Zelfhypnose is niet gevaarlijk. maar zoals bij alles geldt wel dat het gezonde verstand je gids dient te zijn. Ga bijvoorbeeld niet in de auto achter het stuur jezelf in hypnose brengen. en gebruik hypnose niet als middel om gevaarlijke, verboden of onver- antwoorde zaken aan te trekken.
Zijn er risico's verbonden aan hypnose? Risico's van hypnose zijn er eigenlijk niet. Het wordt over het algemeen beschouwd als een proces dat een positieve bijdrage kan leveren aan een probleem of uitdaging waar iemand mee zit. Zonder dat er eigenlijk sprake is van bijwerkingen.
Snel en kort antwoord, hypnose is niet gevaarlijk, maar is juist ontspannen. En laat jou voelen zoals jij dat wil. Maar veel mensen beseffen eigenlijk niet dat ze zelf vaak meerdere malen per dag in een soort van hypnotische staat of trance verkeren. En dat het dus eigenlijk een heel natuurlijk verschijnsel is.
Het is een vorm van zelfconcentratie. In jezelf keren en je afsluiten van de omgeving. Bij hypnose ben je in een kunstmatig opgewekte trance en ben je heel vatbaar voor suggesties. Je bent bij hypnose zo diep in trance dat er veranderingen in het onderbewuste mogelijk zijn.
Je kunt niet blijven 'hangen' in een toestand van hypnose. De hypnotherapeut begeleidt je tijdens een hypnosesessie en haalt je terug uit je toestand van diepe trance.
Wanneer je in hypnose bent, zijn de hersenen actief werkzaam en lukt het veel beter om je te focussen. Jouw creativiteit en jouw probleemoplossend vermogen verhoogt en je kan op een andere manier dan door 'wilskracht' je doelen bereiken.
De kosten van hypnotherapie hangen van een aantal zaken af: de tijd die nodig is om een hypnose-interventie te kunnen uitvoeren, de doelgerichtheid van de casus die je inbrengt, de doelgerichtheid van de hypnotherapeut en het uurtarief van de hypnotherapeut. Tot slot gaan we het over verzekering hebben.
Hoe kan ik zelfhypnose het beste leren? Zelfhypnose is het gemakkelijkst onder de knie te krijgen door – net zoals bij schaatsen – steeds dezelfde routine te volgen: stap voor stap. Eerst het hoofd erbij houden, maar na een paar keer gaat het vanzelf en zonder denken.
Je kunt zelfhypnose bijvoorbeeld inzetten om een bepaald doel makkelijker te realiseren. Of om jezelf in een bepaalde gemoedstoestand te brengen, pijn te verminderen, en problemen op te lossen door met je 'onderbewuste te communiceren', samen te werken en inzichten naar boven te halen.
Via hypnose kunnen we onze kritische gedachten omzeilen en direct naar het onderbewustzijn gaan om tot de diepere oorzaak van de angst of fobie te komen. Zo kunnen we ontdekken waarom een bepaalde gebeurtenis zoveel angst of paniek veroorzaakt, om uit eindelijk de angst of fobie te verhelpen.
Ervaringen met hypnotherapie tonen over het algemeen een effectiviteit aan van 89%. Het gemiddelde waarderingscijfer van cliënten voor hun behandeling onder hypnose bedraagt 86%. Tijdens een hypnosesessie brengt de hypnotherapeut je in een diepe trance.
Integendeel, je leert meer controle te krijgen over je eigen gedachten en gevoelens. Dus als je me vraagt of hypnose gevaarlijk is dan kan ik je gerust stellen, hypnose is absoluut ongevaarlijk. Je bent dus altijd veilig.
Bij hypnotherapie schakel je je bewuste gedachten even uit om ongestoord je onderbewustzijn te kunnen onderzoeken. Je leert gedachten en gevoelens herkennen, waardoor je nieuwe inzichten opdoet. Het is zeker geen 'toneelhypnose'. De staat van hypnose tijdens hypnotherapie kun je vergelijken met dagdromen.
Over het algemeen mag je je verwachten aan een hypnosesessie van 60 tot 75 minuten. In sommige gevallen duurt een sessie wat langer, tot maximaal 90 minuten.
Tijdens een hypnose wordt er op een kunstmatige manier een trance opgewekt waarbij de persoon in kwestie vatbaar is voor suggestie. Je kunt niet zomaar een hypnose bij iemand uitvoeren. Het is van belang dat dit op de juiste manier gebeurt omdat het anders zelfs gevaarlijk kan zijn.
Eigenlijk is hypnose al zo oud als de mensheid zelf. In het oude Egypte maakten hogepriesters al gebruik van trance om mensen te genezen van hun ziekten. Ze deden dit in zogenaamde slaaptempels, die later ook in zwang kwamen bij de Grieken en Romeinen.
Afvallen met hypnose is geschikt voor iedereen die wil werken aan zijn lichaamsgewicht. Het is vooral geschikt voor mensen die van gezond eten en goed bewegen een gewoonte willen maken. Hypnose is daarbij niet bedoeld als “dieet”, maar eerder als een hulpmiddel.
Bij zelfhypnose breng je jezelf eerst in een trance-staat: een staat van diepe ontspanning waarbij je toegang krijgt tot je onderbewuste. Als je in trance bent, produceren je hersenen Thèta hersengolven die kalmerend werken. Een trance gaat om loslaten, ontspannen en gewoon zijn.
Hoe voelt hypnose? Het gevoel van hypnose is misschien te beschrijven als een gevoel van fysieke ontspanning, alsof je midden in de nacht slaapt, maar je geest is helder en alert. Dit is te vergelijken met de staat waarin je bent als je een spannend boek leest.
Want ja, iedereen kan leren hypnotiseren. In slechts 2 dagen leert u de basis van hypnose, zonder vooropleiding of voorkennis. Deze basiscursus kan u zelfs verlengen tot een opleiding hypnotherapeut. De rol van hypnotische suggesties en onderbewustzijn tijdens hypnose: hoe werkt dat?
Hypnose kent bijvoorbeeld een aantal technieken om mensen in trance te brengen.Ook bij verschillende vormen van meditatie kan een trance optreden. Een trance kan ook worden ervaren als religieus fenomeen. Bij sjamanisme en van oorsprong West-Afrikaanse religies worden bijvoorbeeld vaak mensen in trance gebracht.
Het ligt een beetje aan het probleem waar je mee worstelt, hoe vaak de hypnotherapie nodig is. Je kunt ervan uit gaan dat er tussen de 4 en 10 sessies nodig zijn om de eventuele trauma's of belemmerende overtuigingen en bijbehorende emoties “op te ruimen” en te vervangen door positieve, nieuwe gedachten.
Alleen artsen of personen met een vergunning van de regering hebben het recht om hypnose toe te passen op minderjarigen en geesteszieken.
Hypnosetherapie heeft blijvend effect bij kinderen met chronische buikklachten, bleek onlangs uit onderzoek. Ondanks de kritiek is deze vorm van hypnotherapie volgens professor Hengeveld, psychiater en bestuurslid van de Vereniging tegen Kwakzalverij, absoluut geen kwakzalverij te noemen.
Wanneer men spreekt van klinische hypnose wordt wel eens de term 'hypnotherapie' gebruikt. Hypnotherapie is echter een misleidende naam – Hypnose is geen therapie op zich. Hypnose wordt beter gezien als een 'tool' – Een manier of methode om met het gebruik van hypnose bedoelde doelen te bereiken.