Dit kan te maken hebben met hormonen, lichaamsgewicht, lichaamslengte, sporten en nog veel meer. Neem bijvoorbeeld gewicht. Bij lichaamstemperatuur spelen warmteproductie en isolatie van spieren en vet een belangrijke rol.
Het lichaam produceert zweet, dat op de huid verdampt. Verdamping van het zweet onttrekt warmte aan het lichaam. De warmte-afgifte gaat dus niet door het zweten zelf, maar juist door de verdamping van het zweet. Daarom is naast de temperatuur ook de luchtvochtigheid van belang voor de warmte-afgifte.
De huid is het grootste orgaan van het lichaam. Hij reguleert de lichaamstemperatuur en beschermt ons tegen microben.
Water drinken helpt om je lichaamstemperatuur te reguleren. Met genoeg vocht houdt je lichaam de warmte beter vast waardoor je het minder snel koud hebt. Volgens het Voedingscentrum heb je minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Zo blijf je lekker warm en voorkom je onnodige hoofdpijn.
Wanneer je bloedsomloop niet naar behoren functioneert, kost het je lichaam meer moeite om het warme bloed tot in de uiteinden van je lichaam te pompen. Het gevolg: een gevoel van kou. Ongezond eten, met veel verzadigde vetten, kan ook bijdragen aan een verslechterde bloedsomloop.
De hypohalamus is onze thermostaat die regelt dat onze lichaamstemperatuur 37 graden is. Je lichaam zal deze interne temperatuur altijd proberen vast te houden. Dit wordt geregeld door cellen in de hersenen en de huid.
De belangrijkste vorm van warmteverlies is straling. Het lichaam is warmer dan de omringende lucht en geeft de warmte af aan die lucht. In de bergen speelt convectie vaak een rol; een koude harde bergwind koelt het lichaam snel af. Ook geleiding is tijdens bergsport een niet uit te vlakken factor.
Het bleek, dat bij alle drie groepen van temperatuurbepaling de huid van het voorhoofd het hoogst is, namelijk gemiddeld 35°.
Een beetje voor de hand liggend zou je denken, maar toch kiezen veel mensen ervoor om meteen de verwarming hoog te zetten in plaats van eerst wat warmere kleding aan te doen. Daarom kun je beter eerst een extra dikke trui aan doen, en daarna pas kijken of het nou echt nodig is de verwarming hoger te draaien of niet.
Pyjama's over warme slaapkleding spelen ook een belangrijke rol bij het creëren van warmte onder uw dekens. Ook zijn er bijvoorbeeld speciale slaapsokken te koop die, zeker als u snel koude voeten heeft, helpen om het warm te krijgen. Badstoffen sokken, maar ook flanel of wol zijn goede warmte isolatoren.
Het menselijk lichaam maakt zelf ook chemische stoffen aan. Denk bijvoorbeeld aan enzymen en hormonen. Enzymen maken de chemische reacties tussen stoffen in je lichaam mogelijk. Hormonen zorgen er onder andere voor dat je uitgroeit tot een volwassene en dat je steeds de goede hoeveelheid suiker in je lichaam hebt.
Voor volwassenen is een lichaamstemperatuur die onder de 35 °C daalt een teken van onderkoeling. De meeste mensen associëren onderkoeling met langdurig buiten zijn bij koud weer. Maar onderkoeling kan ook binnenshuis optreden.
Lichaamstemperatuur van 31° à 33°. Afnemen van het rillen met verstijven van de spieren en de gewrichten. Blauwverkleuring van de huid beginnend bij handen, voeten en lippen. Vertragen van hartslag en ademhaling.
De normale lichaamstemperatuur bij gezonde mensen varieert tussen ongeveer 35,5 graden en 37,5 (soms hoger bij inspanning) Celsius. Soms ook wel wat lager. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of tijdens de slaap. Onderkoeling begint als de lichaamstemperatuur zakt tot onder de 35 °C.
Dit is gemiddeld ruim 100 J/s, ofwel 100 W op continu-basis. Aangezien deze energie vrijwel helemaal vrijkomt in de vorm van warmte is een mens dus – in rust – een kachel van ca. 100 watt.
Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden. Als je temperatuur iets hoger ligt, hoef je niet gelijk koorts te hebben. Bij een temperatuur tussen de 37,5 en 38 graden noemen we het namelijk 'verhoging'.
Aanwezigheid van oestrogeen en testosteron in het bloed remt de aanmaak van LH en FSH in de hypofyse weer. Zo blijven deze hormonen constant in balans; zakt de bloedwaarde van deze hormonen weer, dan zal de hypofyse weer gestimuleerd worden om nieuwe LH en FSH te maken, tot er weer genoeg is.
Een verstoring in de hypothalamus of de hypofyse zal meerdere hormoonklieren beïnvloeden en dus een groot aantal klachten veroorzaken. Als de storing echter alleen in een van de afzonderlijke hormoonklieren ligt zal alleen het gehalte van de daar geproduceerde hormonen afwijken.
De resultaten tonen aan dat de hypofyse zichzelf kan herstellen - zelfs op volwassen leeftijd, kadert Vankelecom: “Bij beschadigingen van de hypofyse net na de geboorte gaat herstel nog vlot, want alles is nog heel plastisch.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling. Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
Het alternatief voor het fossiele aardgas is duurzame energie. Denk aan grote windparken op zee, zonnepanelen, geothermie (warmte uit diepe aardlagen) en restwarmte van de industrie. Een overschot aan windenergie kan omgezet worden naar groen (waterstof)gas. Uit mest en rioolslib kan biogas worden gemaakt.
Een pellet- of houtkachel.
De informatie uit de tabel hierboven vertelt ons dat de goedkoopste manier om te verwarmen, verwarmen met hout is. Het is bovendien ook de meest ecologische manier om te verwarmen. Er bestaan verschillende soorten houtkachels; zowel met pellets als met volledige houtblokken.