Een zonnestroomsysteem met optimizers is een goede keuze wanneer er schaduw aanwezig is op jouw dak. Je haalt het maximale uit de zonnepanelen! Daarnaast kun je door de optimizers ook elk paneel apart monitoren in de monitoringsapp. Dit zorgt er ook voor dat je sneller erachter komt of een paneel defect is.
Het nut van een optimizer
Met een optimizer: Profiteer je van een beter rendement en zijn de zonepanelen efficiënter in het opwekken van stroom. Kan je elk individueel zonnepaneel monitoren en tracken. Zo kunnen defecten en problemen makkelijk worden opgespoord.
Simpel gezegd is het antwoord op deze vraag 'nee'. Indien er geen sprake is van meerdere leg-richtingen en/of tijdelijke schaduw, dan is het gebruik van optimizers niet nodig. Wanneer de zon altijd op dezelfde gunstige manier op het dak valt, kiezen we voor een serieschakeling met één omvormer en 1 of 2 MPP trackers.
Optimizers zorgen ervoor dat ieder zonnepaneel zijn maximale opbrengst haalt om bijvoorbeeld je elektrische verwarming of laadpaal wordt voorzien van energie. Zonder invloed van de andere panelen. Hierdoor haal je een (veel) hogere opbrengst. Voorbeeld: een zonnepaneel levert maar 75% omdat er schaduw op valt.
Hoe lang gaan power optimizers mee? In een systeem waarbij achter ieder zonnepaneel optimizers zijn geplaatst, geldt dat de kwetsbaarheid van het systeem hierdoor wel iets verhoogd wordt. Er wordt van uitgegaan dat power optimizers minstens 25 jaar meegaan.
Niet het soort, maar het merk is dus wat uiteindelijk de doorslag geeft voor de beste keuze. Mede hierdoor hebben wij gekozen voor de Power Optimizers van SolarEdge. Deze leverancier is gespecialiseerd in de ontwikkeling van de beste optimizers met het hoogste rendement in haar soort.
Hoeveel kosten Power Optimizers? Power Optimizers worden aangeboden in combinatie met een omvormer van hetzelfde merk. Je moet rekenen op ongeveer € 60,- per Power Optimizer (per zonnepaneel), afhankelijk van de capaciteit van het zonnepaneel. Voor een set van 16 zonnepanelen is de investering circa € 1.000,- hoger.
Toch zijn er wezenlijke verschillen tussen SolarEdge en Enphase. Waar SolarEdge alleen ingezet wordt voor 8 panelen of meer, kan Enphase ook ingezet worden voor kleinere systemen. Het voordeel aan Enphase is dat het systeem gemakkelijk uitgebreid of verkleind kan worden.
Als er maar 2 zonnepanelen uit een string van 10 last hebben van schaduw kan worden volstaan met slechts 2 optimizers. De string van 10 zonnepanelen, waarvan 2 een optimizer hebben, wordt aangesloten op een stringomvormer van bijvoorbeeld SMA of Fronius.
De optimizers worden per zonnepaneel aangesloten tussen de bekabeling van je panelen. En deze worden weer aangesloten op de centrale SolarEdge omvormer.
Als er geen obstakels aanwezig zijn en er geen kans op schaduw is, worden de zonnepanelen meestal serie geschakeld aangesloten. Is er kans op schaduw of varieert de hellingshoek van de zonnepanelen? In dat geval adviseren een parallel geschakeld zonnepanelensysteem.
String omvormers houden het simpel
(een beetje schaduw kan namelijk goed opgevangen worden met OptiTrac Global Peak). Wanneer panelen naar verschillende kanten gericht staan, of wanneer er nogal veel schaduw is, dan is een systeem met optimizers (of anders met micro-omvormers) de beste oplossing.
Dat wil zeggen dat de stroom die uit paneel 1 komt vervolgens door paneel 2 loopt, enzovoorts. Dus als er door 1 zonnepaneel, door een defect of (tijdelijke) schaduw, minder stroom loopt, leveren ook de andere zonnepanelen in de serie minder stroom.
Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen.
1. Conergy. De zonnepanelen van Conergy zijn de meest rendabele en kwalitatief goede zonnepanelen van het moment. Volgens vele metingen behalen deze panelen 15% tot 18% rendement en blijft dit percentage stabiel door de levensduur heen, waardoor dit echt de beste zonnepanelen zijn.
Over het algemeen met een 1 string omvormer passen zo'n 20 tot 25 panelen. Bij grotere zonnestroominstallaties, zoals je die graag op jouw dak wilt hebben, zijn er dus meerdere strings nodig.
Zonnepanelen maken zelf geen geluid; Als de installatie echter tweederangs is, is het mogelijk om wat windgeruis te horen. Dit geldt ook voor misvormde daken. Het zoemende geluid dat vaak wordt geassocieerd met zonnepanelen komt eigenlijk van de omvormer; de eenheid die zonne-energie omzet in bruikbare elektriciteit.
Een SolarEdge systeem geeft gemiddeld meer opbrengst per zonnepaneel en meer inzicht in de werking van de zonnepanelen. Verder is het een veiliger systeem en gaat langer mee dan een traditioneel systeem. SolarEdge haalt meer stroom uit de zonnepanelen, door ze individueel te regelen met een power- optimizer.
De SolarEdge power optimizers zorgen ervoor dat de omvormer deze spanning krijgt. Op die manier zal de SolarEdge omvormer altijd werken op een voltage welke zorgt voor een optimale DC / AC omzetting, onafhankelijk van stringlengte, schaduw of andere omgevingsfactoren.
Let op: je betaalt ook nog voor de SolarEdge optimizers per paneel. Die kosten ongeveer 150 euro per 1.000 Wp aan vermogen voor je zonnepanelen. Benieuwd naar een richtprijs voor zonnepanelen met een SolarEdge omvormer? Dan vraag je best prijsvoorstellen aan bij meerdere installateurs actief in je buurt.
Zonnepanelen bijplaatsen op dezelfde omvormer
Bij uitbreiding van het huidige systeem op dezelfde omvormer moet je goed opletten. De belangrijkste voorwaarde is dat de nieuwe zonnepanelen dan identiek dienen te zijn, anders kan het zo zijn dat het een en ander niet te combineren is.