Een dertigledendebat (ook spoeddebat) is een type debat waartoe de voorzitter de vergadering bijeenroept als dit door dertig leden schriftelijk, onder opgave van redenen, is verzocht.
De leden van de Tweede Kamer worden uiterlijk eens in de vier jaar gekozen door de kiesgerechtigde Nederlandse bevolking. De Tweede Kamer telt sinds 1956 150 zetels en de eerste zitting was op 21 september 1815.
De Tweede Kamer bestaat uit 150 leden.
Een debat is een vergadering waarin Kamerleden in gesprek gaan met elkaar en met ministers en staatssecretarissen. Ze overleggen over nieuwe wetten, vragen de bewindspersonen om informatie of laten weten dat ze ergens ontevreden over zijn.
Een plenaire vergadering, ook wel voltallige vergadering, is een vergadering waarbij alle betrokken personen aanwezig moeten zijn. Plenair komt van het Latijnse woord plenum, dat vol betekent.
Een debat is een discussievorm waarbij een stelling verdedigd wordt of juist bestreden.
Conclusie. Het debat eindigt met een conclusie van beide partijen door de derde spreker. Hierbij voeren de tegenstanders het eerst het woord en sluiten de voorstanders het debat af met een samenvatting en conclusie.
Een goede introductie kan humor, een anekdote, een schokkende feitje of een beeldend beschreven probleem bevatten. Het is belangrijk dat mensen onmiddellijk willen luisteren naar de rest van je speech. Je wil de structuur van je speech weergeven met prikkelende maar bondige labels.
Een debater moet zich tot het uiterste inspannen om de argumenten van de tegenpartij op juistheid en geloofwaardigheid te testen. In een debat klopt iets pas als het tegen het meest kritische licht staande blijft. De grondhouding is derhalve: wat gezegd wordt, klopt niet, tenzij het volstrekt onweerlegbaar is.
De nieuw verkozen leden van Provinciale Staten en van de kiescolleges voor de Eerste Kamer kozen op 30 mei 2023 bij de Eerste Kamerverkiezingen een nieuwe Eerste Kamer. Provinciale Statenverkiezingen zijn daarmee behalve provinciaal ook nationaal van belang.
Het parlement (de Staten-Generaal) controleert de regering. Ministers leggen in het parlement verantwoording af over hun beleid.
De Tweede en Eerste Kamer samen noemen we de Staten-Generaal of het parlement.
Kiessysteem. De leden van Provinciale Staten en van de kiescolleges voor de Eerste Kamer brengen op de verkiezingsdag hun stem uit. De kandidaten staan per partij op één of meer lijsten.
Een minister wordt benoemd en beëdigd door de Koning met wie die de regering vormt en legt daarbij een zuiveringseed af. Hij of zij kan daarbij kiezen voor de eed (confessioneel) of de verklaring c.q. belofte (seculier).
Na de verkiezingen werd kabinet-Rutte IV gevormd, bestaande uit Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD, 34 zetels) Democraten 66 (D66, 24 zetels), Christen-Democratisch Appèl (CDA, 15 zetels) en ChristenUnie (CU, 5 zetels).
Het is met name de taak van de derde spreker om deze controverses te benoemen en tegen elkaar af te wegen. De laatste sprekers van het debat geven een 'antwoordspeech'. Antwoordspeeches kunnen door zowel de eerste als de tweede sprekers van beide teams gegeven worden.
Een goed slot van een presentatie bevat eigenlijk drie onderdelen: de samenvatting van de belangrijkste onderdelen, het herhalen van de kernboodschap en de uitsmijter. Onder de uitsmijter verstaan we een knallend einde dat niet snel vergeten wordt. Het einde bepaalt ook mede met wat voor indruk u uw publiek achterlaat.
Tot slot probeer je je tekst op zo'n manier af te sluiten, dat de tekst nog even blijft hangen in het hoofd van de lezer. Dit doe je door te eindigen met een uitsmijter. Een uitsmijter is een krachtige slotzin van je tekst, bijvoorbeeld: Met lachgas vergaat je het lachen!
Vat het debat kort samen, herhaal de belangrijkste argumenten en sluit af met een 'uitsmijter' kort en krachtig: dus daarom moet het blijven / worden afgeschaft / verboden / enz.
Tegenargumenten weerleggen Het verschil tussen een betoog en een debat is dat je in een betoog niet gelijk in kan gaan op de argumenten van je tegenstander. Nu kan het zo zijn dat een tegenstander van jouw stelling jouw betoog leest. Of dat iemand jouw betoog leest die nog niet weet of hij/zij voor of tegen is.
Een debat is gericht op het uiteenzetten van standpunten, terwijl het bij een discussie nadrukkelijk gaat om het overtuigen van de tegenstander of gesprekspartner.
discussie, dispuut, gedachtewisseling, twistgesprek, disputatie. als synoniem van een ander trefwoord: discussie (zn) : bespreking, debat, dispuut, gedachtewisseling, gesprek, woordenstrijd, woordenwisseling, redekaveling.