Raadpleeg je huisarts bij erg hinderlijke klachten, vermoeidheid, bloedverlies na het vrijen en bloedverlies nadat je meer dan 1 jaar geen menstruatie gehad hebt (menopauze). Ook bij onregelmatig bloedverlies dat steeds toeneemt, dat met koorts, pijn of ongerustheid gepaard gaat, vraag je best raad.
De ongesteldheid kan minder dan 7 dagen duren, maar ook enkele weken achter elkaar. Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken. Er zijn goede apps voor je telefoon die je kunnen helpen om je cyclus bij te houden.
Maak een afspraak bij uw huisarts als u wel eens bloed verliest als u niet ongesteld bent. De huisarts stelt u eerst vragen over uw ongesteldheid. Het kan helpen als u heeft opgeschreven wanneer u bloed verliest. De huisarts vraagt ook of u andere klachten heeft, zoals buikpijn of bloed verliezen na de seks.
Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.
Hevig regelmatig bloedverlies
Bij 40 tot 50% ligt de oorzaak in de baarmoeder: poliepen, goedaardige gezwellen, infectie, kanker, koperspiraaltje, ... Bij de overige 5 tot 15% ligt de oorzaak elders in het lichaam: bloedingsziekte, slecht werkende schildklier, diabetes, zwaarlijvigheid, inname van bloedverdunners, ...
Veel bloedverlies als u ongesteld bent wil zeggen dat u langer of meer bloed verliest dan u gewend bent: U moet uw maandverband of tampon vaak verschonen, ook 's nachts. Het maandverband of de tampon is steeds helemaal vol of gaat lekken.
Menstruatiebloed dat glad is en een gelei-achtig textuur heeft, is een mix van hoge hoeveelheden baarmoederhalsslijm, wat helemaal normaal is. Draderige menstruatiebloed, meestal donker rood of donker bruin in kleur, betekent ouder bloed. Het is een andere vorm van bloedstolsel en is helemaal normaal!
Meestal komen stolsels alleen voor tijdens de heftigste dagen van je menstruatie, dus aan het begin van je menstruatie. Waaruit bestaan stolsels? Eigenlijk zijn stolsels niet anders dan een mix van rode bloedcellen, baarmoederslijmvlies en eiwitten in het bloed die de vloeibaarheid reguleren.
Meestal gebruikt u norethisteron in een vaste combinatietablet met oestrogeenhormoon. U gebruikt het dan elke dag. Hierdoor zal de gewone menstruatie stoppen. Wel zal af en toe een doorbraakbloeding kunnen ontstaan, vooral tijdens de eerste maanden.
Menorragie is een van de meest voorkomende klachten in de gynaecologie. Abnormaal veel bloedverlies, langdurige en onregelmatige menstruaties en tussentijds bloedverlies kunnen een stevige impact op uw leven hebben. Sommigen vinden bloedverlies hevig als het meer is dan zij gewend zijn.
Hoewel het aantal dagen van een cyclus kan verschillen, hebben de meeste vrouwen een menstruatiecyclus die 21 (korte cyclus) tot 35 (lange cyclus) dagen duurt. Ook hoe lang je ongesteld bent verschilt. Je menstruatieperiode duurt zo'n 3 tot 8 dagen.
De overgang kan beginnen als u tussen de 40 en 60 jaar oud bent. 1 op de 100 vrouwen komt te vroeg in de overgang, voor ze 40 jaar zijn.
De geur die je ruikt tijdens je menstruatie wordt veroorzaakt door bacteriën die mixen met het bloed en weefsel dat je lichaam verlaat. De geur is volledig natuurlijk en alle vrouwen ervaren dit. Bovendien zullen anderen in je omgeving de geur niet snel ruiken. Niets om je over op te winden dus!
Wanneer het bloed dat je verliest tijdens je menstruatie in contact komt met de lucht buiten je lichaam, wordt het gemixt met bacteriën en zweet. Hierdoor wordt het bloed als het ware 'rijp' en kan het gaan stinken. Om een vies luchtje te voorkomen kun je het beste regelmatig je tampon of maandverband verwisselen.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.
Bij veel bloedverlies kan een slachtoffer in shock raken. Bij shock voelt een slachtoffer zich ellendig, ziet het slachtoffer er slecht /ziek uit, ontstaat er een vale huidskleur, is het slachtoffer koud en klam/zweterig, dorstig en onrustig en slap en krachteloos.
Tot slot is genoeg water drinken als je ongesteld bent of moet worden ook van belang. Dat helpt tegen het vasthouden van vocht en dus tegen een opgeblazen gevoel. Je kunt het beste echt voor water (of thee) kiezen in plaats van koffie, frisdrank of sap.
Heb je ooit onverwachte bloedvlekken in je ondergoed gevonden nadat je tijdens een toiletbezoek je broek naar beneden deed of onder de douche sprong? Deze kleine bloedvlekjes die buiten je gebruikelijke menstruatiecyclus verschijnen, staan bekend als spotting of doorbraakbloedingen.
Een vleesboom groeit door vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron). Daarom komen vleesbomen vooral voor bij vrouwen jonger dan 50, als ze vruchtbaar zijn. In deze situaties kunnen vleesbomen ook groter worden: Als u zwanger bent.
Zowel psychische als fysiologische stress heeft invloed op de duur van de menstruatiecyclus bij vrouwen. Dat zijn de resultaten van een Zwitserse longitudinale studie, die werd uitgevoerd bij bijna 300 vrouwen, met gegevens over meer dan 1.200 cycli.