Uit recent onderzoek van studentenorganisatie ISO bleek dat 53 procent van de studenten last hebben van burn-out gerelateerde klachten, zoals emotionele vermoeidheid.
Ruim de helft van de studenten ervaarde psychische klachten, emotionele uitputtingsklachten en een kwart ervaarde levensmoeheid. Daarnaast blijkt dat meer dan een kwart van de studenten overmatig of zware drinker is en is vooral het gebruik van cannabis voor veel studenten normaal.
TNO-onderzoek: Burn-outklachten onder jongeren een groeiend probleem. In 2022 gaf 1 op de 4 werknemers in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar aan burn-outklachten te ervaren.
De gemiddelde leeftijd waarop mensen een burn-out krijgen is gekelderd van 50 naar 32 jaar. Wat is er gebeurd met de jongeren van nu? 30 is het nieuwe 20, wordt wel eens gezegd. Maar als het om carrières gaat, lijkt 30 het nieuwe 50 te zijn.
U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Heeft u deze klachten al een halfjaar, en bent u vooral moe en uitgeput? Dan heeft u een burn-out.
De klachten bij een burn-out
Je voelt je geestelijk moe. Je hebt moeite om je aandacht erbij te houden en/of dingen te onthouden. Je bent prikkelbaar. Je wordt snel geïrriteerd, boos of gefrustreerd op kleine dingen of situaties.
Een burn-out gaat namelijk niet vanzelf over. Om te herstellen is een actieve aanpak nodig met voldoende ontspanning, aandacht voor jouw stressfactoren en leren om andere keuzes te maken. Onze psychologen kunnen je hierbij helpen.
Een burn-out lichtzinnig afdoen als pure uitputting of een tijdelijke labiele gemoedstoestand is gevaarlijk. Iemand met klachten moet altijd zorgvuldig onderzocht worden en zo snel mogelijk behandeld. Anders dreigen er ernstiger problemen.
Naast de prestatiedruk tijdens je studie is er ook druk om sociale contacten te onderhouden, een jaar in het bestuur van een studenten- of studievereniging te gaan, te werken, vrijwilligerswerk te doen, mooie vakanties of reizen te plannen en in het buitenland te studeren.
Jongeren tussen de 12 en 25 jaar ervaren het vaakst stress van hun drukke leven en van hun school of studie8). Ook over hun toekomst maken veel jongeren zich weleens druk. Tieners hebben naar verhouding vaker stress van school of studie, jongvolwassenen vaker van een te druk leven en hun toekomst.
Volgens het Nederlands Jeugdinstituut blijkt zo'n 4 tot 8% van de kinderen van 0 tot 12 jaar angst- en stemmingsproblemen te hebben. Verder zou 10% procent van de jongeren tussen de 13 en 18 jaar lijden aan een angststoornis. Als ouder is het vaak moeilijk om de signalen van een burn-out te herkennen.
Hoe lang duurt een burn-out gemiddeld? De duur van een burn-out hangt af van hoe lang je bent doorgelopen met je klachten en hoe snel je door de verschillende burn-out fases heen gaat. Bij de één duurt een burn-out zes maanden en de ander kan er twee jaar last van hebben. Acceptatie is hierin belangrijk.
Helaas is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag hoe lang een burn-out duurt. De één hersteld binnen een paar maanden, maar bij de ander duurt het twee jaar. Volgens onderzoek van ArboNed duurt een burn-out gemiddeld 8 maanden, maar zo'n gemiddelde zegt dus niet zoveel.
Oorzaken burn-out
Zo ervaren veel jongeren druk door de prestatiemaatschappij. Daarnaast speelt de digitalisering een rol bij de ontwikkeling van een burn-out. Jongeren hebben niet alleen te maken met een sociale omgeving thuis, in hun vrije tijd en op school, maar ook via social media.
Bij burn-out zit je met enorm veel achterstallig onderhoud.Daarom is veel slapen zo noodzakelijk voor je herstel.
Depressie is nog ingrijpender dan een burn-out. Een depressie heeft invloed op heel je leven en op jou als gehele persoon. Je ziet nergens nog de zin van in, je verliest alle interesse en je wilt je volledig terugtrekken. Een depressie kan helemaal losstaan van situaties die je eventueel stress bezorgen.
Volgens onderzoekers mogen we spreken van een burn-out als aan de volgende kenmerken wordt gedaan: Je voelt je overspannen. De klachten houden al minimaal zes maanden aan. Gedurende de hele dag voel je je voornamelijk vermoeid en uitgeput, zowel geestelijk als lichamelijk, en je kan niet meer zoveel aan als vroeger.
De psycholoog helpt je om inzicht te krijgen in de situatie waarin je nu zit. Op welke situaties in het leven moet je anders reageren om van de stress af te komen? Een psycholoog kijkt vooral naar de persoonlijke ontwikkeling en minder naar de praktische zaken zoals de re-integratie naar werk.
Mentale uitputting betekent dat je psychisch aan de latten zit. Jouw geest zit er doorheen, je trekt het niet meer.Je voelt je niet meer opgewassen tegen de situatie en je bent even niet meer bestand tegen het leven.
De begrippen burn-out en overspannen worden vaak door elkaar gehaald. Maar iemand die overspannen is, heeft nog geen burn-out.Overspannenheid is het voorstadium van een burn-out. Van een burn-out is pas sprake als iemand langer dan 6 maanden last heeft van spanningsklachten.
verslonzing van zichzelf of van het werk. gebrek aan humor, creativiteit, solidariteit en flexibiliteit. contact via de mail in plaats van fysiek of telefonisch te laat komen en vroeg weggaan. verminderde productiviteit.
Coppens: "Mensen die uitvallen met een burn-out, hebben die vaak niet zien aankomen.