Hamertenen kunnen gepaard gaan met pijn, maar hamertenen kunnen ook zonder klachten bestaan. Doordat de tenen scheef staan is het dragen van schoenen vaak pijnlijk, dit komt doordat de hamertenen tegen de binnenkant van de schoenen drukken. Deze wrijving kan tevens pijnlijke likdoorns veroorzaken.
In het beginstadium kunnen pijnlijke drukplekken voorkomen worden door het dragen van wijder schoeisel. Het dragen van brede schoenen vermindert de druk en pijn van de tenen. Steunzolen in combinatie met schoenen met stevige, weinig tot niet buigbare zolen, verminderen de pijn onder de voorvoet.
Als een hamerteen te lang onbehandeld blijft, kan dit voor flinke pijnklachten in de teen zorgen. Ook zorgt de afwijkende stand van de teen voor een hoger risico op andere problemen in de voet of wondjes. Hamer- of klauwtenen kunnen ontstaan bij mensen van alle leeftijden, maar worden vaker gezien bij ouderen.
Een hamerteen is een vergroeiing van één of meerdere tenen, met name de middelste drie tenen (dus niet de grote en de kleine teen). De kootjes van de tenen groeien krom hierdoor ontstaat een vorm welke lijkt op een hamer, vandaar de naam. Er is nog wel eens verwarring tussen hamertenen en klauwtenen.
Het herstel
De teen blijft na de operatie vaak nog vele maanden wat dikker en warmer. Dat is normaal. Het litteken op de teen kan tot 6 weken na de ingreep pijnlijk blijven. Het dragen van (strak) schoeisel is de eerste weken meestal niet goed mogelijk.
Hamerteen oorzaak
Er is niet eenduidig een oorzaak van hamertenen aan te geven, maar meestal zal de oorzaak een stand afwijking van de voet, te korte pezen of verkeerd schoeisel zijn. Soms is de oorzaak een voetafwijking als platvoeten of een holle voet. Hallux valgus is ook een veel voorkomende oorzaak.
Als je een hamerteen, klauwteen of krabbelteen hebt, kun je niet alle schoenen aan. Sommige schoenen veroorzaken namelijk meer pijn. Wij raden je schoenen aan met een bovenwerk van zacht, rekbaar materiaal. Deze drukken je tenen minder naar beneden.
Bij klauw- en hamertenen is er sprake van een disbalans tussen de spiergroepen in je voet. Hier kun je zelf wat aan doen door te trainen. Het is daarbij van belang niet alleen te kijken naar de tenen of de voorvoet, maar naar de hele voet en de rest van je houding.
Na de operatie kan uw voet nog gevoelloos zijn door de verdoving. Om uw voet is een drukverband aangebracht. Dit drukverband kunt u vaak tot de eerste controle op de polikliniek laten zitten, in overleg met uw chirurg. Uw voet en tenen kunnen in het begin nog gezwollen en pijnlijk zijn.
Veel mensen met reuma hebben pijn of stijfheid in hun voeten. Problemen aan je voeten ontstaan daarnaast ook door opgezwollen gewrichten, vergroeiingen of standsveranderingen van je voet. Je kunt daarnaast last krijgen van een veranderde drukverdeling onder je voeten of een kwetsbare huid en nagels.
Ruime, comfortabele schoenen geven het bot in de voet de ruimte, waardoor de druk op de zenuw zal verminderen. Inzetstukjes of kussentjes in de schoenen helpen daarbij. Daarnaast kan de chirurg medicijnen voorschrijven. Meestal helpt dit de klachten verminderen.
Heeft u een ingegroeide teennagel die nog niet zo erg is, dan kan een pedicure, een podotherapeut of uw arts de teen behandelen.
Een hamerteen is een standafwijking van de tenen. Het komt meestal voor bij de middelste tenen, dus niet bij de grote en de kleine klein. De afwijking houdt in dat het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen gebogen is, waardoor een kromming van de teen optreedt.
Als het eindkootje gestrekt staat, is het een hamerteen. Is het eindkootje gebogen, dan noemen we dit een klauwteen. Vaak gaan deze vormen echter in elkaar over. Bij beide vormen is de top van de kromming tussen het eerste en tweede kootje pijnlijk.
De grote teen is een belangrijk deel van ons lijf. We wikkelen de voet ermee af, waardoor wee kunnen lopen. Hij zorgt voor het evenwicht. Zonder grote teen is het lopen moeilijk.
In het algemeen wordt deze methode gebruikt bij een milde tot matige hamerteen. Hierbij wordt het gewrichtje tussen het basiskootje en het middelste kootje van de teen weggenomen. (zie figuur 4). Dit wordt gedaan met een incisie bovenop het gewricht waarbij de eeltplek eveneens wordt verwijderd.
Een jubelteen of hallux limitus is letterlijk een beperkte grote teen. De mate waarin de grote kan bewegen wordt uitgedrukt in twee termen: hallux limitus en hallux rigidus. Bij een jubelteen staat het laatste kootje van de grote teen omhoog.
Tijdens de operatie wordt de teen rechtgezet. De orthopedisch chirurg maakt een snee aan de bovenkant van de teen en verwijdert een stukje bot. Daardoor wordt de teen iets korter en rechter. Soms is het ook nodig om de pees die over te teen loopt, wat te verlengen omdat deze te strak staat.
Oorzaken van kromme stand van de teen
Een hamerteen of klauwteen ontstaat doordat de banden en pezen die de teen laten buigen te kort zijn geworden. Normaal gesproken is er een mooi evenwicht tussen de spieren die de tenen laten buigen en de spieren die de tenen laten strekken.
Een klapvoet is het gevolg van een verlamming die de voet en tenen heffen, waardoor bij het lopen de voet niet goed afwikkelt of naar beneden valt. Meestal is er ook een andere groep spieren verzwakt, namelijk de spieren die de enkel stabiliseren bij het lopen en staan.
Zacht leer of suède is het beste materiaal. Ook is het belangrijk dat er niet te veel naden op de schoen zitten op de plek van de hallux valgus. Dit kan zorgen voor irritatie op het gewricht waardoor deze nog gevoeliger kan worden. Kies een schoen die een niet te hoge hak heeft en een bredere pasvorm.
Isala Beweegcentrum biedt de beste zorg bij voet- en enkelklachten. Drie van onze orthopedisch chirurgen zijn gespecialiseerd in voet- en enkelklachten.
Pijn bij lopen
De belasting in het gewricht wordt niet meer gelijkmatig verdeeld over de twee oppervlakten van de beide botstukken. Hierdoor wordt het kraakbeen op de plekken waar de druk het grootst is, dunner. Het slijmvlies van het gewricht raakt geïrriteerd. De irritatie kan tot ontsteking en zwelling leiden.