Het afdekken dient vooral om te voorkomen dat de bovenlaag uitdroogt of zou aanbranden.
Bakpapier heeft namelijk een antikleeflaagje, waardoor het niet blijft plakken aan de ingrediënten. Aluminiumfolie heeft dat niet. Je kunt dit het beste gebruiken als je bijvoorbeeld groente grilt in de oven of als je een ovenschotel wil afdekken.
Aluminiumfolie wordt in de meeste gevallen gebruikt om ovenschotels mee af te dekken of bij het stomen van bepaalde etenswaren.
Een folie als aluminiumfolie weerkaatst licht en daarbij ook warmte. Hoe lichter de folie, hoe beter het licht weerkaatst. Zilvere of witte folie houdt dus veel warmte tegen, zwarte folie is minder efficiënt. Toch houdt aluminiumfolie lang niet alle warmte tegen.
Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op. Op deze manier blijft de warmte gecentreerd in het gerecht en geleidt de warmte minimaal richting omgeving.
Het afdekken dient vooral om te voorkomen dat de bovenlaag uitdroogt of zou aanbranden. In mijn recepten probeer ik zo goed mogelijk aan te geven waar en wanneer het afdekken van belang is.
Het gebruik van folie op ovenrekken kan de warmteverdeling in de oven verstoren en optimale kookresultaten verstoren. Het afdekken van ventilatieopeningen in de bodem van de oven kan leiden tot onvoldoende luchtstroom, warmteverdeling en prestatieproblemen.
De belangrijkste eigenschap van aluminiumfolie is dat het op bijna geen enkel voedingsmiddel reageert. Alleen met zure dingen zoals citroen moet je oppassen. Tytgat: ,,Zure bestanddelen en hun vocht kunnen aluminiumfolie aantasten. Wanneer dat gebeurt, lekt er dus ook aluminium mee in je voeding.
Aluminiumfolie is goed bestand tegen warmte en koude en kan voedsel afschermen van licht, lucht, vocht en andere externe invloeden (bacteriën). Bovendien voorkomt folie dat voedsel uitdroogt. Het metaal is in tegenstelling tot bijvoorbeeld lood niet giftig.
Maar waarom heeft aluminiumfolie dan twee verschillende kanten? De verklaring is vrij eenvoudig: tijdens de productie worden twee lagen folie tegelijkertijd geproduceerd. Wanneer de aluminium gewalst wordt, wordt de ene kant mat en de andere glanzend.
Wij raden aan om geen aluminiumfolie te gebruiken in een oven. U kunt speciaal papier om te bakken gebruiken.
' Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kun je zo'n 40 milligram aluminium per kilo lichaamsgewicht per dag binnenkrijgen zonder al te grote risico's voor de gezondheid. Dus bij normaal gebruik is aluminiumfolie niet schadelijk voor je gezondheid.
Aluminiumfolie is hittebestendig, dus geschikt om in de oven te leggen en bijvoorbeeld op de barbecue. Ook kun je er gerechten mee warmhouden. Plastic vershoudfolie kan niet tegen hitte – maar daarmee kun je een gerecht wel zo goed als luchtdicht afsluiten.
Aluminiumfolie
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Kleine tip: er zijn ook ovenschalen met deksels. Hierdoor kun je dat wat over is gemakkelijk bewaren of het recept al iets verder van te voren maken en bewaren in de ovenschaal.
Aluminiumfolie om een ovenschaal voorkomt een zwarte bovenkant van het gerecht. Dek de ovenschaal af met de folie en zet het in de oven. Het zorgt er daarnaast ook voor dat je gerecht warm blijft en na gaart. Vieze barbecue- of ovenroosters zijn gemakkelijk schoon te maken met een prop aluminiumfolie.
Wij raden aan om geen aluminiumfolie te gebruiken in een oven. U kunt speciaal papier om te bakken gebruiken. Volg altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het bakpapier.
Het antwoord op die vraag heeft te maken met de manier waarop de chemicaliën in het vaatwastablet reageren op de aluminiumfolie. Die reactie is vergelijkbaar met de techniek die wordt gebruikt om zilver op te poetsen. De aanslag op bestek verdwijnt hierdoor en daardoor ziet je bestek er weer uit als nieuw.
Simpele scheikunde
Nee, de aluminiumfolie en het vaatwastablet zorgen samen voor een chemische reactie, waardoor de aanslag verdwijnt en je bestek weer helemaal gaat glimmen. De reactie is bijna hetzelfde als de techniek van het oppoetsen van zilver.
Afgedekt in de koelkast
“Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook kan het eten uitdrogen.
Plastic huishoudfolie
Per gram is huishoudfolie zo'n acht tot negen keer minder belastend voor het milieu dan aluminiumfolie dankzij de CO2 productie. En dan is een vel aluminiumfolie nog zwaarder ook. Een groot nadeel van huishoudfolie is weer dat je het vaak echt maar een keer kunt gebruiken.
De verschillen tussen aluminiumfolie en bakpapier zijn groot: aluminiumfolie houdt goed warmte vast, bakpapier zorgt dat koekjes en cake niet aanbakt. Bakpapier kan in de magnetron, aluminiumfolie kan in de oven hogere temperaturen aan dan het bakpapier.
Ook in de oven kan je prima wegkomen zonder folie of bakpapier. Bakmatten zijn eco-vriendelijke herbruikbare alternatieven. Zeker als je vaak bakt, ook slim voor de portemonnee, herbruikbaar en praktisch, want door een anti-sliplaag blijven ze vaak ook beter liggen dan folie.
Aluminiumfolie
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Aluminiumfolie wordt gemaakt van hoogwaardig aluminium en additieven. Het is 100% recyclebaar en moet indien mogelijk naar een recyclingcentrum worden gebracht. Je gooit aluminiumfolie dus het best weg bij het PMD-afval.