Volkorenbrood is een van de hoofdleveranciers van vezels. Deze zitten een stuk minder in koolhydraatarm brood. Minder koolhydraten is voor veel mensen een goed idee; kies voor meer groente, ei, noten, zaden, zuivel en vis. Deze producten bevatten van nature weinig koolhydraten.
Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang. Volkorenbrood bevat veel vezels. Dat kan een fijn of grof volkorenbrood zijn, maar ook meergranenbrood, spelt- of desembrood is er in een volkorenvariant.
Een gemiddelde broodsoort bevat tussen de 40 en de 55 gram koolhydraten per 100 gram. Bruin brood of volkorenbrood zit rond de 40 gram. In wit brood zitten iets meer koolhydraten, dit bevat namelijk tussen de 50/100 gram.
In vergelijking met een sneetje koolhydraatarm brood van 5 tot 7 gram per snee, bevat speltbrood teveel koolhydraten. Echter, speltbrood past prima (net als goed volkorenbrood) in een koolhydraatbeperkt eetpatroon.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Je koopt een half koolhydraatarm brood bij Aldi voor 1,49 euro. Je hebt dan ongeveer 11 plakken brood. Op de website van Ziektevrijleven zie je een overzicht staan van koolhydraatarm brood van Aldi en andere winkels. Zo weet je meteen bij welke winkels je terecht kunt en wat de prijzen zijn.
Conclusie. Het klopt dat er minder koolhydraten zitten in koolhydraatarm brood. Het bevat echter vaak meer calorieën en vet dan gewoon brood en dit wordt door menig consument over het hoofd gezien. Dit wil niet zeggen dat alle vetten ongezond zijn en dat je bij afvallen alleen op de calorieën moet letten.
Idealiter eet een volwassen vrouw zo'n 4 à 5 boterhammen per dag, voor mannen is dat 6 à 8 sneetjes. Jouw kinderen kunnen dagelijks best zo'n 2 à 3 boterhammen eten.
Brood, en vooral volkorenbrood, bevat juist veel voedingsstoffen en weinig energie (kcal); een echt nutriëntenbommetje. Onderzoek toont zelfs aan dat volkorenbrood helemaal geen effect heeft op het lichaamsgewicht. Brood eet je (meestal) met beleg, en dat heeft ook invloed op de voedingswaarde van de broodmaaltijd.
Bij het ontbijt wordt gemiddeld 2 boterhammen aangehouden en bij de lunch 3 tot 4. Dit is altijd een gemiddelde en kan natuurlijk altijd wat meer of minder zijn, afhankelijk van je persoonlijke situatie en de afspraken die je hebt gemaakt in therapie.
Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5. Verrassend genoeg bij zo'n broodliefhebbend volk, ligt de daadwerkelijke consumptie dus lager dan geadviseerd. Het aanbevolen aantal sneetjes brood per dag volgens de Schijf van Vijf.
Eet jij regelmatig koolhydraatarm brood, dan kan dat helpen bij het verliezen van gewicht. Je krijgt zo meer eiwitten en vetten binnen. Deze geven je een vol gevoel, waardoor je minder snel zult snaaien. En eiwitten stimuleren de vetverbranding, wat belangrijk is als je wilt afvallen.
Donker Fries roggebrood levert de minste calorieën en de meeste voedingsstoffen. Zuurdesembrood levert veel calorieën/koolhydraten maar ook veel voedingsstoffen. Op de vezels na zit er weinig verschil tussen wit en bruin brood. Donker Fries roggebrood levert de minste calorieën en de meeste voedingsstoffen.
Een voordeel van koolhydraatarm brood is dat het meer en langer verzadigt door het hogere eiwit- en vetgehalte. Ook kan het door de toevoeging van onder meer lijnzaad en zonnebloempitten meer voedingsvezels bevatten.
Vervang snelle koolhydraten (brood, rijst, pasta, suiker) door groenten, fruit, noten, eieren, zuivel, vis en mager onbewerkt vlees. De vezels, gezonde vetten en eiwitten uit deze voeding zorgen voor minder trek en stimuleren je vetverbranding. Hierdoor kun je snel afvallen.
Toch is pindakaas gezond
Maar omdat pindakaas voor ruim de helft uit vet bestaat, is het behoorlijk calorierijk: ongeveer 630 kilocalorieën per 100 gram, veel meer dan bijvoorbeeld volvette kaas (ongeveer 390 kcal) of boterhamworst (309 kcal). Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg.
Als je alles zo tegen elkaar afweegt, kunnen we niet zeggen dat crackers 'veel gezonder' zijn dan brood. Wil je weinig calorieën binnenkrijgen, verwissel dan 1 boterham voor 1 cracker. Maar eet je alleen maar crackers, probeer dan nog een andere bron van jodium te zoeken (zoals garnalen of eieren).
Als je lichaam hier dus minder van binnenkrijgt heeft het minder brandstof om goed te functioneren en gaat het andere bronnen van energie aanspreken. Uiteindelijk gaat het op kleine koolstofatomen – ketonen - leunen. Het resultaat: een droge mond, vermoeidheid, zwak en duizelig, slapeloosheid en misselijkheid.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
Vooral onbewerkt vlees en vis zijn producten waar geen koolhydraten in zitten. Voorbeelden zijn biefstuk, gehakt, kipfilet, karbonade, kabeljauw en zalm. Maar ook dranken als water, bruiswater, groene thee en koffie bevatten geen koolhydraten.
Wat je doel ook is – afvallen of op gewicht blijven, het is goed om niet meer dan 100 – 150 gram koolhydraten per dag te eten. En met 3 sneetjes brood zit je al aan zo'n 45 gram koolhydraten (5)! Conclusie: Brood is niet per se ongezond.
Een van de populairste voedingsmiddelen uit het assortiment is het koolhydraatarme brood van de Lidl. Het is van 't welbekende merk Rivercote, oftewel het huismerk van de Lidl.