Google verzamelt persoonlijke gegevens en maakt daarmee profielen van gebruikers. Zo kunnen advertenties beter op de gebruikers worden afgestemd, want die leveren meer op. Je hebt diverse opties om de data die Google van jou verzamelt te beperken.
Wat doet Google met je data? Google gebruikt je data vooral om je gepersonaliseerde advertenties aan te bieden, want daar verdienen ze meer geld mee. Het bedrijf noemt zichzelf een gratis dienst, maar eigenlijk dienen je privégegevens dus als betaalmiddel.
Google doet dat op basis van waar je op dat moment bent en andere dingen die specifiek over jou gaan zoals je geslacht, leeftijd, relatiestatus, hobby's en mogelijkerwijs ook je gewicht, bijvoorbeeld als je dat hebt ingevuld in een app die gekoppeld is aan je Google-account. Klik hier om je profiel te bekijken.
Gegevens van bij Google ingelogde gebruikers verlopen standaard na 26 maanden. Als de Analytics-instelling Bewaring van gegevens is ingesteld op een periode die korter is dan 26 maanden, worden de gegevens van op Google ingelogde gebruikers bewaard voor die kortere termijn.
Ga naar je Google-account.Tik bovenaan op Persoonlijke informatie.Tik onder Je profielen op Profielen bekijken.
De zoekgeschiedenis van Google zegt veel over wie je bent. Alle URL's en trefwoorden die je ooit in de zoekpagina van Google hebt getypt, worden op de servers van Google opgeslagen.Ze laten zien wie je bent en wat je interesses zijn.
Op basis van simpele zoekopdrachten kan Google al een profiel over jouw opbouwen. Ook via andere diensten van Google zoals YouTube, Gmail en de Chrome-browser worden gegevens over jou verzameld. Google gebruikt deze persoonlijke gegevens om jou gepersonaliseerde advertenties voor te schotelen.
Google-gebruikers kunnen zien en beheren welke gegevens het bedrijf bewaart. Ga naar Google - Mijn activiteit. Indien nodig, log in. Google bundelt de opgeslagen informatie in verschillende categorieën: 'Web- en app-activiteit', 'Locatiegeschiedenis' en 'YouTube-geschiedenis'.
Voordat je aan de slag gaat. Download en installeer de Google Foto's-app. Foto's en video's die minder dan 30 dagen oud zijn, kunnen op je apparaat worden bewaard.
Veelgestelde vragen over de zoekgeschiedenis. Hoelang bewaart Google gegevens in de Google Workspace-zoekgeschiedenis? Standaard verwijdert Google deze gegevens na 18 maanden. Maar uw gebruikers kunnen de verwijderperiode wijzigen in 3, 18 of 36 maanden, of instellen dat gegevens nooit worden verwijderd.
Gebruikers kunnen bij het zoekresultaat dat leidt naar een pagina die ze willen laten verwijderen tikken op de knop met drie stippen, die leidt naar het onderdeel 'Over dit resultaat'. Daar is de optie 'Resultaat verwijderen' te vinden, waarmee het verwijderverzoek is in te dienen.
Google Zoeken is vanaf de basis opgebouwd om betrouwbare, nuttige informatie van hoge kwaliteit te bieden. Maar we begrijpen ook dat zelf inzicht krijgen in de betrouwbaarheid van informatie nog nooit zo belangrijk is geweest. Daarom bieden we tools waarmee je informatie kunt evalueren.
Stap 1: Bekijk een overzicht van je gegevens
Tip: Je kunt rechtstreeks naar je Google Dashboard gaan. Ga naar je Google-account. Klik in het navigatievenster links op Gegevens en privacy. Content opgeslagen vanuit Google-services.
Gmail verwijdert automatisch een bericht dat al 30 dagen in de Prullenbak staat. De bewaarperiode is voorbij voor een bericht dat nog niet het label ^deleted heeft.
Als je een foto of video verwijdert waarvan een back-up is gemaakt in Google Foto's, blijft deze 60 dagen in de prullenbak staan. Als je een foto of video van je apparaat met Android 11 of hoger verwijdert waarvan geen back-up is gemaakt, blijft deze 30 dagen in de prullenbak staan.
Je kunt ervoor kiezen deze foto's en video's definitief te verwijderen, maar als je ze later wilt kunnen herstellen, moet je eerst de prullenbak leegmaken. Als je de prullenbak leegmaakt, verwijder je alle foto's en video's definitief. Je kunt ze dan niet meer herstellen.
Je kunt computers, telefoons en andere apparaten bekijken waarop je onlangs bent of was ingelogd op je Google-account. Check google.com/devices om na te gaan of niemand anders is ingelogd op je account.
Als je je browsegeschiedenis verwijdert, geldt dit voor alle apparaten waarop je bent ingelogd bij Chrome en wordt je geschiedenis gesynchroniseerd met je Google-account. Je kunt ook je Google-zoekgeschiedenis verwijderen uit je account.
Naast een zeer veilig wachtwoord die voor elke website verschillend is, helpt het ook al om regelmatig je browsergeschiedenis te wissen. Op die manier kunnen de hackers niet zo makkelijk op het spoor komen van je andere vaak gebruikte websites en online accounts.
Browsegeschiedenis wissen Chrome (Android)
Tik op Privacy en beveiliging. Tik op Browsegegevens wissen. Controleer of er een vinkje staat bij Browsegeschiedenis. Tik achter 'Periode' op het uitklapmenu en vervolgens op de periode waarvan u de geschiedenis wilt verwijderen.
Stap 1: Start Windows Explorer en navigeer naar C:\Users\USERNAME\AppData\Local. Stap 2: Zoek hier, klik met de rechtermuisknop op de Google-map en selecteer Eigenschappen. Stap 3: Selecteer op het tabblad Vorige versie uw laatste back-up en klik op Herstellen. Stap 4: Nu kunt u de zoekgeschiedenis bekijken.