Gin is een populaire droge sterke drank gemaakt van granen. Aan de graanalcohol worden 'botanicals' (alles dat plantaardig en distilleer baar is) toegevoegd. Denk daarbij aan jeneverbessen, engelwortel, kardemom, karwij, kaneel, zoethout, citroen, sinaasappel of koriander.
Het verschil tussen Gin en Jenever
Simpelweg is de overeenkomst tussen gin en jenever de jeneverbes. Het verschil zit in de soort alcohol. Gin moet worden gemaakt met neutrale alcohol, jenever met graan alcohol. Neutrale alcohol wordt gedistilleerd tot 96%, net als bij wodka.
'Gin is één van de "gezondste" sterke dranken omdat het enorm weinig calorieën bevat,' zegt mixologist Neil Mitchell uit Shoreditch. Juniper, de bes waarvan gin wordt gemaakt, helpt ook bij de spijsvertering.
GIN KOMT OORSPRONKELIJK UIT NEDERLAND
Dit moutdistillaat is zeer zacht van smaak. Gin wordt meestal gemaakt van één soort graan en wordt gedistilleerd in een kolom still tot een alcoholpercentage van 96%. Hierdoor krijgt gin en neutralere, minder granige smaak dan jenever.
Gin en wodka worden beide gemaakt met neutrale alcohol. Wat is dan het verschil tussen wodka of gin stoken? Bij gin worden jeneverbessen en andere botanicals aan de drank toegevoegd. Als je die ingrediënten ook bij wodka zou toevoegen, kan je het resultaat ook gin noemen.
Gin-tonics zijn toegestaan zolang de hoeveelheid gin niet meer dan 3,5 cl bedraagt. Een glas trappistenbier overschrijdt de hoeveelheid alcohol van een standaardglas en mag daarom niet gedronken worden als je moet rijden. Bovendien hou je het beter op minder dan tien standaardglazen per week.
Heel gek is dat niet; gin is door zijn soepele, maar toch kruidige smaak perfect om te mixen. Heerlijk te drinken als gin-tonic dus, maar ook in combinatie met een fruitsap of als cocktail. Gin puur drinken wordt minder gedaan, maar kan natuurlijk wel. Echte liefhebbers van gin-tonic moeten het zeker ook eens proberen.
Gin tonic bevat relatief weinig calorieën. Dit geldt althans wanneer je de goede tonic erbij gebruikt. Gin heeft namelijk nauwelijks vet en calorieën én de jeneverbes helpt je spijsverteringsstelsel goed op gang. Een slank drankje dus.
Gin is zeker te mixen met frisdrank. De basis van het immer populaire drankje Gin & Tonic bestaat zelfs uit gin gemixt met de frisdrank tonic. Gin is van zichzelf meestal niet zoet. Om een zoet drankje te creëren kun je gin prima mengen met zoete frisdranken zoals cola, fanta, sprite of zelfs cassis.
Als je een gin echt goed wil beoordelen, dan proef je deze puur. Schenk de gin in een tulpglaasje en ruik voorzichtig aan het glas.Je kunt door het ruiken aan de gin al heel veel botanicals herkennen.
1. Water. Het is een mythe dat je acht glazen water per dag moet drinken, maar water is alsnog de gezondste dorstlesser. Het bevat namelijk geen suikers, vet, of kleur, geur- of smaakstoffen.
Een glaasje gin bevat gemiddeld 65 calorieën, wat aanzienlijk minder is dan bijvoorbeeld een pintje bier. Het is dus een goede keuze voor mensen die op hun calorie-inname willen letten maar toch willen genieten van een drankje.
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Deze producten leveren op hun beurt ook gezondheidsvoordelen.
Gin is een populaire droge sterke drank gemaakt van granen. Aan de graanalcohol worden 'botanicals' (alles dat plantaardig en distilleer baar is) toegevoegd. Denk daarbij aan jeneverbessen, engelwortel, kardemom, karwij, kaneel, zoethout, citroen, sinaasappel of koriander.
Vanuit de wettelijke bepaling is gin een sterk alcoholische drank waarin de dominante smaak van de jeneverbes moet terugkomen. Gin heeft binnen de EU dan ook een minimum alcoholpercentage van 37,5% en in de Verenigde Staten van 40% .
Matthew Hartings, professor chemie aan American University, legt uit dat gin en tonic afzonderlijk heel verschillend smaken. Toch zijn de moleculen van beide vloeistoffen gelijkaardig, waardoor ze tot elkaar aangetrokken worden en lekker smaken als je ze samenvoegt.
Zo is een gin tonic met twee schijfjes komkommer net wat verfrissender dan zonder komkommer en ziet het er ook een stuk feestelijker uit. Een komkommer bestaat voor 90% uit water. Ideaal dus voor een goede hydratatie.
Je lever doet er 1 tot 1,5 uur over om een standaardglas alcohol af te breken. Na die tijd kan je over het algemeen weer rijden.
Bij regelmatig gebruik houdt toner je huid gehydrateerd, reinigt en vernauwt het de poriën, brengt het de pH-waarde weer in evenwicht en wast het overtollige olie weg. En als je favoriete toner ontstekingsremmende eigenschappen heeft, helpt hij ook roodheid veroorzaakt door acne of puistjes te verminderen.
Op alcoholvrije dranken geldt een lager belastingstarief en er wordt er geen accijns geheven. Het is niet duurder om te produceren, dus waarom betaal je dan nog steeds evenveel of zelfs meer voor een fles alcoholvrije gin, Een fles kost gemiddeld 17 euro.
Scampi's, garnalen en mosselen pairen goed met gin. Vooral gerookte zalm doet het extra goed, aangezien het vet van de vis en de bruisende smaak van de cocktail elkaar perfect aanvullen. Zeker als je hapje ook wat pit heeft. Werk af met een beetje wasabi, zwarte peper of mierikswortel.
Een klassieke gin-tonic bestaat uit 50 ml gin en 200 ml tonic. In calorieën betekent dat 100 voor gin en 74 voor tonic: in totaal 174 calorieën. Een gin-tonic met tonic zero telt 104 calorieën, vergelijkbaar met een glas bier of wijn.