Passiva zijn het eigen vermogen en de schulden van een bedrijf of persoon. Ze laten zien hoe een bedrijf of persoon gefinancierd is. Je vindt deze boekhoudkundige term op de balans en de winst-en-verliesrekening. Zie in één oogopslag je passiva in een cloud-based boekhoudprogramma als Debitoor.
Het eigen vermogen is een schuld
Ondanks het feit dat het eigen vermogen dus middelen van de onderneming zijn, staat het toch aan de creditzijde van uw balans. Dit omdat het eigen vermogen boekhoudkundig wordt bekeken als een schuld die het bedrijf heeft ten opzichte van de ondernemers en de aandeelhouders.
In essentie is eigen vermogen het saldo van de bezittingen ('activa') en schulden ('passiva') van je eigen onderneming of organisatie. Pak de jaarrekening er eens bij, dan zie je links op de balans je bezittingen, zoals inventaris, vorderingen en banksaldo.
Eigenlijk is het eigen vermogen het geld dat jij in je onderneming hebt gestopt, plus de winst die je maakt. Een gezond bedrijf heeft een positief eigen vermogen.
Het eigen vermogen is gelijk aan alle bezittingingen minus alle schulden, ofwel de activa minus de passiva.
Activa zijn bezittingen en passiva zijn de schulden van een onderneming. Hoeveel zakelijk geld jouw bedrijf volgens de balans heeft staat op de activazijde. Daarnaast is op de passivazijde te zien wie de eigenaar van dat geld is.
Als financiële term vertegenwoordigt eigen vermogen altijd een soort bedrijfswaarde, maar het kan op meerdere manieren worden gebruikt. In de volgende toepassingen van de term zult u merken dat ze allemaal neerkomen op hetzelfde concept: eigen vermogen is de som van voorraad, activa en nettowinst.
Passiva zijn het eigen vermogen en de schulden van een bedrijf of persoon. Ze laten zien hoe een bedrijf of persoon gefinancierd is. Je vindt deze boekhoudkundige term op de balans en de winst-en-verliesrekening.
Het eigen vermogen staat aan de rechterkant van de balans, dus onder de passiva.
Het eigen vermogen is een restpost van de activa en het vreemd vermogen. Het eigen vermogen bestaat uit aandelenkapitaal, reserves en niet-verdeelde winsten. Het wordt als een restpost gezien van de afzonderlijke activa minus het vreemd vermogen.
Activa zijn alle bezittingen van een bedrijf of persoon die uitgedrukt kunnen worden in een geldwaarde. Je vindt deze boekhoudkundige term op de balans en de winst-en-verliesrekening.
Hebt u bezittingen, zoals spaargeld, aandelen of een tweede woning? Of hebt u schulden, zoals een krediet bij de bank of een webwinkel? Dan hebt u vermogen. Of u belasting moet betalen over uw vermogen hangt af van de hoogte van uw vermogen.
Het verschil tussen je activa en passiva is je eigen vermogen. Dit kan positief of negatief zijn. Daarbij zet je het eigen vermogen rechts onder je passiva, zodat jouw balans altijd in evenwicht is.
De passiva staat op de rechterzijde van de balans en bevat dus met name de schulden van je onderneming. Het gaat hier bijvoorbeeld om openstaande rekeningen (crediteuren) en de btw die nog afgedragen moet worden.
Bij een bv of nv bestaat het eigen vermogen uit het geplaatste aandelenkapitaal en de reserves. Het eigen vermogen neemt toe als er aandelen worden geplaatst of als de reserves toenemen (bijvoorbeeld omdat er winst wordt gemaakt en een deel van het resultaat wordt gereserveerd).
Vlottende passiva zijn kortlopende schulden met een maximale aflossingstijd van een jaar. Onder vlottende passiva valt bijvoorbeeld de te belastingbetalingen, leverancierskrediet, de crediteuren en bankkrediet.
Je onderneming kan een negatief eigen vermogen hebben. Dat ontstaat vaak omdat je onderneming wordt geconfronteerd met tegenslagen. Je gaat verlies draaien en als die verliezen zodanig groot zijn dat het eigen vermogen dat niet meer kan dragen, komt het in de min.
De rekening courant is dus een van (verschillende) elementen die maken dat het eigen vermogen van een bedrijf alleen en op zichzelf niets zegt. Het eigen vermogen kan positief of negatief zijn, maar daar stopt het verhaal niet. Vergelijk dit ook altijd met een eventuele rekening courant en plaats beide naast elkaar.
Het aandelenkapitaal is een deel van de passiva van een onderneming. Het aandelenkapitaal is onderdeel van het eigen vermogen. Het is het vermogen dat is verkregen door de uitgifte van aandelen. De aandelen op de balans staan altijd genoteerd tegen de nominale waarde van de aandelen.
Ook het geld op een bankrekening en het kasgeld worden gerekend tot de vlottende activa.
De activa zijde van de balans bestaat uit alle bezittingen van een bedrijf. Je kunt hierbij denken aan het geld dat je op de bank hebt staan, maar ook de computer die je voor je onderneming hebt gekocht. Al die dingen die je "actief" in je bezit hebt vind je terug aan de linkerkant, de activa zijde van de balans.
Debet en Credit wordt in de boekhouding gebruikt om aan te geven of er geld bij de organisatie waarover de boekhouding gaat weg gaat (Debet), of er geld binnenkomt (Credit). In een boekhouding wordt elke pot met geld (zoals de bank, de kas en dergelijke) gezien alsof deze BUITEN de organisatie staat.
Het eigen vermogen (EV) is het verschil tussen alle bezittingen en schulden die een onderneming heeft. Het eigen vermogen is vooral van belang voor vennootschappen en is voor eenmanszaken minder relevant, het eigen vermogen kan namelijk gezien worden als een schuld van de onderneming aan haar eigenaren.
Een balans heeft een linker- en een rechterkant. De linkerkant is de activa- of debetzijde. Aan deze kant staan je bezittingen, zoals bijvoorbeeld geld, goederen of debiteuren, mensen die nog geld aan jou moeten betalen. Aan de rechterkant staat de passiva-, of creditzijde.
Het vreemd vermogen is opgebouwd uit de verplichtingen of schulden van de onderneming . Bijvoorbeeld leningen bij de bank vallen onder het vreemd vermogen. Vreemd vermogen is onderdeel van de passiva en staat dus aan de credit-zijde op de balans.