De Soda (natriumbicarbonaat) reageert met de azijn (zuur). Hierbij komt CO2, koolstofdioxide vrij, hetzelfde gas als de bubbeltjes in frisdrank. Het gas wordt als het ware gevangen in het eiwit, hierdoor ontstaat schuim.
Gewoon de nodige hoeveelheid zeep in het bad, en een flinke harde straal er op. Hoe harder de straal, hoe meer schuim. Nadeel is dat je zodra je in bad zit het schuim vrij snel afbreekt. Vooral als je je haar gaat wassen ; dan verdwijnt het badschuim als sneeuw voor de zon.
Schuim ontstaat in een mengproces tussen een gas en een vloeistof. Voor het mengproces is energie noodzakelijk. Een voorbeeld is het kloppen van slagroom. Ook kan schuim ontstaan als gevolg van een chemische reactie waarbij een gas vrijkomt.
Eigenlijk heb je maar vier ingrediënten nodig: water, natriumhydroxide, vetten (in de vorm van plantaardige oliën en boters) én etherische olie.
Om schuim te maken moeten er zeepmoleculen tussen de watermoleculen zitten. In zeewater zit zout. Er zitten daarom zoutmoleculen tussen de watermoleculen en er passen minder zeepmoleculen bij.
Bij schuimwinkel.nl kun je koudschuim kopen als een plaat met vaste afmetingen of als koudschuim op maat. Onze koudschuim platen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Deze kun je eenvoudig op maat snijden met een scherp keukenmes.
Het perfecte schuimrubber en koudschuim op maat bestelt u eenvoudig bij Schuimrubberwinkel.nl, onderdeel van Kussengigant.nl. U kunt bij ons een maximaal formaat van 250x100 cm bestellen.
1. Badedas Classic Vital. Natuurlijk staat het Badedas Classic badschuim op nummer 1, want het is al jarenlang het best verkochte product. Geniet van het rijkelijk schuim met de klassieke parfum van wilde kastanje.
Die bubbels moeten ergens vandaan komen. Badschuim, zoals deze van Kneipp, werkt het beste maar met douchegel lukt het vaak ook. 'Creamy' douchegels, zoals bijvoorbeeld die van Dove, werken helaas niet zo goed hiervoor. Giet een flinke scheut badschuim in bad – hé, af en toe mag dat best – en laat de kraan lopen.
Kies een zeep en voeg het toe aan de kom.
Je kunt kiezen uit een geparfumeerde of een ongeparfumeerde, je kunt de het ook later op geur brengen met etherische oliën. Als je geen vloeibare handzeep of lichaamszeep hebt, dan zijn hier wat andere mogelijkheden: Afwasmiddel, geparfumeerd of ongeparfumeerd.
Ik bewaar schuimpjes vaak in een kartonnen taartdoos. Het vocht dat nog in de schuimpjes zit kan weg, maar het vocht uit de lucht zal niet in de schuimpjes trekken. Dit wordt opgenomen door de taartdoos. Zo blijven je schuimpjes zeker 1-2 weken goed.
Je hebt ongeveer een kopje zeepschilfers nodig. Voeg een kopje water toe en verwarm de zeepresten op een zacht vuurtje tot de zeep smelt en er een egaal mengsel ontstaat. Voeg je favoriete essentiële olie toe om je lievelingsgeur te creëren. Als je wilt, kun je er zelfs wat voedingskleurstof aan toevoegen.
Vetvrij. Voordat je begint met opkloppen: zorg dat de kom en de garde volledig vetvrij zijn. Gebruik hiervoor heet water, eventueel een beetje citroensap en een schone theedoek. Een klein spoortje vet kan er al voor zorgen dat je de eiwitten niet optimaal stijfgeklopt krijgt.
Koudschuim heeft een beter ventilerend vermogen dan latex en is beduidend koeler. Maar er zijn nog meer verschillen tussen koudschuim en latex. De levensduur van latex is absoluut korter omdat het een gesloten celstructuur heeft en latex (rubber) heel slecht tegen zout kan.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper. Het voordeel? Die slaper heeft dan geen last van drukpunten.
Koudschuim is geschikt voor veel toepassingen. Meestal zit je erop, lig je erop of leun je er tegenaan. Het wordt gebruikt voor meubels, zitkussens en rugkussens. Door de goede veerkracht en het ventilerend vermogen wordt koudschuim ook veel gebruikt als matrassenkern of topdek matras.
De basisingrediënten van schuim zijn twee chemische stoffen: polyol en di-isocyanaat. Als je die twee samenbrengt en mengt met water, dan gebeurt er dit. Het gaat schuimen als een gek. En het verandert van een vloeibare in een vaste stof.
De eiwitten uit de algen maken schuim
Vooral eiwitten uit de algen maken schuim, vergelijkbaar met het eiwit van een ei dat je kunt opkloppen tot een luchtig papje. Alleen speelt de wind in dit geval voor garde. Vooral als het hard waait, kan genoeg schuim ontstaan om het hele strand te bedekken.
In de zee leven algen (microscopische kleine plantjes) en de schuimalg is de veroorzaker van zeeschuim. Wanneer de kolonie schuimalg afsterft komt er eiwit vrij dat vervolgens door de golven wordt opgeklopt. Net als melk van een cappuccino. De hoeveelheid schuim kan enorm zijn, vooral in de lente.
Met de aloude 'koude verzeping' maakt u natuurlijke zeep op basis van 3 basisingrediënten: water, plantaardige olie en natriumhydroxide (loog). Deze methode maakt het mogelijk om de kwaliteit van de plantaardige olie te behouden en de glycerine te bewaren tijdens het proces van verzeping.
Zeep wordt verkregen door een chemische reactie tussen alkaliën en vet. Vroeger werd dit gedaan door het vet van varkens te mengen met een oplossing die verkregen was door water langs houtskool te laten druppelen. Echte zeep is een combinatie van mooie oliën of vetten en loog.
Voor het maken van de zeep gebruikt ze bevroren melk. Daar voegt ze natriumhydroxide – nodig voor de verzeping – en verschillende geuroliën aan toe. Het resultaat is een heerlijke, geurige zeep.