, Marcus 3:31 en Lucas 8:19: "zijn broers" Matteüs 13: 55, 56 en Marcus 6:3: "zijn broers" worden met name genoemd (Jakobus, Jozef / Joses, Simon en Juda) en "zijn zusters" Johannes 2:12: "zijn broers"