Doorgaans werkt het bij het vissen op roofblei het beste als het kunstaas met een flinke snelheid wordt binnen gedraaid. Het is dan ook verstandig om een werpmolen te kiezen met een hoge inhaalsnelheid.
Voor het vissen op snoekbaars is een roofvismolen van de maat 2500 voor een 2.40 hengel ideaal en een 3000 molen is het mooiste bij een 2.70m hengel. Verder mag het molentje lekker licht zijn, je staat er immers heel de dag mee te gooien.
Kunstaas pluggen. Pluggen waar je goed roofblei mee kan vangen zijn de Salmo Hornet (ongeveer 5 centimeter, ook de ratelende versies), de Salmo Sparky Shad, de Savage Gear Fat Vibes, en pluggen uit de reeks van de Spro Ikiru Crank.
De volwassen vissen vormen tijdens de paaiperiode kleine scholen. De roofblei in de delta van de Donau wordt na 3 tot 4 jaar geslachtsrijp; de mannetjes gemiddeld bij een lengte van 43,7 cm en een gewicht van 1220 g; de vrouwtjes gemiddeld bij een lengte van 44,2 cm en een gewicht van 1345 g.
Roofblei stekken
Rivieren zoals de IJssel, de Vecht, de Rijn, de Maas en de Waal hebben allemaal een gezond roofbleibestand. Ze worden ook gevangen in stilstaand water zoals havens en poldersloten, maar de roofblei vinden op stromend water is toch veruit het makkelijkste. Roofbleien zijn opportunistische jagers.
Heb eens een recept gelezen voor roofblei. Vis opensnijden,schoonmaken,kruiden en verpakken in een krant. Daarna stoven, krant openvouwen,vis eruit en de krant opeten. Slamat makan!
Aas voor winde
Brood is een perfect aas de winde omdat het drijft, goedkoop is, en door de witte kleur goed opvalt. Stukjes brood worden enthousiast gegeten door de winde, vaak in een hoog tempo.
Ga je aan een toegankelijk, klein water vissen, dan heb je geen lange hengel nodig. Ga je echter aan een water vissen met veel obstakels langs de oever zoals rietkragen, dan is een langere hengel wel nodig om daar overheen te komen. Voor het vissen met kunstaas is een hengel van 2.10 meter het meest gemiddelde.
De jonge dieren voeden zich met macrofauna zoals vlo- en rivierkreeften. Volwassen meervallen eten hoofdzakelijk vis, ook staan andere soorten op het menu zoals amfibieën en watervogels.
Het vlokvissen volgens ouderwetse methode is met ongeveer 0,12 of 0,14mm nylon, maar daar moet ik niet meer aan denken, je verspeelt dan veel te veel vis!! De eenvoudige montage bestaat een uit vlokdobbertje met een centraal gat, een klein korrelloodje strak boven de dobber en een klein korrelloodje eronder.
Verschillende stekken
De IJssel kenmerkt zich door de talloze rivierkribben – doorgaans dé aangewezen stek voor de sportvisser. Vanaf hier heb je de mogelijkheid om vol in de stroming (barbeel, meerval) te vissen, maar ook buiten de hoofdstroom, in de kribvakken.
Een vismolen in de maat 3000 is dan waarschijnlijk het beste. Gebruik je een hengel van 2.40 – 3.30 meter voor het vissen met zwaar kunstaas of doodaas? Dan kan je beter een molen nemen in de maat 4000 of hoger.
Bij het vissen op snoekbaars wordt vaak voor een fluorocarbon leader gekozen, in diktes van 22/00 tot 35/00. Dit materiaal heeft als voordeel dat het schuurbestendig is en onder water vrijwel onzichtbaar.
Daarbij mogen ze met koudere omstandigheden maar wat graag dieptes op zoeken, tot wel 25 meter, puur om de elementen te vermijden. Natuurlijk gaan wij daar naar niet vissen, aangezien snoekbaars het loodje legt als je ze van grote diepte vangt. Raadzaam is om een maximale visdiepte van 10 meter te hanteren.
"Meervallen gaan ons niet aanvallen, want zij zien ons niet als prooi. Ze kunnen niet kauwen dus hij moet een prooi in één keer doorslikken. En dat gaat natuurlijk niet met mensen", zegt hij tegen Editie NL.
Echt bijten doet een meerval niet, het zijn meer schaafwonden. Waarom maakt de meerval deze vergissing? Een meerval zal normaal nooit mensen aanvallen een watervogel of een klein zoogdier kan een grote meerval makkelijk aan maar een mens word toch een ander verhaal.
Veel sportvissers gebruiken natuurlijk aas bij het meerval vissen. De dode aasvis is hierbij vaak favoriet. Gebruik als dode aasvis een flinke dode voorn, een blei of een kleine brasem. Je kan deze met een stevige snoekdobber net boven de bodem aanbieden of zonder dobber op de bodem.
Aanbevolen snoekhengel: een spinhengel met een lengte van 1,80 tot 3,00 meter, afhankelijk van hoe ver je uit de kant wilt vissen. Het maximale werpgewicht is afhankelijk van het kunstaas dat je gebruikt maar in de regel zijn spinhengels met een optimaal werpgewicht van tussen de 15 en 30 gram wel goed.
Meestal, wanneer je vanaf de oever vist, wordt er gekozen voor een langere roofvis hengel met een lengte van 2,40 tot 3 meter. Hierdoor heb je betere kunstaas controle en werp je gemakkelijker verder in.
Een spinhengel van 2.30/2.40 meter gaat beter samen met een molen in de maten 2000 of 2500. Voor langere spinhengels, die vaak ook zwaarder zijn, zie je dat vissers sneller naar een molen in de maten 3000 of 3500 grijpen. Deze zijn zelf ook wat zwaarder en sluiten zo goed aan bij de langere spinhengel.
De winde wordt tussen het 3e en het 7e levensjaar geslachtsrijp bij een lengte van circa 30 cm. De maximale lengte die bereikt kan worden ligt rond de 80 cm.
De windes eten daarnaast graag allerlei insecten in en rond het water. Zo staan o.a. muggenlarven, muggen en wormen op hun menu. Verder lusten ze ook wel kleine visjes en eigen eitjes. Het visvoer is te verkrijgen bij iedere vijver specialist en tuincentra in de buurt.
In Nederland is de winde een vrij algemene vissoort in de grote rivieren en de daarmee verbonden wateren. Deze vis kan ongeveer 70 centimeter groot worden.
Op stillevens uit de zeventiende en achttiende eeuw werd de barbeel vaak in beeld gebracht; wat erop wijst dat de soort gewaardeerd werd als consumptievis. Vandaag wordt de barbeel niet meer gevangen voor grootschalige consumptie.
Snoekbaars vissen kant techniek
Je werpt de shad in, draait de lijn strak en draait hem met een aantal slagen van je vismolen naar je toe. Dan wacht je even om vervolgens weer met een aantal slagen van je vismolen de shad naar je toe te halen. Je kan hierbij ook je hengel wat bewegen.