Glasvezelbehang is het moeilijkste type behang om te verwijderen. Dit omdat het behang van een zeer sterke kwaliteit is en met hoogwaardige lijm geplaatst wordt. Daarbij is geverfd glasvezelbehang nog lastiger te verwijderen. Ongeverfd glasvezelbehang kun je verwijderen met een stoommachine.
Dat kan! Glasvezelbehang wordt vastgeplakt met lijm op waterbasis, het is dus altijd mogelijk om het glasvezelbehang te verwijderen. Dit kunt u het beste doen door speciaal afbijtmiddel aan te brengen op het behang. Dek het vervolgens af met folie en laat het goed inwerken.
Vliesbehang verwijderen is heel gemakkelijk! U trekt het vliesbehang eenvoudig - strook voor strook - droog van de wand! Afstomen is niet nodig, u hoeft het behang niet voor te weken en er blijven nauwelijks stukjes vast zitten. Over de glasvlies-ondergrond die achterblijft kunt u simpel weer opnieuw behangen.
Wilt u graag stucen op behang dan kan dit alleen als u over glasvezelbehang gaat stucen. Stucen over glasvliesbehang is tevens alleen mogelijk als het glasvlies nog goed vastzit aan de muur en niet loslaat.
Vliespapier verwijderen kan heel eenvoudig door het baan voor baan van de muur te trekken. Je hoeft geen speciale technieken of een stoomapparaat te gebruiken. Door met een plamuurmes voorzichtig achter een hoekje te steken kun je een beginnetje maken en vervolgens zo de hele baan in een keer van de muur trekken.
Gebruik dan een behangafstomer. Vul de behangafstomer met water en laat hem op temperatuur komen. Ga langzaam met de stoommachine over het glasvezelbehang en laat het stoom enkele uren inweken. Verwijder het behang daarna met een behangafsteker.
Glasvezelbehang is niet alleen veel moeilijker te bevestigen dan renovatievlies, maar bovendien reageren veel mensen allergisch op dit behang. Bovendien is glasvezel ook zeer ongezond voor het milieu. Gezien dit oudere behang ook heel wat meer verf opneemt dan renovlies, is het vaak ook niet de goedkoopste oplossing.
Verwijder sterk uitstekende oneffenheden door deze weg te schuren of weg te steken met een plamuurmes. Heb je glasvezelbehang? Verwijder dan de loszittende stukken. Vul gaten, beschadigingen en naden dieper dan 2 mm met een geschikt vulmiddel.
Stucen Over Glasvezelbehang
Glasvezelbehang is een heel ander type behang dan gewoon behang wat gemaakt is van papier als basis. Papier neemt vocht op en kan dus loslaten tijdens stucen. Glasvezelbehang zit, als het goed geplakt is stevig op de muur. Door de lijm lijkt het wel één geworden met de muur.
Het aanbrengen gebeurt met een 18 mm polyamide roller of een spatel. Vervolgens wordt de coating gladgestreken met een breed plamuurmes om zeer vlakke oppervlakken te verkrijgen. Na volledige droging kan worden geschuurd met een korrelgrootte van 120 tot 180.
Glasvezelbehang is net iets dikker en stootvaster dan vliesbehang; Bestaande woningen worden meestal behangen met glasvezelbehang en nieuwbouwwoningen met vliesbehang; Vliesbehang biedt een alternatief voor stucen.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
Vliesbehang is gemaakt van textiel-, papier- en kunststofvezels en is daarom heel sterk. Het is makkelijk aan te brengen zonder behangtafel en ook makkelijk weer te verwijderen. Ook kun je er een kleurtje overheen verven. Dit behang kan echter wel doorschijnend zijn en is iets duurder dan andere soorten.
Dit is niet aan te raden. Tegels zijn glad en niet poreus, waardoor de kans groot is dat de lijm gaat werken en het glasvezelbehang niet voldoende hechting heeft. Daarnaast zullen de voegen van de tegels zichtbaar zijn door het behang heen. Het is echter niet onmogelijk om glasweefselbehang over tegels aan te brengen.
Hoe ziet glasvezelbehang eruit? Glasvezelbehang ziet er eigenlijk meer uit als een muur dan als behang. Het gaat om het egale vlak dat resulteert: Glasvezelbehang is altijd wit.
Niet iedere Muurverf is geschikt voor het schilderen van glasweefselbehang. Kies een professionele muurverf van bijvoorbeeld SPS, Sigma, Wijzonol of Sikkens. Alleen kwalitatief hoogwaardige muurverf is geschikt om te gebruiken bij deze verfklus. De kleurkeuze is eindeloos dankzij de magie van de verfmengmachine.
De voordelen van glasvezelbehang
– het behang laat waterdamp door; – het behang is overschilderbaar in een gewenste kleur; – het behang is brandveilig; – het behang is eenvoudig aan te brengen.
De muur behangen met vliesbehang is niet erg lastig. Het fijne is ook dat je de banen nog wat kunt schuiven zodra je deze op de muur hebt geplakt. Pas als de lijm helemaal is opgedroogd is dit niet meer mogelijk. Daarbij is het erg handig dat er geen lijm op de banen zelf gesmeerd hoeft te worden.
Anders dan gewoon behang is renovlies verwijderen naar verhouding makkelijker. Waar 'gewoon' behang tot in den treuren gestoomd dient te worden en constant in kleine stukjes scheurt is dit bij renovlies behang verwijderen niet het geval.
U bent gemiddeld ook veel langer bezig dan wanneer de vakmannen van Sloop Gigant uw behang laat verwijderen. Het verwijderen van papierbehang inclusief afvoer van het afval, kost bij ons gemiddeld zo'n € 5,- a € 7,- per m2.
In dat geval vraag je je misschien af of je het vliesbehang over het oude behang kunt plakken. Het antwoord is kort en bondig: nee, dat is (helaas) geen goed idee.
Hoe glad een muur moet zijn om te behangen? Dat hangt deels af van je behang. Bij dik behang hoef je niet al te nauwkeurig te zijn, maar bij wat dunner behang is het wel verstandig de muur goed glad te maken. Of je wand glad genoeg is, kun je makkelijk controleren door er even met een vlakke hand overheen te wrijven.
Behang is heel eenvoudig te verwijderen met behulp van een behangstomer of warm water, spons en een plamuurmes. Zowel de stomer als de spons met water maken het behang vochtig waardoor het losweekt van de muur. Vaak kun je het behang dan al van de muur trekken.
Om het verschil tussen deze vier behangsoorten verder te verduidelijken is het belangrijk om te weten dat glasweefselbehang een andere benaming is voor glasvezelbehang.
Sommige mensen krijgen jeuk van glasvezel. Dat komt door de glaswol. Dit kan jeuk geven of allergische reacties. Let dus goed op.