Het trucje om dierenharen op je gewassen kleding te voorkomen is heel simpel. Het enige dat je nodig hebt is namelijk een vochtig schoonmaakdoekje.Leg één of twee doekjes in je trommel en gooi daarna je was erbij.Laat de wasmachine normaal draaien en je zult zien dat je schone was er weer zonder haren uitkomt.
Tip tegen hondenharen en kattenharen op schone was
Het enige wat je hoeft te doen is een vochtig schoonmaakdoekje toevoegen aan je was. Leg één of twee vochtige doekjes in de trommel, leg daarboven je was en voeg je normale wasmiddel toe. En voilà, geen dierenharen meer.
Pluizenborstel
Borstelen, borstelen, borstelen. Als hondenbaasje lijkt het soms alsof je niets anders doet. Maar het werkt wel! Met een pluizenborstel haal je namelijk makkelijk en snel alle achtergebleven hondenharen en pluisjes van je kleren of meubels af.
Is er wat te doen aan de vele hondenharen in huis? Ja, en daar is maar één goed advies voor: goede vachtverzorging in de vorm van borstelen. Door regelmatig borstelen met een geschikte borstel verwijdert u eenvoudigweg de losse haren voordat deze in huis terecht komen.
Geschikt schoonmaakdoekje
Het advies is echter wel het vochtige schoonmaakdoekje niet her te gebruiken. De werking is dan een stuk minder dan bij een nieuw vochtig schoonmaakdoekje. Daarnaast is het verstandig geen doekjes te gebruiken met een geur.
Nog een extra bonus truc om dierenharen van kleding te krijgen: doe tijdens het wassen een scheut witte azijn in het wasverzachterbakje van je wasmachinelade. Azijn vermindert de statische hechting van de honden- en kattenharen waardoor ze makkelijker loslaten van je kleding.
Gewoon de deken plat neerleggen, keukendoekje beetje vochtig maken, en dan eroverheen wrijven. Het is wel een beetje werk, maar je krijgt wel (bijna) alle haren eruit.
In de lente zijn veel honden, net als in de herfst, in de rui. De dikke wintervacht maakt vaak in april of mei plaats voor een dunnere zomervacht. Dat is wel zo lekker in de zomer, als het toch al zo warm is! Het kost baasjes wel wat extra werk om al die haren die de hond verliest in huis weer weg te werken…
Er zijn twee manieren van verharen, namelijk de blokrui en mozaïekverharing. Bij een blokrui vallen er tegelijkertijd veel haren uit, deze rui komt meestal voor in het voorjaar en in het najaar. Een ruiperiode duurt ongeveer 6 tot 10 weken als je het op een natuurlijk beloop laat.
Wanneer je iedere keer moet dweilen ben je immers veel langer bezig. Daarnaast is het een goed idee om je hond één keer per maand te wassen. Op die manier verwijder je de vieze geur uit zijn haar.
Veel mensen gebruiken kledingrollers of plakband om de haren van je kleding af te krijgen, echter werkt dit alleen bij kleine hoeveelheden. Om grotere hoeveelheden eraf te halen, kan je beter een rubberen schoonmaakhandschoen gebruiken. Door met de handschoen over de haren te vegen, komt er een statische lading vrij.
Supersimpel, én je hoeft er niks nieuws voor in huis te kopen: gebruik je raamwisser om de honden- of kattenharen van de bank af te halen. Maak de wisser een beetje vochtig en ga hierna met de wisser over de bank heen. Je zal de vacht van je beestje zo zien ophopen.
Hondenkussen wassen De buitenhoes van het hondenkussen kun je (meestal) wassen. Doe dit in lauw water, dat is beter voor het milieu. Gebruik een mild wasmiddel, zonder parfum en zeker geen wasverzachter. Je viervoeter vindt zijn eigen geur heel belangrijk, anders voelt het niet meer als zijn 'eigen' kussen.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Ook biotine is een belangrijke ondersteunende voedingsstof van de huid en bij het beschermen van de vacht tegen klachten als haarverlies. Voorkom voedingstekorten bij je hond door hem een uitgebalanceerde hondenvoeding te geven.
Vooral de EPA en DHA hebben een belangrijke functie in het lichaam van je hond. Vaak geven we zalmolie aan honden voor het behoud van een gezonde en een glanzende vacht. Toch heeft het een veel bredere werking. Het geeft namelijk een belangrijke ondersteuning aan het immuunsysteem en de gewrichtsfunctie van honden.
Schapenvet met zalmolie is goed voor een gezonde huid en glanzende vacht. Dosering: kleine honden/katten 1-2 pompje per dag, middelgrote honden 2-3 pompjes per dag, grote honden 3-4- pompjes per dag.
Tijdens de rui mag je je hond elke dag borstelen en kammen. Zo om de overtollige haren weg te halen en alle klitten eruit te borstelen. Vervolgens met een vochtige doek over de vacht deppen om zo de overige haren eruit te halen. Dit kan veel haren in je huis schelen, en dat is toch wel prettig.
In de ruiperiode kan wassen voor sommige honden verlichting bieden. Door het stromende water en het gebruik van een neutrale hondenshampoo week je dode haren los. Droog na afloop de vacht met een koele föhn om klitten te voorkomen, en borstel voorzichtig na. Dit kun je in de rui periode 1-2 keer doen.
Je kunt haren op vloerbedekking of vloerkleden makkelijk verwijderen door er met een rubberen kappersbezem of een rubberen raamwisser overheen te gaan. Zoals je misschien wel hebt gemerkt lukt het met een stofzuiger zo goed als niet.
Brede tape – een simpele huis-tuin-en-keukentruc is met een rol brede tape de haren verwijderen. Plak hem op de plek waar veel haren zitten, lostrekken en klaar. Rubberen borstel – speciaal voor hondenharen bestaan er rubberen borstels om hondenharen van de autobekleding te verwijderen.
Door een hoes te gebruiken weet je hond waar zijn plek in de zetel is. Het gebruik van een beschermhoes voor de hond is erg hygiënisch. Bijvoorbeeld wanneer je gaat wandelen in het bos of op het strand, neemt jouw hond vaak viezigheid en nattigheid met zich mee.
Ga bij voorkeur voor een polyester zetel. Polyester is een synthetische stof, waarbij vuil niet in de vezel kan dringen. Is er gemorst op de zetel, neem dan zo snel mogelijk het vuil af met een vochtige doek. Vraag ook of de stof geïmpregneerd is.
Om dit te voorkomen, is het raadzaam om de mand wekelijks te wassen. Dat voelt wellicht wat vaak, maar om de boel fris te houden binnenshuis is het toch echt de beste keuze. Heb je een wasbare hondenmand? Dan kun je deze gewoon in de wasmachine wassen op zestig graden.