Spoel de huid eerst af met koud water om de huidporiën te sluiten. Smeer de huid daarnaast goed in na elke scheerbeurt, bijvoorbeeld met een bodylotion of huidolie. Indien je last hebt van een gevoelige huid kun je een product gebruiken dat huidirritatie vermindert, zoals Gladskin Skin Irritation (gesponsord).
Voor een optimaal resultaat is het het beste om de huid meteen na het scheren te koelen, om een geïrriteerde huid te voorkomen. Breng daarvoor meteen een niet-irriterende crème tegen bultjes na scheren, of olie aan, bijvoorbeeld tea tree-olie, om een brandende huid tegen te gaan.
Razor burn of scheerbrand is een tijdelijke irritante huidirritatie die wordt veroorzaakt door het scheren. De meest voorkomende symptomen zijn een branderig of schraal gevoel na het scheren en een rode licht geschaafde huid. Deze irritaties kunnen soms één of twee dagen lang na het scheren aanhouden.
Jeuk na het ontharen ontstaat doordat je huid is beschadigd of geïrriteerd tijdens het scheren. Dit kan veroorzaakt worden door een droge of gevoelige huid, maar ook door een oud of bot scheermes, slechte hygiëne, te snel scheren, tegen de groeirichting in scheren, of het gebruik van ongeschikte producten.
Rode scheerbultjes na het scheren wegkrijgen
Gebruik een nat koud washandje om de huid te verkoelen, zodat de irritatie wordt verzacht. Dit helpt ook om rode bultjes na het scheren weg te krijgen. Verder heeft een droge huid een grotere kans op scheerbultjes. Hydrateer je huid dus regelmatig.
Scheer de haren met de haargroei mee. Hierdoor voorkomt u dat er teveel druk op de huid komt te staan waardoor u last kunt krijgen van ingroeiende haartjes. Het gebruik van een goede, PH-neutrale en ongeparfumeerde scheerzeep of gel heeft altijd de voorkeur.
Zo'n 25 procent van de mannen doet alle schaamhaar weg, 20 procent doet aan wildgroei en 55 procent werkt het bij. Bij de vrouwen doet 50 procent alles weg, 11 procent doet aan wildgroei en 39 procent werkt het bij. Maar liefst 96 procent van de vrouwen scheert of epileert haar okselhaar.
Jonge meisjes hoeven zich nog niet zo vaak te scheren als volwassen vrouwen, de haartjes zijn nog fijn en groeien niet zo snel terug. Bespreek dit met haar. Afhankelijk van hoe snel de haartjes teruggroeien, volstaan twee scheerbeurten per week allicht, maar het kan ook vaker zijn.
Scheerirritatie kenmerkt zich door een gevoelige, geïrriteerde huid dat kan jeuken. Er zijn rode en witte bultjes te zien die een pigmentvlekje achter kunnen laten bij genezing van de huid. De haren kunnen soms onder de hoornlaag van de huid blijven groeien. Dit kan erg pijnlijk zijn.
Wekelijks scrubben
De korrels in een goede scrub zorgen ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd en slijten aanwezige stoppeltjes als het ware wat af waardoor ze zachter aanvoelen. Gebruik wel altijd een natuurlijke, plasticvrije scrub. Dit is voelbaar beter voor je huid en het milieu.
Scheerschuim of gel verzacht aanzienlijk de huid waardoor je minder kans loopt op huidirritatie tijdens het scheren. Maar als je liever droog scheert zonder scheerschuim, raden we je aan je gezicht niet te wassen voordat je je gaat scheren, omdat je huid lichtjes opzet na het wassen.
Dat zit zo: nadat je je hebt geschoren, groeien de haartjes terug. Maar als de huid deze groei tegenhoudt, groeien de haartjes door onder de huid. Hierdoor ontstaan rode bultjes rond de haarzakjes. De bultjes gaan jeuken en kunnen ontsteken.
De meeste vrouwen van alle leeftijden scheren regelmatig hun oksels en benen. Velen – vooral jonge vrouwen van onder de 40 – kiezen ook voor het intiem scheren van hun schaamstreek. Dat kan de bikinilijn zijn, maar velen kiezen voor het helemaal glad scheren, waarbij alle haren worden verwijderd.
In eerste instantie valt het niet op, maar op een gegeven moment zal je lichaam deze haar inkapselen, om hem af te kunnen voeren. Vaak eindigt dit in een ontstekingsreactie en krijg je last van rode bultjes, ontsierende ontstekingen, pijn en/of jeuk. Dit worden ook wel 'ingegroeide haren' genoemd.
Het lichaam ontwikkelt namelijk in de puberteit veel hormonen waardoor er na een laserbehandeling nog nieuwe haren tevoorschijn kunnen komen. Om teleurstelling te voorkomen, raden wij dan ook aan pas vanaf 16 jaar te beginnen met laserontharing.
Vrouwen storen zich het meest aan rughaar bij mannen (38 procent) en hun onverzorgde wenkbrauwen (12 procent). Mannen storen zich bij vrouwen dan weer het vaakst aan okselhaar (22 procent) en schaamhaar (21 procent).
"Of je veel of weinig schaamhaar hebt hangt af van het ras. Over het algemeen zijn Japanse en Koreaanse mensen karig bedeeld met schaamhaar. Zij doen er dan ook veel aan om er hariger uit te zien. Sommige vrouwen gebruiken zelfs schaamhaarpruikjes.