Iemand met orthorexia nervosa is obsessief bezig met gezond eten. Het begint onschuldig; je wilt afvallen of je wilt gezonder gaan eten. Suikers en vetten vermijd je. Je gaat op de calorieën letten.
Wanneer je werkzaam bent in de sport- of fitnesswereld, op hoog niveau danst of in de diëtetiek werkt, kan dit mogelijk een risico zijn voor het ontwikkelen van orthorexia. Je bent vanwege je beroep bezig met gezond eten en mogelijk is de kans dan groter dat orthorexia er langzaam insluipt.
Orthorexia is een eetstoornis waarbij je de hele dag obsessief bezig bent met gezond en verantwoord willen eten. Je eet alleen producten die in jouw ogen goed zijn voor je gezondheid. Voedingsmiddelen die niet aan je eisen voldoen weiger je te eten.
Orthorexia is een niet officieel erkende eetstoornis waarbij iemand ziekelijk gefixeerd is op gezond eten. Mensen met orthorexia willen uitsluitend het allergezondste eten, de hoeveelheid eten speelt niet zozeer een rol. Aan de kwaliteit van het eten wordt de kwaliteit van het leven afgemeten.
Behandeling van orthorexia nervosa
Het behandelen van orthorexia nervosa is vooral gericht op iemand weer normaal leren omgaan met eten. Dit kan bijvoorbeeld met cognitieve gedragstherapie. Tijdens deze therapie leren mensen met eetstoornissen hoe ze aandacht kunnen besteden aan een volwaardig voedingspatroon.
Bij patiënten met orthorexia wordt eten een doel op zich, eerder dan een middel', zegt Vandeputte. De extreme beperking van wat je eet, leidt bijna altijd tot minder eten, een tekort aan essentiële voedingsstoffen en gewichtsverlies.
Negatieve ervaringen, een negatief zelfbeeld, opvoeding en cultuur kunnen ook een rol spelen in het ontstaan van een eetbuistoornis. De eetbuien kunnen een gevolg zijn van periodes te weinig eten, daarnaast komen de eetbuien vaak voor bij verschillende gevoelens zoals eenzaamheid en verveling.
Anorexia komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen (95% is vrouw). Anorexia ontstaat meestal in de puberteit en bij jong volwassenen. Ongeveer 5600 mensen lijden in Nederland aan Anorexia Nervosa.
Ze eten verstandig, sporten regelmatig, slikken af en toe vitaminepillen en drinken wel eens een verrijkt melkdrankje. Maar het kan ook de verkeerde kant opgaan. Onlangs is namelijk ontdekt dat je ook té gezond kunt eten. Het kan leiden tot een eetstoornis, orthorexia nervosa (gerelateerd aan anorexia nervosa).
Je hebt te veel stress. Nog zo'n emotioneel probleem: stress. Het kost ontzettend veel energie als je de hele dag druk bezig bent. En zelfs het idee dat je de hele dag druk bezig zou moeten zijn zorgt vaak al voor enorme eetbuien.
Ondergewicht brengt risico's met zich mee, omdat er een grote kans is dat je een tekort aan voedingsstoffen hebt. Hierdoor gaat je afweer achteruit en loop je een risico op ondervoeding* en de bijbehorende gevolgen zoals spierafbraak, moeheid, futloosheid en meer kans op botbreuken.
We spreken van een ruminatiestoornis als je gedurende een maand of langer regelmatig het voedsel in je maag oprispt. De aandoening komt voornamelijk voor bij (jonge) kinderen, maar ook volwassenen kunnen deze stoornis hebben. De naam ruminatiestoornis is afgeleid van het Latijnse woord ruminare, wat herkauwen betekent.
Eetstoornis NAO (Niet Anderszins Omschreven)
Bij NAO draait je leven om eten en niet eten. Deze obsessieve gedachten gaan gepaard met een allesoverheersende angst om dik te worden of te blijven.
Je verkleint de kans op ziekten, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. Je krijgt de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Een gezond gewicht krijgen of houden is makkelijker. Je eet in grote lijnen ook goed voor het milieu.
Je kunt verschillende dingen onder een eenzijdig dieet verstaan. Enerzijds heb je mensen die iedere dag patat of iets anders eten en verder helemaal niets lusten, en anderzijds zijn er mensen die binnen hun voedingspatroon variëren tussen bepaald broodbeleg of tussen een handjevol verschillende recepten.
Anorexia bij ouderen
Eetproblemen op latere leeftijd kunnen ook leiden tot anorexia. De link tussen die problemen en anorexia wordt niet snel gelegd. Sommigen wisten niet eens dat op latere leeftijd nog anorexia kon ontwikkelen. Die signalen die kunnen wijzen op anorexia zijn vergelijkbaar met die van jongere mensen.
Symptomen eetstoornis
Kieskeurig zijn met eten (bepaald voedsel ineens niet meer eten, of maaltijden gaan overslaan c.q. rigoureus lijnen). Eetbuien hebben. Niet meer kunnen stoppen met eten. Niet meer samen kunnen eten.
EETSTOORNIS - ALGEMEEN
Mensen met een eetstoornis hebben een verstoord eetgedrag. Ze eten niet als ze honger hebben, leggen zichzelf strenge dieetregels op die schadelijk zijn voor hun lichaam, of eten in een opwelling grote hoeveelheden - meestal ongezond en calorierijk - voedsel.
Eet meer vezels
Het bevat veel voedingstoffen zoals vitamines, mineralen, antioxidanten en andere nutriënten die je niet alleen een hongergevoel tegen gaan, maar ook je gezondheid bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn groenten, fruit, haver, volkoren producten, volle granen, bonen, linzen en peulvruchten.