Geduld en een positieve houding zijn essentieel bij het trainen bij verlatingsangst. Schakel tijdig hulp in van een deskundig gedragstherapeut om erger te voorkomen.
Verlatingsangst is een angststoornis die je met therapie onder controle kunt krijgen. Afhankelijk van jouw klacht kun je een behandeltraject ingaan. Een vorm die vaak gebruikt wordt en bewezen effectief is, is Cognitieve Gedragstherapie (CGT). Samen met een psycholoog onderzoek je jouw ideeën over alleen zijn.
Laat de pup (zeker de eerste nachten) bij je in de buurt slapen en wanneer de pup piept, reageer hierop net als de moederhond zal doen van nature. Je beloont de pup niet wanneer je reageert op het gejank en gepiep als je naar hem toe gaat.
Verlatingsangst bij volwassenen is pas recentelijk erkend als een psychische stoornis. Om de diagnose officieel te stellen gebruikt men de DSM-5.
Ook ervaringen op latere leeftijd kunnen zorgen voor verlatingsangst. Gebeurtenissen op latere leeftijd kunnen ook zorgen voor verlatingsangst. De angst is meestal latent aanwezig in de jeugd maar komt bijvoorbeeld pas aan de oppervlakte bij een eerste relatie, een overlijden of als je op jezelf gaat wonen.
Angstige hechting ontstaat als je ouders inconsequent waren in hoe ze op jouw behoeften als kind reageerden. In je latere leven betekent het dat je weliswaar hunkert naar intimiteit, maar dat je tegelijkertijd ook vaak piekert over je relatie en het vermogen van je partner om jouw liefde te beantwoorden.
's Nachts naar buiten
Puppy's hebben geen controle over hun blaas, ook 's nachts niet. Een puppy tussen de 8 en 12 weken moet minstens om de 3 uur zijn behoefte doen. Om de zindelijkheid 's nachts te ondersteunen, en als je bepaalde moment niet op hem kunt letten, kan je gebruik maken van een bench.
Als u de hond rustig een tijdje alleen kunt laten terwijl u elders in huis bent zonder dat hij zich daar druk om maakt, kunt u beginnen met oefeningen waarbij u ook echt het huis verlaat. Bouw ook dit voorzichtig op: eerst doet u alleen de voordeur open en weer dicht, later stapt u heel even naar buiten.
Mensen met verlatingsangst hebben last van symptomen als: Angst om alleen te zijn, dus zonder bekenden om je heen. Extreme jaloezie, als de ander goed op kan schieten met iemand anders, of daar ook leuke dingen mee wil doen. Dit wakkert de angst dat je denkt dat de ander je wil verlaten aan.
Oorzaken onzekerheid in relatie
Zo kan je bijvoorbeeld onzeker zijn binnen je relatie omdat je een negatief zelfbeeld hebt: hoe kan mijn partner mij leuk vinden terwijl ik helemaal niet leuk ben? Maar ook ervaringen uit het verleden die emotionele littekens hebben achtergelaten kunnen zorgen voor een onzeker gevoel.
Als je jezelf constant aan de oppervlakte houdt door altijd met andere mensen te zijn, laat je die ruimte niet toe. Als je alleen bent, moet je leren om te gaan met de rust. Zo kun je de momenten dat je alleen bent als oplaadmoment gebruiken. Je kunt tot jezelf komen en naar je eigen gedachten luisteren.
Achter bindingsangst gaat vaak een verlatingsangst schuil. Dat betekent niet dat iedereen met bindingsangst ook verlatingsangst heeft, of andersom. Wel is het zo dat die twee elkaar vaak aantrekken. Iemand met bindingsangst trekt iemand aan die verlatingsangst heeft en omgekeerd.
Codependentie is aanpassingsgedrag waarbij je onbewust de wensen en verlangens van de ander boven jouw eigen behoeften stelt. Je past je aan om op die manier waardering, bevestiging en goedkeuring te krijgen. Daaraan ontleen je jouw eigenwaarde.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Als een hond in paniek raakt als je weggaat, is dit meer een teken dat hij scheidingsangst heeft dan dat hij van je houdt. Als een hond in zijn mand gaat liggen of accepteert dat je weggaat (oftewel: rustig blijft), betekent dit wel dat je hond van je houdt en erop vertrouwt dat je weer terugkomt.
Zet s' avonds het water weg
Het weghalen van het waterbakje als je naar bed gaat, is namelijk erg effectief als je jouw puppy zindelijk wilt maken. Als je het water voor het slapen gaan weghaalt, verminder je de kans dat je pup 's nachts in huis plast.
Wacht ook niet met de laatste maaltijd tot laat op de avond. Zo geef je je pup veel tijd om zijn eten te verteren, en voor een grote boodschap vóór bedtijd. Voor pups is het zéker belangrijk dat ze voedzaam eten krijgen.
Welke plek kies ik voor de slaapplaats? De plaats van de slaapplek is érg belangrijk. Een hond moet zich terug kunnen trekken naar een eigen, veilige en rustige plek om te rusten of te slapen. De meeste honden zijn graag in de buurt van jou en je gezin, andere honden zoeken liever een rustige plek alleen op.
Als je uit een opvoeding met een narcistische ouder komt, kan het echter zo zijn dat je onveilig gehecht bent geraakt. Er zijn drie verschillende onveilige hechtingsstijlen; vermijdend, angstig en ambivalent. Een vermijdende hechting komt vooral bij verwaarloosde of misbruikte mensen/kinderen voor.
Hechtingsproblematiek kenmerken
Een onveilige hechtingstijl kan invloed hebben op je zelfbeeld. Ook kan het uitwerking hebben op je vermogen om vol vertrouwen in het leven te staan. Je kunt als volwassene bijvoorbeeld last hebben van faalangst, een laag zelfvertrouwen, en gevoelig zijn voor stress.
Onveilige hechting
Kinderen die onveilig gehecht zijn zoeken niet direct contact met of de nabijheid van de ouder. Ze reageren bijvoorbeeld boos, angstig of gestrest op de ouder of ze vermijden de ouder. Het is belangrijk dat je als professional alert bent op de signalen van hechtingsproblemen.