De fruitvlieg verspreidt namelijk schimmels, bacteriën en gistcellen door van vrucht naar vrucht te vliegen en boort zo nieuwe voedselbronnen aan voor haar larven.
Zo ruimen ze fruitresten op in de natuur.Ook zijn ze een lekker hapje voor insecten, spinnen en vogels.En wetenschappers gebruiken vaak fruitvliegjes om erfelijkheid te onderzoeken. Onderzoekers gebruiken ze graag, omdat ze makkelijk en goedkoop te houden zijn.
De insecten hebben de voorkeur voor rottend en overrijpt fruit. Daarnaast komen fruitvliegjes ook af op beschimmelde groente, restjes alcohol, vruchtensap en frisdrank. Daarnaast kunnen de fruitvliegjes ook bij dorre blaadjes van planten en zelf uit koffiedik komen. De insecten hebben een zeer goed reukvermogen.
Vrouwelijke fruitvliegen hebben soort een schakelaar die na de seks wordt omgezet. Over de seksualiteit van fruitvliegmannetjes is redelijk wat bekend. Ze hangen uitgebreid de patser uit om vrouwtjes voor zich te winnen en gaan zelfs aan de alcohol wanneer ze worden afgewezen.
Hoogleraar entomologie Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit legt aan RTL Nieuws uit dat het ongemerkt eten van die eitjes van fruitvliegjes niet zoveel kwaad kan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld huisvliegen die van poep en dode dieren eten, zijn fruitvliegjes juist schone dieren.
Zet een geurig kruidenplantje in de buurt van je fruit. De vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies. Zet ramen of deuren tegen elkaar open: fruitvliegjes houden niet van tocht.
Heb je last van fruitvliegjes? Was het fruit goed voor je het opeet, dat is sowieso altijd verstandig. Afdekken met bijvoorbeeld een vliegenkap kan ook helpen.
De vrouwtjes leggen 400-900 eitjes in gistend of rottend materiaal zoals fruit, groente en zure melk. Het duurt 8 tot 11 dagen voordat het fruitvliegje is volgroeid. De fruitvlieg leeft vervolgens tussen de 2 en 9 weken.
Er kan pas een nieuw fruitvliegje geboren worden, wanneer het vrouwtjes fruitvliegje een bevrucht eitje legt. Om bevruchte eitjes te krijgen, zal er eerst gepaard moeten worden. Voordat fruitvliegjes met elkaar gaan paren, moet het mannetje eerst het vrouwtje 'versieren'.
Het drinkgedrag van fruitvliegjes lijkt dan weer verrassend veel op dat van de mens: ze doen zich tegoed aan drank nadat ze een blauwtje hebben gelopen.
Kevers en spinnen vreten de fruitvliegjes gewoon op. Het is eten en gegeten worden.
Oma wist het allang. Fruitvliegjes houden van azijn.Doe daarom een laagje natuurazijn of appelcider azijn (werkt nog beter vind ik) in een kopje.Top hem af met een drupje afwasmiddel en je vliegenvanger is gereed.
Vooral fruit en groenten, maar ook frisdrank, fruitsap, bier, wijn, zuivel.Zelfs thee, koffie en koffiedrab vinden ze interessant, net als verwelkende planten, bloemen en kruiden. Ze eten dat allemaal ook niet op, ze gebruiken het om zich voort te planten. Fruitvliegjes leggen hun eitjes in rijpend/overrijp voedsel.
Nee, fruitvliegjes bijten geen mensen. Ze missen de doordringende en zuigende monddelen zoals die van steekmuggen en dazen. Hoewel fruitvliegen als een algemene ergernis in huizen en andere instellingen worden beschouwd, kunnen ze een aanzienlijk overlast en problemen veroorzaken in de voedselverwerking en catering.
'Fruitvliegen hebben een geweldig reukvermogen. Ze kunnen rottend fruit vanop honderden meters afstand ruiken.
Gelukkig zijn fruitvliegjes niet heel slim. Als er iets maar een beetje ruikt naar rottend fruit, gaan ze er direct op af.
Fruitvliegjes worden aangetrokken door geur.Met name zijn ze dol op de geur van alcohol en azijn.Ze voeden zich met rottende en gistende materialen. En dan gaat het snel.
Fruitvliegjes kunnen zich snel vermenigvuldigen, omdat een eitje maar twee weken de tijd nodig heeft om zich volledig te ontwikkelen tot een fruitvliegje. Zo heb je al snel een vliegenplaag in huis, daarom is het noodzaak om fruitvliegjes snel bij voedsel en bereiding plaatsen voor voedsel te bestrijden.
De levensduur van een fruitvlieg is niet alleen afhankelijk van de temperatuur, maar ook het aantal soorten. Als ze in een zwerm leven ligt de levensduur op slechts twee weken.Als de fruitvlieg niet in een zwerm leeft is de levensduur ongeveer 30 dagen.
In de winter zijn fruitvliegjes niet actief. De meeste fruitvliegjes zullen sterven van de kou. Fruitvliegjes kunnen de winter alleen overleven als ze een warm plekje, met voldoende voedsel hebben gevonden. Zo'n lekker warm plekje kan bijvoorbeeld ergens in je huis zijn!
Het antwoord is: Ja, er zullen fruitvliegjes op je wormenbak afkomen. Maar….. je kunt er wat aan doen om overlast te beperken. Als je last hebt van fruitvliegjes, dan is dat meestal in de (na)zomer. De eitjes die al in je fruitschillen zitten gaan lekker broeien in je warme vochtige bak.
Afwasmiddel met azijn
Houd de fruitvliegjes voor de gek met wat afwaswasmiddel en azijn. Giet enkele druppels afwasmiddel in een bakje en schenk hier ook een beetje azijn bij. De fruitvliegjes komen op het afwasmiddel af, maar verdrinken vervolgens in dit goedje. Bye bye fruitvliegjes!
Als de vliegjes op het water landen, gaan ze verdrinken.
Het antwoord is simpel. Sommige fruitvliegjes zijn helemaal geen fan van fruit.Zij geven de voorkeur aan ander voedsel, zoals paddenstoelen of rottende plantenresten. Deze fruitvliegjes vindt dan ook vaak bij de prullenbak of gft-bak.