De Nachtwacht is twee keer eerder gerestaureerd. De eerste keer was in 1947, waarbij 63 gaten en scheuren werd opgemerkt en hersteld. In 1976 moest het opnieuw worden gerestaureerd, nadat een man het schilderij een jaar daarvoor bewerkte met een mes.
De Nachtwacht verdient het ook om niet snel, snel in een atelier te worden gerestaureerd, maar om er de tijd voor te nemen die nodig is.” Het onderzoek duurt naar verwachting tien maanden en kost 3 miljoen euro. Eerder werd gemeld dat dit het bedrag was voor de hele restauratie, waarvan het Rijk een derde zou betalen.
In 2019 werd met Operatie Nachtwacht het grootste onderzoeks- en restauratieproject in de geschiedenis van het Rijksmuseum gestart. Michel van de Laar, teamlid van Het geheim van de Meester, was in 1990 een van de restauratoren en vertelt hoe bijzonder Operatie Nachtwacht is.
De Nachtwacht is in ruim 350 jaar zeker 25 keer behandeld of gerestaureerd en heeft een aanval met zuur en een mes overleefd. Aan het begin van de 18e eeuw zijn aan alle zijden repen van het schilderij gesneden om het grote werk te laten passen in het nieuwe stadhuis, het huidige Paleis op de Dam.
Rembrandts meesterwerk staat na twee maanden behandeling weer voorin het glazen huis. Opgespannen op een nieuw aluminium spanraam. Dat was nodig omdat het doek onder meer in de linkerbovenhoek vervormingen vertoonde. Doordat hij voorin het glazen huis staat is hij ook van dichterbij dan ooit te zien.
Het is het duurst geveilde schilderij ter wereld: Salvator Mundi (verlosser van de wereld) door Leonardo da Vinci. Liefst 450 miljoen dollar betaalde de Saudische minister van cultuur ervoor in 2017.
De schutterij die destijds de opdracht aan Rembrandt verstrekte was een stedelijke instelling en De Nachtwacht is sindsdien eigendom van de gemeente Amsterdam, in eeuwigdurende bruikleen aan het Rijksmuseum. De geschatte waarde van De Nachtwacht ligt rond de 500 miljoen euro.
De Nachtwacht door iedereen
Het team van Het geheim van de Meester heeft de reconstructie van De Nachtwacht onthuld, maar daar blijft het niet bij! Studenten, gezinnen en fans van het programma kregen in Eindhoven en in Leiden de kans om mee te schilderen aan een speciale Nachtwacht.
Leonardo Da Vinci – Mona Lisa
Het is waarschijnlijk het beroemdste schilderij in de hele wereld en uit alle kunsttijdperken. Da Vinci schilderde de Mona Lisa tussen 1503 en 1506 in Florence.
Omdat het schilderij te groot was voor zijn nieuwe plek, tussen twee deuren, werd het werk verkleind. Aan alle kanten werd een stuk van het doek afgesneden, het grootste stuk aan de linkerzijde. De afgesneden stukken van De Nachtwacht zijn nooit teruggevonden.
De kopie is nu verdwenen uit het museum. Het enorme doek – vier bij vijf meter – is opgerold en ligt op een geheime locatie tot eind januari, wanneer het programma op de buis komt. Waar het werk dan komt te hangen, wil producent Marc Pos nog niet kwijt.
'De schilderijen blijven eigendom van AVROTROS en de producent. Soms worden ze uitgeleend voor educatieve doeleinden, bijvoorbeeld als er een aanvraag komt van een school. Laatst was er een meisje dat een project had over Vincent van Gogh, dan mag de reconstructie een dag op de school hangen.
Het meisje links van de kapitein staat in het volle licht. Zij symboliseert de kloveniers. De klauwen van de kip die aan haar gordel hangt, verwijzen naar de naam 'clauweniers'. Ze houdt de ceremoniële drinkhoorn van de kloveniers vast.
Het schildersatelier van Lisa Wiersma bevond zich het afgelopen jaar op een wel hele bijzondere plek. Maandenlang schilderde zij met haar medeschilders dag in dag uit tegenover de Eregalerij in het Rijksmuseum.
En het bijzondere is: de 'Operatie Nachtwacht' vindt plaats voor de ogen van het publiek. Door het glas kan de Nachtwacht op zeven meter afstand nog gewoon bekeken worden. Bezoekers zullen dan ook meteen het onderzoeksteam met restauratoren, kunsthistorici, curatoren, data-scientists en fotografen aan werk zien.
Rembrandts beroemdste en grootste schilderij werd gemaakt voor de Kloveniersdoelen. Dit was een van de drie hoofdkwartieren van de Amsterdamse schutterij, de burgerwacht van de stad.
44.000 jaar oude grotschildering in Indonesië is oudste figuratieve kunst ter wereld. Een Indonesische grotschildering van een prehistorische jachtscène is bijna 44.000 jaar oud en daarmee de oudste figuratieve kunst ter wereld, zo zegt een nieuwe studie.
In de Nachtwacht geeft Rembrandt een geheel eigen draai aan het genre. Rembrandt creëert juist veel diepte door de schutters voor, achter en naast elkaar af te beelden, midden in de actie bovendien. Het hoge contrast zorgt voor nog meer beweging, waardoor het doek een momentopname uit een levendige scène lijkt.
De Mona Lisa van Leonardo da Vinci, ook bekend onder de naam La Gioconda, wordt wel beschouwd als het beroemdste geschilderde portret uit de kunstgeschiedenis. Het geldt tevens als het absolute topstuk van museum Het Louvre in Parijs.
Voor het oog van het publiek zal het schilderij in een speciaal ontworpen glazen ruimte komen te hangen waardoor de 25 betrokken medewerkers er goed bij kunnen. Die vitrine is zo'n 4,4 meter hoog en het glas is een centimeter dik.
De Nachtwacht is drie keer aangevallen
In 1911 viel een man het schilderij aan met een mes. In 1975 gebeurde dit weer en maakte iemand zelfs twaalf sneden toe in het doek. Daarna spoot in 1990 een man zuur op het schilderij.
Het Rijksmuseum brengt deze zomer een replica van de Nachtwacht op ware grote naar dertig verpleeg- en verzorgingshuizen en seniorencomplexen door heel Nederland. Vandaag, op de verjaardag van Rembrandt, is de eerste Nachtwacht geplaatst in het Dr. Sarphatihuis in Amsterdam. De bewoners genieten ervan!
AMSTERDAM - Het Rijksmuseum heeft het schilderij 'Burgemeester van Delft en zijn dochter' van Jan Steen gekocht. Het betaalde 11,9 miljoen euro voor het doek uit 1655 van de Nederlandse meester. Het is het duurste schilderij uit de geschiedenis van het museum.
Twee schilderijen van Rembrandt zijn aan het Rijksmuseum verkocht voor in totaal 160 miljoen euro. Een astronomisch bedrag, maar niet uitzonderlijk. Dit zijn de vijf duurste Nederlandse schilderwerken die ooit zijn verkocht. Woman III is het duurste Nederlandse schilderij ooit verkocht.
1639 Rembrandt krijgt de opdracht voor De Nachtwacht. Hij koopt voor 13.000 gulden een huis aan de Amsterdamse Sint Anthoniesbreestraat (nu Museum Het Rembrandthuis). Hij mag het bedrag in delen afbetalen. 1640 Een tweede dochter, ook Cornelia genoemd, blijft maar een paar weken in leven.