Tietze is een pijnlijke aandoening aan het ribkraakbeen. Bij het syndroom van Tietze zwelt het kraakbeen onder aan het borstbeen samen met tweede, derde en vierde rib op. Het is een goedaardige zwelling zonder infectie die ook wel een vorm van ontstekingsreuma wordt genoemd.
Het syndroom van Tietze is een aandoening van het kraakbeen dat je ribben aan je borstbeen verbindt. Het kraakbeen van één of enkele ribben is ontstoken. Je borstbeen kan daarbij gezwollen zijn. Door de zwelling is bewegen, zuchten of hoesten vaak pijnlijk.
Het syndroom van Tietze duidt op een geheel van pijnklachten ter hoogte van de overgang van ribben naar borstbeen. De precieze oorzaak is doorgaans onduidelijk. Wel stelt men vast dat voor het optreden van de klachten vaak infecties of operaties aan de borstkas hebben plaatsgevonden.
Enkele vormen zijn: reumatoïde artritis (RA), axiale spondyloartritis (Ax-SpA, waaronder de ziekte van Bechterew), artritis psoriatica of SLE (systemische lupus erythematodes). In Nederland zijn er 220.000 mensen met chronische ontstekingsreuma.
U kunt beginnende reuma herkennen aan de volgende symptomen: Pijn aan een gewricht: als het gewricht niet dik is, en er vooral bij het bewegen en belasten van uw gewrichten pijn is, kan er sprake zijn van artrose. Als de gewrichten duidelijk dik zijn, hebben mensen vaak pijn in rust die wat beter gaat na bewegen.
Ongeveer 80% van de mensen met reumatoïde artritis heeft de reumafactor in het bloed. Dat betekent dat bij 20% van de mensen met reumatoïde artritis deze auto-antistof niet wordt gevonden terwijl hun lichamelijke klachten wel bij deze aandoening passen.
Reumatoïde artritis komt voornamelijk voor in de polsen en de kleine gewrichten van je handen of voeten en treedt meestal symmetrisch op. Als je bijvoorbeeld een ontsteking aan het vingerkootje van je linkerringvinger hebt, dan is de kans groot dat ook het vingerkootje van je andere ringvinger gaat ontsteken.
Het is ongevaarlijk. U mag gewoon bewegen, ook al doet het soms pijn. Meestal verdwijnen de klachten na een paar maanden. U kunt een pijnstiller gebruiken, zoals paracetamol.
In enkele gevallen wordt het syndroom van Tietze chronisch, waarbij de klachten langdurig aanwezig blijven. Het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben zorgt ervoor dat de borstkas kan bewegen, bijvoorbeeld bij het in- en uitademen. Een irritatie van dit kraakbeen zorgt voor pijn bij beweging.
De belangrijkste klacht bij het syndroom van Tietze is pijn aan het borstbeen. Deze kan in hevigheid toenemen bij het diep inademen, zuchten, niezen of hoesten. Soms kan de pijn uitstralen naar de rug, nek, schouder en arm. Daarnaast kan er een benauwd en beklemmend gevoel in de borststreek en hartkloppingen ontstaan.
Het syndroom van Tietze maakt helaas geen onderscheid in leeftijd, en treft soms ook een jongere. Daarom een eigen pagina voor jongeren tot 25 jaar met Tietze of costochondritis.
Een goede en tegelijkertijd simpele manier om te testen of de klachten met Tietze en/of costochondritis te maken kunnen hebben kan als volgt worden gedaan: Druk voorzichtig, maar met enige kracht op de pijnlijke plek bij het borstbeen of op de rib.
Verschijnselen en oorzaken costochondritis
Klachten kunnen voelen als pijn op de borst, het is daarom zaak om eerst te bekijken of de pijn niet door het hart veroorzaakt wordt. Wanneer de ontsteking aan de achterzijde zit, dan is dat tussen de ribben en de wervelkolom. Dit geeft rugklachten.
Den Broeder: “Ja, stress geeft meer activiteit van de reuma. Onderzoek, onder andere ook uitgevoerd in de Sint Maartenskliniek, heeft laten zien dat stressvolle gebeurtenissen leiden tot een gemiddeld hogere ziekteactiviteit. Probeer dan ook stress te voorkomen of er goed mee om te gaan als je ontstekingsreuma hebt!”
Hoe ontstaat reumatoïde artritis? Reumatoïde artritis komt doordat uw lichaam afweerstoffen maakt tegen uw eigen gewrichten. Die afweerstoffen gaan aan de binnenkant van uw gewrichten zitten. Ze zorgen daar voor een ontsteking.
Extra warmte kan de ontsteking verergeren. Overleg met je arts of fysiotherapeut wat bij jouw klachten aan te raden is. Warmte zorgt voor een betere doorbloeding van spieren en gewrichten. Bewegen doet daardoor (tijdelijk) minder pijn.
Reumatoïde artritis (RA) wordt gekenmerkt door een chronische ontsteking van synoviale gewrichten. Als gevolg van de synovitis kunnen beschadigingen ontstaan aan het kraakbeen en (of) het onderliggend bot. Deze beschadigingen kunnen worden gezien op conventionele röntgenfoto's.
Vermoeidheid bij reuma is een klacht die door de reuma wordt veroorzaakt. En de vermoeidheid bij reuma is langdurig. Een nacht goed slapen brengt dan ook vaak geen verbetering. Van de vermoeidheid door je reuma heb je zowel geestelijk als lichamelijk last.
Reumatoïde artritis kan sluipend beginnen of plotseling ontstaan. Reumatoïde artritis komt op alle leeftijden voor. Vrouwen hebben vaker RA dan mannen.
Bij een gewrichtsontsteking kunnen de bezinkingssnelheid (BSE)- en de CRP-waardes in het bloed stijgen. Hoe ernstiger de ontsteking, hoe hoger de BSE- en CRP-waardes. Je arts gebruikt deze waardes vooral om het verloop van de reumatische ontstekingen te volgen en niet zozeer om de diagnose te stellen.
Worst en vet vlees worden afgeraden, met name varkensvlees en rood vlees bij reuma en voeding vermijden. Dit kan negatieve effecten hebben op de reumatische aandoening door het zuurgehalte. Ook zuivelproducten, suiker, koffie en alcohol worden afgeraden.