De beste manier om wind te breken is met hagen, struiken en bomen. Bij dichte afscheidingen bestaat het risico dat je valwinden creëert i.p.v. de wind te breken. Zo'n gaasscherm laat enigszins wind door om dit effect tegen te gaan. De eerste jaren waaiden hier de terasstoelen altijd om of zelfs weg.
Wind breken in de tuin met een schutting
Bij veel wind in de tuin ligt een schutting het meest voor de hand. Zo breek je de wind als het ware op en blaast het niet op zijn hoogtepunt door de tuin. Nog beter is om de schutting te laten begroeien met bijvoorbeeld klimop of andere klimplanten, voor extra stevigheid.
Dit doe je tegen veel wind in de tuin: Plaat een of meerdere windschermen. Plaats schuttingen. Plaats windwerende planten.
Klimop als gevelbegroeiing heeft een isolerende werking. In de winter houdt het kou van sneeuw en wind tegen en in de zomer houdt het de warmte buiten.
Planten en andere gewassen met flexibele stelen kunnen met de wind meebuigen en zwaaien zonder te breken. Denk onder andere aan siergrassen, bamboe, (olijf)wilg, kattenkruid (Nepeta), dropplant (Agastache), geranium, wolfsmelk (Euphorbia) en hertshooi (Hypericum).
Scheten zijn meestal gezond
Dat scheten soms een enigszins rottende geur hebben hoeft niets te betekenen. Af en toe een wind laten hoort namelijk bij een gezonde werking van het spijsverteringsstelsel en bepaalde voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat uw winden viezer ruiken.
Via je bloedstroom komen de gassen in je longen terecht, waarna je ze uitademt. Als jij even dacht dat je door het inhouden van je scheet vieze luchtjes tegenging had je het mis, een ingehouden wind kan dus voor een slechte adem zorgen.
Overigens laten de meeste mensen vooral 's nachts winden. Het lichaam ontspant zich dan tijdens de slaap en het gas kan heel gemakkelijk naar buiten. Overigens kunnen maar weinig mensen het waarderen dat er in hun buurt winden worden gelaten. Dat heeft met twee dingen te maken: de stank en het geluid.
Bereikt een windvlaag een snelheid van minstens 50 kilometer per uur, dan is er sprake van een windstoot. Zodra de windstoten snelheden van boven de 75 kilometer per uur bereiken, dan volgt er een waarschuwing voor zware windstoten.
Over het algemeen geldt dat werken vanaf windkracht 6 gevaarlijk wordt. Dan mogen werknemers niet meer werken op rolsteigers, hangsteigers, werkbakken en hoogwerkers en geen ladders meer gebruiken. Ook gelden beperkingen voor werken met hijskranen en werken op stabiele werkplaatsen zoals daken van tanks en schepen.
Al bij windkracht 7 gevaarlijk
Bij de proeven bleek dat een lege lichte combinatie al bij windsnelheden van 55 km/u (windkracht 7) gaat kiepen. Een volgeladen doet dat pas bij 74 km/u (windkracht 8).
"Bomen die het snelst omwaaien zijn bomen met weinig wortels of wortels die niet diep in de grond zitten", weet Verboven. "Ook zieke bomen, die bijvoorbeeld zijn aangetast door zwammen, horen bij de eerste slachtoffers."
Kunnen zij tegen een stootje of loopt uw dak gevaar bij een stevige wind? U wist het misschien niet, maar als boomeigenaar heeft u een zorgplicht: u moet uw bomen goed onderhouden. Een zieke of dode boom kan gemakkelijker omwaaien. Als hij dan op uw dak, schutting of schuur terecht komt, heeft u een flinke schade.
De bodem wordt namelijk verdicht door het hoge gewicht van voertuigen en hieraan gaan wortels dood. En die wortels zijn uiteraard van levensbelang. Ze zorgen niet alleen voor de opname van water en voedingsstoffen, maar het zijn ook de ankers van je boom.
Het stinken van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora.
Nu blijkt echter dat mensen je juist dankbaar moeten zijn als ze van jouw geur mogen 'genieten'. Uit onderzoek van de universiteit van Exeter blijkt namelijk dat waterstofsulfide, een van de stoffen die scheten hun kenmerkende geur geven, verschillende positieve effecten op de gezondheid heeft.
Hiervoor heeft hij van zeil een scheet van maar liefst 7,40 meter laten maken. Het huidige record staat op 6,03 meter. Het scheetkussen ligt vandaag op de Stadhuisbrug in hartje Utrecht.
Scheten laten doet ieder mens, zo'n 12 tot 25 per dag. Wist jij dit al over winden?
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
Het zal voelen alsof je je spieren aanspant bij het laten van een scheet, maar juist door je spieren te ontspannen kunnen de opgehoopte darmgassen je lichaam verlaten. Helaas verbrandt je er geen calorieën mee, maar je doet er goed aan je scheten niet in te houden.
Bomen met harde bladeren en grijsbladige bomen doen het goed aan de kust. Denk bijvoorbeeld aan Hippophae en Elaeagnus maar ook de ratelpopulier kan aan de kust goed groeien. Veel lindes zijn ook bestand tegen zeewind maar deze vragen wel iets meer van de bodem.
Als je overkapping vrij staat kun je ervoor kiezen om schuttingdelen te plaatsen. Deze schuttingdelen zorgen ervoor dat je uit de wind zit. Een schuttingdeel is een solide constructie die je aan de zijkant van je overkapping op de grond plaatst. Je kunt deze schuttingdelen zo hoog maken als je wilt.