Volwassenen : Niet meer dan 3 tabletten per dag (24 uur) innemen. In het algemeen kan worden volstaan met 1 tablet iedere 8 tot 12 uur. Een aanvangsdosis van 2 tabletten kan worden genomen en als de klachten aanhouden na 12 uur nog een tablet.
De gebruikelijke dosering is als volgt:
De tabletten innemen bij het begin van de bloeding of wanneer de pijnlijke krampen ontstaan, mits u uit ervaring weet dat ze samenhangen met de komende menstruatie. Daarna kan, indien nodig, na 8-12 uur 1 tablet worden ingenomen tot de klachten voorbij zijn.
Indien nodig kun je na 8 tot 12 uur nog een tablet Aleve Feminax nemen totdat de klachten voorbij zijn.
Aleve is een effectief langwerkende pijnstiller. Daarmee is Aleve vooral geschikt voor pijn die wat langer kan aanhouden zoals lichaamspijn (bijvoorbeeld rugpijn, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatiepijn), hoofdpijn, griep en verkoudheid en bij koorts.
In principe kun je paracetamol combineren met NSAID's, zoals naproxen. Ook naproxen en paracetamol kun je in principe dus combineren. Bij lichte pijn heeft paracetamol de voorkeur, omdat het de minste bijwerkingen geeft.
Stoppen met naproxen heeft onaangename effecten. Denk aan onrust, verwardheid, zweten, hartkloppingen, hoofdpijn en misselijkheid. Het gebruik van medicatie wordt volledig normaal gevonden, maar een medicijnverslaving is echt niet niks. Meestal wordt met het overmatig gebruik gestart om gevoelens te onderdrukken.
Zoals alle geneesmiddelen kan Aleve bijwerkingen veroorzaken. Bij naproxennatrium zijn bijwerkingen waargenomen zoals brandend maagzuur, misselijkheid, hoofdpijn, maar die gaven niet altijd aanleiding tot het stoppen van het gebruik van naproxennatrium.
Aleve® bevat 220 mg naproxennatrium, hetgeen overeenkomt met 200 mg naproxen. In hogere doseringen is naproxennatrium uitsluitend op recept verkrijgbaar (merkloos 275 mg, Femex® 275 mg en Naprovite® 275 en 550 mg). De natriumvorm werkt iets sneller dan gewoon naproxen, maar even snel als ibuprofen.
De hoogste score werd gehaald door de combinatie ibuprofen (400 of 200 mg) plus paracetamol (1000 of 500 mg). Interessant weetje: een kop sterke koffie bleek het effect van de meeste pijnstillers nog te versterken. Er werden geen noemenswaardige nevenwerkingen gemeld na eenmalige inname van de diverse pijnstillers.
Diclofenac en naproxen werken snel en hebben een langere werkingsduur dan bijvoorbeeld ibuprofen. Naproxen heeft het laagste risico op hart- en vaatziekten, maar meer kans op maagdarmproblemen.
In dat geval zal de arts eerst een ontstekingsremmende pijnstiller voorschrijven, zoals naproxen. Als dat onvoldoende helpt, zal de arts doorverwijzen naar een reumatoloog. Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.
Ibuprofen, naproxen en diclofenac zijn goede pijnstillers. Ze geven wel vaak vervelende bijwerkingen. Sommige bijwerkingen zijn ernstig. Vraag daarom eerst advies aan uw huisarts, als u twijfelt of u een NSAID mag gebruiken.
Begin altijd met paracetamol. Dit heeft de minste bijwerkingen. U kunt ook een gel met pijnstiller op uw rug smeren, zoals diclofenac gel of ibuprofen gel. Kijk bij pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac.
Volwassenen : Niet meer dan 3 tabletten per dag (24 uur) innemen. In het algemeen kan worden volstaan met 1 tablet iedere 8 tot 12 uur. Een aanvangsdosis van 2 tabletten kan worden genomen en als de klachten aanhouden na 12 uur nog een tablet.
Gebruik bij voorkeur niet twee verschillende NSAID's tegelijkertijd. Zo'n combinatie vergroot de kans op bijwerkingen en heeft meestal geen positief effect op het verlichten van de pijn.
Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
De fysiotherapeut helpt u om rustig in beweging te komen én te blijven. In veel gevallen zal de arts ook een pijnstiller voorschrijven. Omdat paracetamol vaak goed werkt, is dat de eerste keus. Vermindert paracetamol de pijn onvoldoende, dan krijgt u een sterkere pijnstiller.
Bij spier- en gewrichtspijn raadt de apotheek u paracetamol aan. Paracetamol wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Ook kan het prima worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen.
In dat geval zal de arts eerst een ontstekingsremmende pijnstiller voorschrijven, zoals naproxen. Als dat onvoldoende helpt, zal de arts doorverwijzen naar een reumatoloog. Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn. Het pijnstillende effect begint binnen één uur.
De dosering is 375 tot 750 mg per dag verdeeld over twee doses, meestal 's ochtends en 's avonds. Bij ernstige pijn wordt soms een aanvangsdosis van 750 mg per dag aanbevolen. In het algemeen is een onderhoudsdosis van 500 mg per dag voldoende. In een enkel geval is het nodig om dit te verhogen.
Bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew, jicht, koliekpijn, hoofdpijn, migraine, menstruatieklachten, artrose (versleten gewrichten), spierpijn en griep of verkoudheid. De tabletten verminderen binnen 1 uur uw pijn. Zetpillen werken binnen anderhalfuur.
Naproxen kan u duizelig, slaperig of moe maken en kan u problemen geven met uw zicht en balans, u depressief maken of u uit uw slaap houden. Zorg dat u zeker weet dat u geen last heeft van deze bijwerkingen voor u gaat rijden of machines gaat gebruiken. Dit geneesmiddel bevat lactosemonohydraat.
Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn.