Bij het kopen van popcorn maïs is het belangrijk dat je erop let dat dit type maïs geschikt is om popcorn van te maken. Sommige maïssoorten worden namelijk speciaal voor dit doel gekweekt. Hiermee maak je dus de beste popcorn.
Kant-en-klare en magnetron popcorn bevatten vaak veel suiker, zout of andere toevoegingen. De gezondste keuze is zelfgemaakte popcorn. Zo kun je zonder een al te groot schuldgevoel snacken, mits je niet te veel eet en niet te scheutig bent met de zout of suiker.
Maak nu de lekkerste popcorn zoals in de bios! Pop de popcorn in de machine of bijvoorbeeld in de pan met olie en popcornmais, zet de wok op het vuur en voeg boter en poedersuiker toe. Blijf roeren tot de popcorn een lichtbruin laagje heeft en gooi het direct over in een bak. Smullen maar!
Popcorn bevat nog meer antioxidanten dan fruit en groenten. En is daarom door onderzoekers uitgeroepen tot gezondste snack. De wetenschappers presenteerden hun resultaten afgelopen week tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society. Popcorn blijkt heel wat polyfenolen te bevatten.
Zo gezond is popcorn
Kies je voor een klant-en-klare popcorn dan zijn de voedingswaarden vaak minder gunstig dan als je het zelf maakt. Zelfgemaakte popcorn is gezien de voedingswaarden namelijk best gezond als snack. En zeker een beter alternatief dan een zak chips.
Een licht verteerbare snack, zoals popcorn, is ideaal na een avondtraining. De zoute popcorn vult jouw energievoorraad en de verloren elektrolyten terug aan.
Het snelle (en gehoopte) antwoord is: 'Ja, popcorn is een verantwoorde snack'. Mais is een volwaardig graan, rijk aan vezels en dus goed voor de spijsvertering. Daarnaast bevat het weinig kilocalorieën (zeker als tussendoortje) én polyfenolen: antioxidanten die het risico op kanker verkleinen en ontstekingen tegengaan.
Er zit nog een verschil tussen zoete of zoute popcorn. Zo is zoute popcorn over het algemeen minder ongezond dan zoete popcorn. Er zit vaak namelijk heel veel suiker in de zoete variant. Over het algemeen is zoute popcorn gezonder, maar ook die is dus niet heel goed voor de gezondheid.
Snackgroenten. Een inkopper, maar daardoor niet minder fijn: snackgroenten! Worteltjes, radijsjes, paprikareepjes, cherrytomaten en stukken komkommer zijn de ideale gezonde snack voor in de avond. Zo krijg je heel gemakkelijk extra vitaminen & mineralen binnen en raak je snel verzadigd.
Je kan ongeveer 25 gram mais aanhouden voor een portie popcorn, je haalt dus 40 porties uit 1 zakje (1 kg) mais. 1 kg mais moet in 7 keer gebakken worden en is klaar in ongeveer 50 minuten. Bij 1 kg mais is maximaal 0,5 kg suiker (1 zakje, dit is naar eigen smaak) en 350 ml olie nodig.
Niet alleen omdat plantenresten normaal snel vergaan in het warme en vochtige Zuid-Amerika. Maar ook omdat de resten lieten zien dat de inwoners van Peru maïs op verschillende manieren aten. Zo poften ze de korrels. Met andere woorden: ze aten al popcorn, duizenden jaren geleden.
Bij het verwarmen zet dat uit en daarom ontploft de maïskorrel. Dat gebeurt bij 175 à 180°C. Maïskorrels die te oud (en dus uitgedroogd) zijn of die aan de buitenkant beschadigd zijn, zullen niet poppen. Popcorn kan op twee manieren poppen: zoals een sneeuwvlok, of zoals een paddenstoel.
Met deze techniek heb je dar nooit meer last van én wordt je popcorn knapperig als maar kan. De standaard manier is om een dun laagje olie of boter in een pan te verwarmen, hier de popcorn in te doen en de pan te verwarmen. Met de deksel erop natuurlijk. Wachten tot alle popcorn is gepopt en klaar bent je.
Echte popcornmais zoals gebruikt door de professionals met speciale popcornsuiker of speciaal popcornzout. * 500g popcornmais (40g per grote kom, ruim 12 kommen vol!) Te gebruiken met al onze popcornmachines, maar ook voor in de pan.
De winnaar van de meest gezonde snack van de snackbar gaat naar de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes. Hier wordt de snack niet gezonder van.
Afhankelijk van jouw smaak, kan je kiezen voor noten, zaden, gedroogde vruchten en zelfs granola kan dienen als alternatief. Gezouten, geroosterd, gesuikerd of naturel; bij Nuts About Nuts vind je ongetwijfeld een tussendoortje dat perfect bij je past!
Mais is een graansoort, maar wordt ook gegeten als groente. De soort die we eten is suikermais.
Wil je je popcorn kruiden met een beetje zout? Hussel dan meteen 60 ml olijfolie door de popcorn en bestrooi met het zout. Het zout blijft dan lekker plakken aan je popcorn en dat is precies wat je wil.
1. Lay's Ovenchips naturel. Het is echt zo: ovenchips is qua calorieën een stuk beter dan zijn gefrituurde broers en zusjes. De beste keuze als je op de lijn let, maar toch zin hebt in chips.
Er zit 1,6 gram vet in 1 schaaltje (40 gram) popcorn, waarvan 0,2 gram verzadigd vet.