Wat is herstelondersteunende zorg? Herstelondersteunende zorg is zorg die het persoonlijke en brede herstelproces van cliënten ondersteunt. Zij richt zich niet alleen op het behandelen van ziekte en problemen maar ook op het hervinden van zin in het leven en van betekenisvolle rollen in de samenleving.
Herstelgericht werken is het faciliteren van het herstelproces van het individu met het doel dat iemand binnen zijn mogelijkheden zo goed mogelijk kan functioneren en participeren met zo min mogelijk professionele hulp.
“Herstel is een intens persoonlijk, uniek proces van verandering in iemands houding, waarden, gevoelens, doelen, vaardigheden en/of rollen. Het is een manier van leven, van het leiden van een bevredigend, hoopvol en zinvol leven met de beperkingen die de psychische klachten met zich meebrengen”.
Herstelondersteunende zorg is zorg die het persoonlijke en brede herstelproces van cliënten ondersteunt. Zij richt zich niet alleen op het behandelen van ziekte en problemen maar ook op het hervinden van zin in het leven en van betekenisvolle rollen in de samenleving.
In veel gevallen worden de volgende drie aspecten onderscheiden: herstel van symptomen, persoonlijk herstel en maatschappelijk herstel.
Raadpleeg om te beginnen uw huisarts om doorverwezen te worden naar een passende zorgverlener. Kunt u geen passende zorgverlener vinden neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Zij hebben een goed beeld van waar welke geestelijke gezondheidszorg wordt aangeboden en binnen welke termijn.
Herstelgericht werken focust op het relationele, op verbinding tussen mensen.Het biedt tools om daar proactief, preventief en curatief mee aan de slag te gaan. Niet alleen relaties herstellen, maar ze ook weer opbouwen en onderhouden met aandacht voor de ontplooiingskansen en het welbevinden van elke individu.
Er zijn een aantal duidelijke verschillen tussen genezen en herstellen, het belangrijkste is dat genezen voornamelijk verbonden is aan het lichaam terwijl herstellen meer te maken heeft met de geest. Genezen heeft – in de meeste gevallen – een duidelijk eindpunt.
Een herstelondersteunende intake is erop gericht om samen met u en uw naastbetrokkene te onderzoeken en te bespreken wat uw hulpvraag en welke aanpak daar het beste op aansluit. Het volgende komt o.a. aan de orde: Kennismaking. Zicht krijgen op de situatie, uw hulpvragen, kwetsbaarheid en weerbaarheid (strengths).
Op de High Intensive Care worden patiënten behandeld die acute psychiatrische zorg nodig hebben in het kader van uiteenlopende en soms gecombineerde diagnoses. Hierbij kan je denken aan een psychose, depressie en/of suïcidaliteit of een bipolaire stoornis, maar ook ter observatie en diagnostiek.
Definitie rehabilitatie: mensen met ernstige en langdurige beperkingen helpen beter te functioneren, zodat ze met succes en tevredenheid kunnen wonen, werken, leren en sociale contacten kunnen hebben in de omgeving van eigen keuze, met zo min mogelijk professionele ondersteuning.
De langdurige GGZ , de zogenaamde GGZ B, wordt de eerste drie jaar gefinancierd vanuit de Zvw.Na drie jaar wordt GGZ B (voortgezet verblijf) gefinancierd vanuit de Wlz.
De herstelbeweging vindt haar oorsprong in de jaren zeventig van de vorige eeuw in de zogenoemde 'antipsychiatriebeweging'. Deze beweging verzet zich tegen de cultuur in de psychiatrie, waardoor cliënten vereenzelvigd worden met hun stoornis en afhankelijk worden gemaakt van de hulpverlening (Hunsche, 2008).
Herstelgesprek. Het doel van een herstelgerichte interventie is het erkennen en herstellen van o.a. materiële, emotionele en relationele schade. Herstelgesprekken zijn interactief en verbindend en kan tussen verschillende partijen (leerlingen onderling, tussen leerkracht en leerling,met de hele klas enz).
De herstelvisie is gericht op het opbouwen en hervinden van de eigen identiteit, het heroveren van regie op het eigen bestaan en het weer meedoen in de maatschappij. Herstel is dus een proces waarin mensen leren om beter om te gaan met kwetsbaarheden en hun kwaliteiten kunnen ontdekken, ontwikkelen en inzetten.
De herstelgerichte benadering is een behandelmethode die cliënten met psychiatrische stoornissen stimuleert meer zelfredzaam te worden. De benadering heeft niet als doel om iemand volledig te genezen. Het gaat er om cliënten met blijvende beperkingen te begeleiden naar een hogere kwaliteit van leven.
De taken van de GGZ zijn: preventie, behandeling, begeleiding, verpleging en verzorging en bescherming van de geestelijke gezondheid. Dit is zo bepaald door de Nationale Raad voor de Volksgezondheid.
U krijgt geen vergoeding voor behandelingen van: psychische klachten als u (nog) geen psychische stoornis heeft. problemen op het werk, zoals burn-out of overspannenheid. relatieproblemen.
Weigert u alle behandelingen? Dan kan uw behandelaar de behandeling en/of opname stoppen. U kunt overigens ook zelf stoppen met de behandeling. Dit ligt anders als u verplicht wordt behandeld op grond van de Wet verplichte ggz.
Het belangrijkste inhoudelijke verschil tussen beide begrippen is uiteraard dat herstellen iets is dat cliënten zelf doen. Dat kunnen ze in hun eentje doen maar ook met elkaar. Behandeling, rehabilitatie en sociale steun kunnen het herstel wel ondersteunen, maar de regie blijft bij de cliënt.
Als Herstelcoach ondersteun je cliënten in het proces naar zelfredzaamheid. Je werkt samen met de cliënt en zijn netwerk aan het realiseren van zijn persoonlijk ontwikkeldoelen. Je bent onderdeel van een team en hebt daarbinnen je eigen verantwoordelijkheid en bevoegdheden.
Klinisch herstel betreft het herstel van de gezondheid: de remissie van symptomen en zo mogelijk op genezing gerichte werk van hulpverleners en behandelaars, bvb somatische, psychologische en farmacologische interventies. Persoonlijk herstel betreft het proces van ontdekking over wie iemand is.