Als de koffie raar ruikt of zichtbare sporen van schimmel heeft is het meteen duidelijk: die is niet meer bruikbaar. Als de verpakking niet goed afgesloten is, kun je voor de zekerheid de koffie beter weggooien. Vocht en lucht laten de koffie veel sneller bederven.
Dit zijn schadelijke onderdelen die gecreëerd worden door schimmels die op koffiebonen groeien (onder andere). Deze onderdelen veroorzaken verschillende soorten gezondheidsproblemen, zoals cardiomyopathie, kanker, hypertensie, leverziektes en zelfs beschadigingen aan de hersenen.
bacteriën en schimmels
De gebrande koffiebonen zijn vaak 3 maanden of langer onderweg om uiteindelijk in de supermarkt te komen. De bacteriën en schimmels hebben vaak maar 2 weken de tijd nodig om schadelijke stoffen uit te scheiden. De meeste bonen in de supermarkt zijn 2 weken of langer onderweg.
Doordat er veel vocht door het koffiezetapparaat wordt gepompt, bestaat er een kans dat er schimmel ontstaat. Het regelmatig schoonmaken van je koffiezetapparaat is dan ook verstandig en hiermee kun je de levensduur van het apparaat vaak ook verlengen.
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: koffie kan uiteindelijk bederven, maar dit kan jaren duren. Hoelang dit precies duurt hangt af van de soort koffie en hoe je die bewaart. Zoals we eerder in dit artikel zeiden, de versheid van koffie neemt na twee weken af.
Koffie zal niet bederven maar de smaak zal minder worden. Ons advies is dan ook de koffie binnen 6 maanden te consumeren. Wij raden aan om niet te veel koffie te kopen omdat verse koffie altijd lekkerder zal smaken ondanks dat de koffie goed verpakt is.
Gemalen koffie blijft ongeveer drie tot vijf maanden goed als je het op kamertemperatuur bewaart. Je kunt de houdbaarheid van koffie met maximaal twee jaar verlengen door het ongeopende pak gemalen koffie in te vriezen. Maar zodra je het pak openmaakt, zal het nog maar ongeveer vijf maanden goed blijven.
Koffie bewaar je zoals gezegd het beste op een koele en donkere plek. De koelkast is echter geen goed idee. Het is belangrijk om koffiebonen of gemalen koffie te beschermen tegen vocht en dat kan niet in de koelkast. Vocht beïnvloedt de natuurlijke oliën die koffiebonen bevatten en daarmee ook de smaak.
Gemalen koffie blijft ongeveer drie tot vijf maanden goed als je het op kamertemperatuur bewaart. Je kunt de houdbaarheid van koffie met maximaal twee jaar verlengen door het ongeopende pak gemalen koffie in te vriezen. Maar zodra je het pak openmaakt, zal het nog maar ongeveer vijf maanden goed blijven.
Een open verpakking verliest smaak en aroma. Bewaar de verpakking afgesloten, droog en donker, het liefst in een trommel of bus. Bewaar het niet in de koelkast. Daar is het vochtig en verliest het snel aroma en smaak.
Koffiezetapparaat: laat een koffiezetapparaat nooit aan staan na gebruik. Indien u dit wel doet, riskeert u namelijk dat deze oververhit raakt.Dat kan zorgen voor kortsluiting en brand.
Zuurstof is verreweg de grootste vijand van koffie, maar vocht is ook niet bevorderlijk voor de versheid van koffie. Daarom is het bewaren van koffie in de koelkast onverstandig. Hier is het weliswaar koel, maar ook vochtig. Condens tast de oliën aan en is daarom fataal voor de versheid van koffie.
Yuk, schimmel
Maar maak je geen zorgen: het doorslikken van schimmel zal je lichaam waarschijnlijk niet schaden.
Zijn schimmels giftig? Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Deskundiges maken zich momenteel vooral zorgen over het oprukken van 2 ernstige schimmelsoorten; aspergillus fumigatus, die tot longproblemen kan zorgen.En candida auris, wat tot bloedvergiftiging kan leiden.
Veel producten zijn na de houdbaarheidsdatum (THT) nog zeker twee maanden eetbaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om sauzen zoals mayonaise en ketchup en broodbeleg zoals pindakaas en hagelslag. De houdbaarheid van koffie gaat verder: koffie kan tot jaren na de houdbaarheidsdatum genuttigd worden!
Vacuüm verpakte, gemalen koffie is zeker een jaar na de THT nog bruikbaar, onverpakte bonen enkele maanden. Vaak nog veel langer, dus proef en probeer het vooral zelf: de bederfsnelheid van koffiemelanges kan sterk verschillen.
Hoe lang het duurt voordat je volledig afgekickt bent van koffie, is vooral afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je dronk. Gemiddeld duurt het 48 uur tot 2 weken.
Bewaar geen gemalen koffie in de diepvries. Koffiebonen kunnen wel in de diepvries worden bewaard. Doe ze wel in een afgesloten diepvriesverpakking.
Het antwoord is ja, zeker! Zorg wel dat je de koffie in kleine, luchtdichte plastic zakken doet. Het allerbelangrijkste is dat je de bonen niet eerst moet laten ontdooien, maar je ze gelijk kunt malen. Vries de bonen dus in kleine porties in.
Hoe lang zijn koffiebonen houdbaar? Ongebrande bonen behouden hun smaken minimaal een jaar in een afgesloten of vacuümverpakte zak. Maar als je net zoals de meesten van ons gebrande bonen koopt, beginnen ze een week na de branddatum te verslechteren, tenzij ze zorgvuldig worden bewaard.
Koffie houdt niet van lucht en vocht. Hou hem vers en lekker in een goed sluitend blik. Koffiebonen blijven zo twee maanden in topconditie, gemalen koffie twee weken.
Voor de ultieme smaakbeleving is het aan te raden om vers gebrande koffiebonen binnen zes tot acht weken na branden te drinken. Koffie bederft niet, maar gaat na deze periode wel sterk in smaak achteruit.
Het aantal kopjes dat je uit een pak koffie kunt halen is afhankelijk van de instellingen van jouw koffiemachine. Gemiddeld kun je uitgaan van de volgende aantallen: Filterkoffie: 133 kopjes (per 1 kg filterkoffie, 7.5 gram per kopje)Fresh brew: 133 kopjes (per 1 kg filterkoffie, 7.5 gram per kopje)