Gedenken gaat eerder van vroeger tot nu, herdenken heeft ook nog een toekomstperspectief. Daarom staat er in Apeldoorn een gedenknaald. Maar spreken we van een herdenkingsbijeenkomst als er een bijeenkomst wordt belegd om stil te staan bij wat een belangrijke historische gebeurtenis ons nu nog te zeggen heeft.
[ov] plechtig aandacht schenken aan een gebeurtenis uit het verleden.
Herinneren, gedenken en herdenken heeft niet alleen met het verleden te maken. Het draagt bij aan het immense proces van loslaten en de toekomst toelaten. Iemand schreef: 'Herinneren is stilstaan om daarna weer verder te kunnen gaan'. 'Inneren' heeft met innerlijk te maken: het binnenste.
Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna. Wat is het memorandum?
Nationale Herdenking 15 augustus 1945
Op deze dag in 1945 kwam met de Japanse overgave (capitulatie) definitief een einde aan de Tweede Wereldoorlog voor Nederland. De nationale herdenking vindt plaats bij het Indisch Monument in Den Haag.
Op 28 juni 1914 werd de Oostenrijkse aartshertog Franz-Ferdinand in Sarajevo vermoord door een Bosnisch-Servische nationalist. Deze aanslag vormde de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog.
De geallieerde troepen die België bereikten, waren in de eerste plaats het Tweede Britse Leger en het Eerste Amerikaanse Leger. Ze werden bijgestaan of opgevolgd door legereenheden bestaande uit Britten, Amerikanen, Canadezen, Polen (1ste Poolse Pantserdivisie) en de Belgische troepen van de Brigade Piron.
1. Tweede Wereldoorlog, 1939 -1945. Tussen 1939 en 1945 vielen 60 tot 72 miljoen dodelijke slachtoffers.
Elk jaar wordt er in Nederland twee minuten stilte gehouden om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en mensen die sindsdien in oorlogen en op vredesmissies zijn overleden te herdenken.
Sta een minuut stil bij 15 augustus 1945: het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. 1 minuut stilstaan, dat hoeft niet door te zwijgen. In 1 minuut kun je praten, uitleggen, luisteren, nadenken, discussiëren en samenkomen. Sta daarom 1 minuut stil bij 15 augustus.
Er is een duidelijke internationale trend zichtbaar in de manier waarop men zich de oorlog herinnert. Soldaten worden niet langer gezien als helden maar vooral als slachtoffers. Het onzinnige en onnodige lijden staat centraal.
Zet er een mooie foto neer en steek er regelmatig een kaarsje aan. Schrijf een brief aan de jouw dierbare waarin je stilstaat bij het afgelopen jaar en wat er allemaal gebeurd is. Dit zou je ieder jaar op de sterfdag kunnen doen. Bedank de mensen die jou gesteund hebben in de afgelopen tijd.
Voorbeeld 1
Haal kracht uit dat wat was, om het heden aan te kunnen. Wij wensen jou en de kinderen heel erg veel sterkte op deze moeilijke dag. Onze gedachten zijn bij jou en Janneke.
Doordat de 39-jarige Gennare P. (of David, zoals hij zichzelf noemt) tijdens de twee minuten stilte een paar seconden luidkeels 'ahh, ahh' schreeuwde, ontstond er paniek. Mensen renden weg, hekken vielen om, er werd gegild en een koffer plofte op de grond. Daarbij vielen tientallen gewonden.
Jan Dipell Ritzinger verzorgt de geheel witte krans van de Staten-Generaal (Eerste en Tweede Kamer - violieren, rozen en lisianthus) en de vijf kransen die vanavond namens het Nationaal Comité 4 en 5 mei op de standaarden op de Dam worden geplaatst.
Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren. Op deze dag vieren we ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.
Allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
In Nederland zijn door het hele jaar heen herdenkingen van verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle slachtoffers samen.
De herdenking bestaat uit een stille tocht vanuit het Amsterdamse Stadhuis naar het Auschwitzmonument in het Wertheimpark in de oude Amsterdamse Jodenbuurt. Gedurende de daaropvolgende ceremonie herdenkt men de slachtoffers in toespraken en in de Jizkor en Kaddisj gebeden. Er wordt gemusiceerd door Roma en Sinti.
Uiteindelijk heeft de Eerste Wereldoorlog ongeveer 8,5 miljoen mensenlevens geëist (vrijwel uitsluitend militairen). Aan geallieerde zijde vielen 5,2 miljoen doden. Rusland en Duitsland verloren elk zo'n 1,7 miljoen mensen.