De kans is best groot dat je per ongeluk een keer op de link in een phishing bericht klikt. Phishing berichten worden namelijk kwalitatief steeds beter. Soms maken hackers zelfs gebruik van social engineering om het bericht zo persoonlijk en echt mogelijk te maken.
Het gaat hier om zogenoemde 'phishing-links'. Via zo'n link komt u op de website van oplichters terecht, vaak een goede imitatie van de website van een bank of bekende organisatie. Als u op zo'n nep-website uw inloggegevens en eventueel aanvullende codes invult, geeft u deze gegevens aan criminelen.
Valse websites zijn voorzien van een groen slotje. De websites zijn niet van echt te onderscheiden kopieën van originele sites en ook de url's lijken steeds betrouwbaarder.
Phishing is een vorm van online fraude. Het woord komt van het Engelse fishing, ook wel 'hengelen'. Dat is namelijk wat de criminelen doen: hengelen naar gegevens. Zij sturen een bericht namens een bank, de overheid of een webwinkel.
Het virus kan gegevens op uw computer beschadigen of verwijderen en uw e-mail programma gebruiken om zich te verspreiden naar andere toestellen. Besmetting gebeurt dan ook geregeld doordat een onveilige email bijlage geopend wordt.
Op de website van de politie vind je een functie waarmee je kunt controleren of je e-mailadres op in beslag genomen gegevens van de politie staat. Als dat zo is, krijg je binnen een paar minuten een e-mail van de politie. Als je adres niet voorkomt in deze gegevens, krijg je ook geen mail.
Ongewoon gedrag en onbekende apps zijn de twee belangrijkste aanwijzingen dat uw telefoon geïnfecteerd is door een virus of andere malware. Dit zijn de aanwijzingen dat uw iPhone of Android-apparaat is geïnfecteerd door een virus.
Hoe weet ik of een website veilig is? Een beveiligde website herken je aan 'https' in de adresbalk van je browser.Vaak zie je dan ook het icoontje van een slotje.
Websites waarvan de URL start met https in plaats van http, zijn zo'n veilige websites. Stel dat je een bankkaart hebt bij Belfius Bank. De officiële en veilige link is: https://www.belfius.be, maar een verdachte en onveilige link kan bijvoorbeeld zijn: http://www.beflius.be.
Wat te doen als de url van een site begint met https:// en een slotje, maar u toch niet zeker weet of de site veilig is? Lees dan de rest van de url nauwkeurig.En dan met name het deel na 'https://' en voor de eerstvolgende slash (dat is dit teken: '/').
Een link, ook wel een hyperlink genoemd, is een klikbare tekst, afbeelding of knop op een webpagina.Als je hierop klikt, wordt je naar een andere webpagina geleid. Dit kan een webpagina zijn op de website waarop je je al bevond, maar het kan ook om een webpagina op een andere website gaan.
Berichten met algemene en vage aanspreektitels, of alleen uw e-mailadres als aanspreking, kunt u beter wantrouwen.Ook taalfouten of een vreemde taal kunnen wijzen op een verdacht bericht. U kunt zelf verdachte berichten markeren als Spam of Junk en zo anderen waarschuwen.
Bent u het slachtoffer van phishing waarbij men uw gegevens heeft kunnen stelen, en heeft men met uw gegevens reeds geld kunnen versluizen, licht dan meteen de bank in. Wacht niet tot de eerstvolgende werkdag, maar probeer via elk mogelijk kanaal de bank te verwittigen zodat men eventuele transacties nog kan blokkeren.
Gegevens die je invult op de phishing-website kunnen criminelen gebruiken om bijvoorbeeld je rekening te plunderen. Nepmails zijn ook nog steeds een belangrijke manier om virussen te verspreiden. Vooral ransomware die je persoonlijke bestanden versleutelt is gevaarlijk.
Voorbeelden van phishing mails
Criminelen maken hier gebruik van door deze e-mails na te maken met een kwaadaardige link erin. Wie op de link klikt, wordt gevraagd in te loggen om bepaalde informatie te kunnen zien of om bepaalde verzendkosten te betalen. Als je hebt inlogt, ben je een prooi voor de cybercrimineel.
Als gebruiker weet je dat een https-website altijd je gegevens veilig transporteert over het internet. Dat betekent niet dat je alle sites kunt vertrouwen (criminelen gebruiken ook https), maar jouw privacy op internet is een stuk veiliger.
Weet je wat je moet checken? Check de URL (het adres) van een link door er met er met je muis op te gaan staan (niet klikken natuurlijk!). Kijk goed of je vreemde dingen (rare tekens, vreemde woorden) in de URL ziet staan. Check het e-mailadres van de afzender.
Hoe ziet een link eruit? Een link is een stukje tekst; vaak in een andere kleur dan de bodytekst en onderstreept–hyperlink. Standaard wordt voor een link de kleur blauw gebruikt, maar elke andere opvallende kleur voldoet ook. De gebruiker herkent het al snel als een link.
Bijvoorbeeld de Google Play Store of de Apple App Store. Download niets via een pop-up of een website die je niet kent. De derde manier waarop je computer geïnfecteerd kan raken met een virus, is als je een bijlage opent of op een link klikt in een spam-mail.
Download en installeer AVG AntiVirus voor Android.Open de app en tik op Nu scannen om uw apparaat te controleren op malware, zoals spyware, adware en virussen. Uw apparaat wordt grondig gescand om zelfs de best verborgen spyware op te sporen. Tik wanneer een dreiging is gevonden op Problemen oplossen.