Normaal glasvocht laat lichtstralen ongehinderd door. Als zich echter verdichtingen of troebelingen in het glasvocht voordoen, kunnen ze een schaduw op het netvlies geven. Dit kan zich voordoen als vlekjes in allerlei vormen, zoals puntjes, cirkels, draden, slierten en spinnenwebben.
In het kort
Als u ouder wordt, kunnen er een soort klontjes in het glasvocht van uw oog ontstaan. Die klontjes ziet u als zwarte, zwevende vlekjes. Mouches volantes betekent 'vliegende vliegjes'. Dit kan meestal geen kwaad.
Wat zijn vlekken en flitsen? Als u vlekjes in of voor uw oog/ogen ziet bewegen, is dat vaak het gevolg van troebelingen in het glasvocht. Glasvocht is een gelei die de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Het plotseling zien van vlekjes kan samengaan met het zien van lichtflitsen.
In het donker doen de kegeltjes vrijwel niets en gebruikt u de staafjes. Met de staafjes kunt u geen kleuren onderscheiden. Daarom ziet u in het donker alles grijs. De staafjes vangen zo veel mogelijk licht om zo veel mogelijk te kunnen zien.
Draadjes zien met andere klachten
Soms heeft u naast de draadjes, stipjes of spinnetjes ook andere klachten. Zoals lichtflitsen zien, wazig zien of een grotere vlek die niet met uw oog meebeweegt. Neem in dat geval altijd even contact op met uw huisarts.
De meest effectieve behandeling van floaters is een operatie (vitrectomie). Het hele glasachtig lichaam wordt verwijderd. Een vitrectomie heeft echter een groot nadeel: het is invasief en riskant. Er zijn heel veel complicaties mogelijk.
Ervaar je veel stress of vermoeidheid, dan kan de kwaal eerder voorkomen. Het is daarom belangrijk om je ogen voldoende rust te geven. Het kan een probleem zijn als de vlekjes zorgen voor flitsen, gezichtsuitval of geen zicht. Ervaar je last van je mouches volantes?
Bij nachtblindheid zie je niets, of bijna niets, in het donker terwijl je bij voldoende licht wel prima kunt zien. Kom je uit een helder verlichte ruimte en heb je moeite om te wennen aan het donker dan ben je waarschijnlijk nachtblind. Ben je nachtblind dan heb je dat aan beide ogen.
Meestal hebben onze ogen geen problemen met het aanpassen aan verschillende lichtomstandigheden. Het maakt niet uit of je op de golven in Mexico surft in de volle zon of een vampier bent die in de schemering jaagt.
Als je 's avonds werkt is het beter om je scherm zo donker mogelijk te zetten. Door in het felle licht van je computerscherm te kijken terwijl de rest van de kamer donker is, verslechtert je nachtzicht aanzienlijk. Geef je ogen regelmatig ontspanning. Door vaak pauze te nemen hou je je ogen gezond en sterk.
Die plaats heet de blinde vlek.
U ziet lichtflitsen. U ziet minder goed. Bij sommige mensen lijkt het alsof ze een gordijn zien dat voor een deel voor het oog zit. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze over een muurtje heen moeten kijken.
Dit is te zien wanneer de ogen gesloten zijn en deze naar de achterkant van de oogleden kijken. In een lichte kamer ziet men een donkerrode kleur doordat een kleine hoeveelheid licht de oogleden binnendringt en de kleur aanneemt van het bloed waar het doorheen geschenen is.
De klachten van staar ontstaan meestal geleidelijk en nemen langzaam toe, denk aan: Wazig zien, moeite met krant lezen of TV kijken, autorijden. Grauwer beeld, minder kleuren. Lichtverstrooiing, bijvoorbeeld: last met autorijden in het donker, koplampen, straatlantaarns.
ga naar de huisarts als je plotseling veel vlekjes ziet en je zicht minder wordt, en vraag om een verwijzing naar een oogspecialist. een huisarts vraagt meestal naar lichtflitsen om het risico op netvliesloslating te controleren, maar niet iedereen ziet deze flitsen.
Als je die niet behandeld is de kans op blindheid vrijwel 100%. De bekendste gevolgen van een vitrectomie zijn netvliesloslatingen en staar. Gerapporteerde risico op een netvliesloslating na een floaters-only-vitrectomy ligt tussen de 2,5 tot bijna 10% in 1-3 jaar na de vitrectomie.
Omdat honden geen fovea hebben (een gebied in het oog met 100% kegeltjes), wordt geschat dat hun oog voor detail tot 6 maal minder goed is dan dat van de gemiddelde mens. Honden kunnen 's nacht veel beter zien dan de mens om twee redenen: Ze hebben veel meer staafjes (deze zijn nodig om 's nacht te kunnen zien).
Dankzij de ogen aan de zijkant van hun kop, hebben honden een gezichtsveld van 240 graden vergeleken met het menselijke veld van 200 graden. Ook kunnen honden 's nachts heel goed zien. Dat hebben ze te danken aan het feit dat hun ogen meer staafjes bevatten.
Stress > Wazig zien kan ook veroorzaakt worden door stress. Door stress spannen uw spieren aan, ook die in uw ogen. Hierdoor neemt uw gezichtsscherpte af. Het wazig zien door stress is een tijdelijke klacht.
Komt de nachtblindheid door een onbehandelde bijziendheid, dan biedt de juiste bril of het laseren van je ogen de oplossing. Voor de erfelijke vorm van nachtblindheid is geen behandeling mogelijk. In het beste geval blijft de situatie stabiel, maar meestal treedt er langzaam een afname van het zicht op.
Bij Eyelove koopt u een complete nachtbril bril voor veraf óf dichtbij op uw eigen sterkte voor de scherpste prijs: €49. Een nachtbril is ook verkrijgbaar als multifocale bril met leesgedeelte voor €99. U heeft de keuze uit meer dan 175 monturen.
De staafjes zorgen ervoor dat je in het donker kunt zien. Als de staafjes niet goed werken, dan kun je in het donker niets of weinig zien. Dit noemen we nachtblindheid. Mensen die nachtblind zijn zien overdag en als het licht is wél goed.
Mouches volantes kunnen verergeren bij vermoeidheid en stress. Gun uw ogen dus voldoende rust wanneer u er meer last van krijgt.
Wazig zicht of een waas voor je ogen kan langzaam ontstaan of ineens optreden. Het kan in één oog of beide ogen optreden en tijdelijk of blijvend zijn. Afhankelijk van de oorzaak kan wazig zicht gepaard gaan met andere klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en vermoeide ogen.
Het glasvocht is een soort gelei dat de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Door veroudering kunnen in dit glasvocht troebelingen ontstaan. Dit noemen we glasvochttroebelingen, floaters of mouches volantes. Een onschuldig maar soms storend oogprobleem.