De opsporingsdiensten mogen het informatiesysteem niet zomaar raadplegen.Ze mogen alleen informatie opvragen als dit echt nodig is voor hun onderzoek. Bijvoorbeeld om inlichtingen te verzamelen als zij terroristische activiteiten vermoeden. Ook mogen alleen bevoegde instanties en personen gegevens opvragen.
Hoewel je IP-adres geen gevoelige informatie zoals je telefoonnummer of adres bevat, kunnen hackers je IP toch tegen je gebruiken. Als iemand met kwade bedoelingen je IP-adres in handen heeft, kunnen de gevolgen erg vervelend zijn: Je IP-adres kan gebruikt worden om je adres te achterhalen en je privacy schenden.
Je kunt het zien als je woonadres, maar dan online. Je IP-adres is gekoppeld aan je locatie. Iedereen die jouw IP kan zien, weet dus waar jij bent. Veel mensen kiezen er daarom voor om hun IP-adres te verbergen.
Hoe kan de politie mijn IP adres traceren terwijl ik VPN gebruik? Normaal gesproken: Niet. Als je een goede VPN provider gebruikt houdt die geen logs bij en varieert je "externe" ip address voortdurend.
Je IP-adres verbergen met een VPN
Een VPN verbergt je IP-adres en versleutelt je online activiteiten voor maximale privacy en veiligheid. Dit gebeurt door je te verbinden met een versleutelde, privé VPN-server, in plaats van die van je internetprovider.
Hoe is een IP-adres opgebouwd? Een IP-adres kent twee delen. Het begint met het identificatienummer van een bepaald netwerk op het internet gevolgd door een aanduiding van het gebruikte apparaat binnen het netwerk. Het meest worden IP-adressen gebruikt die bestaan uit 32 bits, ofwel 4 bytes.
In de meeste gevallen maakt het niet uit dat je IP adres regelmatig verandert. Wanneer je geen verbinding hoeft te maken met privé-netwerken, en niemand op afstand toegang hoeft te hebben tot je apparaat, heb je ook geen statisch IP adres nodig.
Om het onderzoek goed te laten verlopen en om inzichten te krijgen in de activiteiten van een verdachte, kan de officier van justitie inzicht willen hebben in elektronisch en telefonisch verkeer. Het gaat dan om het inzien van e-mails, het volgen van sms-verkeer en het bewaken van socialmediakanalen.
Justitie kan in specifieke gevallen wel vragen om internetverkeer van verdachten te monitoren. In dat geval wordt er een 'tap' geactiveerd die je gerust kan vergelijken met een telefoontap. De politie kijkt dan mee met het gemonitorde internetverkeer.
Als u 112 belt met uw mobiele telefoon, dan ziet de medewerker van de centrale meldkamer uw locatiegegevens en mobiele gegevens. Hierdoor kunnen de hulpdiensten sneller aanwezig zijn om hulp te verlenen.
Je IP adres is gelinkt aan jouw PC, en waarschijnlijk (als je IPv4 gebruikt) vertaalt je router je 'intern' IP adres (die is voor elk apparaat verschillend) naar een 'extern' IP adres (die is voor elk apparaat in je netwerk gelijk).
Als een medewerker van politie of justitie informatie wil hebben over een Instagram-gebruiker en de gebruiker geeft toestemming om zijn of haar accountgegevens te gebruiken of op te vragen, dient de gebruiker zelf te worden gevraagd om die informatie uit zijn of haar account te halen.
Door middel van IP-spoofing kunnen cybercriminelen kwaadwillende handelingen uitvoeren, vaak onopgemerkt. Zo kunnen ze je gegevens stelen, malware installeren op je apparaat of je server vast laten lopen.
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
Later heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het automatisch uitlezen en uitvoerig onderzoeken van een telefoon een stevige inbreuk op de privacy maakt, en dat de politie dit niet zelfstandig mag doen. Er is dan toestemming van de officier van justitie of zelfs de rechter-commissaris nodig.
Iedereen die jouw internetverkeer kan zien - een school, werkgever, internetprovider, overheidsinstanties of mensen die meekijken op een openbare draadloze verbinding - kan je surfactiviteiten zien.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
Voor toegang tot het Law Enforcement Online Request-systeem is een e-mailadres van de overheid vereist. Medewerkers van politie en justitie die accountgegevens van WhatsApp opvragen, moeten hun verzoek richten aan WhatsApp LLC.
De politie gebruikt allerlei gegevens om politietaken goed te kunnen uitvoeren. Is er bijvoorbeeld een misdrijf gepleegd? Dan legt de politie gegevens vast van het slachtoffer en eventuele getuigen. Deze gegevens heeft de politie nodig om onderzoek te doen.
Bij consumentenproducten is het IP adres altijd dynamisch. Vaak wel voor langere tijd hetzelfde, maar bij onderhoud of restart van systemen kan het gewoon veranderen. Daarom is er een mechanisme uitgevonden, dat heet “DynDNS” .
Op elke plek waar je verbinding met het internet maakt, heb je een uniek IP-adres. Je IP-adres is afhankelijk van je locatie en hoe je verbonden bent met het internet. Als je dus verandert van locatie of de manier van verbinden met het internet verandert (van WiFi naar 4G of bedraad), verandert je IP-adres ook.
Op het moment dat jij jouw apparaat verbindt met je WiFi-netwerk, dan maak je verbinding met het netwerk via een IP-adres dat door je router wordt aangewezen. Dit IP-adres is weer anders dan het standaard IP-adres dat je router voor het WiFi-netwerk heeft ingesteld. Dit IP-adres is verschillend per provider en router.
Wanneer een Windows-computer niet kan communiceren met de DHCP-server, wordt iets met de naam APIPA (Automatic Private IP Addressing) geactiveerd. Het wijst de computer een IP-adres toe dat begint met 169.254, maar hoogstwaarschijnlijk kwam deze plotselinge verschijning van het 169.254 IP-adres van uw vorige modem.
Internetadressen worden toegewezen door de InterNIC, de organisatie die het internet beheert. Deze IP-adressen zijn onderverdeeld in klassen.