Wanneer de patiënt op de behandelstoel plaats heeft genomen en klaar is voor de behandeling wordt de teen gedesinfecteerd en verdoofd met twee injecties, dit duurt gemiddeld 2x20 seconden. Deze injecties kunnen pijnlijk zijn, omdat er druk ontstaat in de teen door de ingebrachte verdovingsvloeistof.
Verdoving. De ingrepen aan de teennagel worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. U krijgt hiervoor twee verdovingsprikken aan de teenbasis. Soms is de ontsteking van de teen dusdanig dat er naast een ingreepje ook een kuur antibiotica nodig is, dit zal door de arts met u worden besproken.
Een bezoek aan een pedicure is vooral zinvol bij een nog ingroeiende teennagel. De pedicure maakt de nagelwal schoon en vijlt de nagel bij met een heel dun freesje, terwijl ze tegelijk met water voor koeling zorgt. Deze behandeling geeft direct verlichting.
De operatie vindt onder plaatselijke verdoving plaats, zodat u niet nuchter in de kliniek hoeft te komen. U bent niet in staat zelfstandig weer naar huis te rijden, omdat u na de operatie een drukverband krijgt. De operatie duurt hooguit 15 minuten. De verdoving is zo goed dat u geen pijn voelt.
Hiervoor kunt u pijnstillers als paracetamol gebruiken. Ook het hooghouden van uw voet kan de pijn verlichten. Na een dag mag het drukverband eraf en mag u uw voeten baden en een pleister op uw teen doen. Afhankelijk van de pijn kunt u na twee tot vijf dagen meestal weer normaal lopen.
Als de verdoving is uitgewerkt, kan uw teen pijnlijk zijn. Voor de pijn kunt u eventueel pijnstillers innemen. Na twee dagen kunt u het (druk)verband verwijderen ( mocht dit vastzitten dan kunt u dit het beste onder de douche doen) Wanneer het verband is verwijderd, mag u weer douchen.
Bij een ingegroeide teennagel is de huid naast uw nagel dik en rood. Als u er op drukt, doet het pijn. Als u staat en loopt wordt de pijn erger. Vaak kunt u geen gewone schoenen meer dragen door de pijn.
Komt een ingegroeide teennagel vaak terug ? Ondanks een geslaagde operative ingreep en pogingen om de wortel van de nagel te versmallen kan het probleem toch weer terugkomen: de nagel groeit weer in…
Houd de voet de eerste twee dagen na de ingreep zo hoog mogelijk, bijvoorbeeld op een stoel of kruk. De eerste twee dagen na de ingreep mag de wond niet nat worden (niet onder de douche, in bad, zwemmen of naar de sauna). Dit is om infecties te voorkomen.
Wanneer u last houdt van de teen of de ingegroeide teennagel meerdere malen terugkomt kan de huisarts, samen met u, kiezen voor een chirurgische ingreep als behandeling. Deze chirurgische ingreep heet een partiële nagelextractie. Bij een partiële nagelextractie wordt een strookje van de nagel weggesneden.
Kun je een ingegroeide nagel zelf verhelpen? Een ingegroeide nagel kun je vaak niet zelf verhelpen of verwijderen. Daarom is het verstandig een pedicure, podotherapeut of een huisarts in te schakelen. Zij kunnen jouw ingegroeide nagel behandelen door er iets onder te leggen, waardoor 'ie niet meer in je huid groeit.
Wat kost een medische pedicure? De gemiddelde pedicure kosten van deze standaard behandeling liggen tussen de 25 en 35 euro. Maar bij sommige praktijken betaal je meer als het gaat om 'risicovoeten', bijvoorbeeld bij diabetes. Zo is het ook mogelijk dat een behandeling rond de 40 of 50 euro kost.
Druppel 1 maal per dag met Sterilon om de wond schoon te houden; Draag ruime schoenen of slippers, zodat er geen druk komt op de teen en teennagel; Wij raden het gebruik van trekzalf bij een ingegroeide teennagel af. Op het moment dat u zalf op een wond smeert, wordt de huid heel week.
De ingreep
Met een chirurgische ingreep willen we de nagel blijvend versmallen. De arts verwijdert de nagelrand en snijdt of krabt een stuk van de groeizone weg. Met enkele hechtingen bevestigt de arts de huid onder de resterende nagel. De ingreep gebeurt onder lokale of algemene verdoving.
Oorzaken tunnelvormige teennagel
Vervorming van de nagel kan erfelijk zijn of kan ontstaan door trauma (ongeluk). Hierbij is de nagelplaat zodanig beschadigd geraakt dat deze van vorm is veranderd.
De werking treedt vrijwel direct op bij verdoving van de huid. Bij verdoving van diepere huidstructuren en van bijvoorbeeld de hele vinger wordt het effect pas merkbaar na 1-2 minuten. Het verdovingsmiddel werkt 1-2 uur door, zodat u direct na de operatie pijnvrij zult zijn.
Douch dan dagelijks uw voeten en doe daarna een pleister met Betadine jodium zalf op de teen. Meestal kunt u na 2 tot 5 dagen weer normaal lopen.
De meest voorkomende oorzaak van ingegroeide teennagels is het te kort trimmen van de teennagels, waardoor de huid als het ware "over de teennagel heen kan vouwen" Verkeerd schoeisel, bv schoenen die te krap zitten bij de tenen of schoenen met een slechte afwikkeling.
Na anderhalf tot twee uur is de verdoving uitgewerkt. Neem voor die tijd alvast pijnstillers in. U kunt paracetamol 500 mg gebruiken.
Dit kan gebeuren bij een pedicure of podoloog. Wanneer de mate van ingroei erger is en aanleiding geeft tot pijn, een ontsteking veroorzaakt met of zonder verdikking van de huid en wild vlees (hypergranulatie), dan is een versmalling van de nagelrand vaak aangewezen.
Knip uw nagels regelmatig en nooit te kort. Het is belangrijk dat u de teennagels recht af knipt. De hoekjes van de nagel moeten namelijk vrij liggen van de huid om eventuele ingroei te voorkomen. Gebruik een nagelknipper of schaartje/tang met een rechte bek, zo kunt u niet rond knippen.
2 weken lang 3x per dag in de soda.... daarna ging het langzaam dicht verder behandelt met honing zalf desinfecterend en genezend.
Een stootnagel is een nagel die tegen de voorkant van de teentop stoot. Veelal ontstaat dit omdat een nagel door trauma eraf is geweest. De druk van de nagel op de teentop is dan weg en de teentop krijgt de kans om omhoog te komen.
Pedicure wordt alleen bij diabetes vergoed vanuit de basisverzekering. De vergoeding is afhankelijk van je voetproblemen. Er zijn ook vergoedingen mogelijk vanuit de aanvullende verzekering, maar doorgaans alleen bij diabetes, reumatoïde artritis en andere bloedvatproblemen.
De meeste mensen met klachten gaan gemiddeld zo'n 8 keer per jaar naar de pedicure. Zeker bij gezondheidsklachten is het belangrijk om geen afspraken over te slaan. Als je diabetes hebt, is een goede voetverzorging door een medische pedicure extra belangrijk.