Waarom lekt mijn zoutlamp? Een echte Himalaya zoutlamp is gemaakt uit 100% zoutkristal en trekt altijd vocht aan. Wanneer de lamp in een te vochtige ruimte staat en zijn aangetrokken vocht niet kwijt kan zal het gaan 'zweten'. Zo kan het zijn dat je een plasje zout water onder jouw lamp kan aantreffen.
Afnemen met een doekje. Als je merkt dat je zoutlamp begint te huilen kun je hem voorzichtig afnemen met een doekje, dat kan geen kwaad. Een vochtige doek werkt ook goed, die is - oké, tenzij je 'm druipend nat maakt - niet vochtig genoeg om de lamp te laten smelten.
Als je hebt deze lamp in uw huis, dan moet u last hebben gehad van lekken of zweten. Dit gebeurt vanwege het hygroscopische karakter van de lamp. Een zoutlamp neemt het vocht uit zijn omgeving op.Als uw plaats vochtig is, zal de lamp meer vocht opnemen dat kan worden verzameld en lekkage kan veroorzaken.
Het aangetrokken water condenseert op de kristallen oppervlakte van de lamp. Het licht van de lamp zorgt ervoor dat een deel van het water verdampt. Is een zoutlamp vochtig of hoopt de zoutlamp vocht op?Dan wordt gezegd dat deze 'huilt' of 'zweet'.
De zoutsteen wordt veelal gebruikt als lamp of kaars, wat zorgt voor bijzonder warm licht. Toch kleeft er een vervelend nadeel aan vast: de zoutsteen kan onder bepaalde omstandigheden behoorlijk gaan lekken.
Gebruik je een lamp die niet sterk genoeg is, dan kan het zout niet goed verdampen waardoor de steen sneller zal gaan lekken. Welke lamp je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte en het gewicht van de steen. Heb je een kleine steen van minder dan 5 kg, dan voldoet een lamp van 15 watt.
Een echte Himalaya zoutlamp kun je herkennen aan het licht dat het afgeeft wanneer de lamp brandt. Dit licht zal gedempt en ongelijkmatig zijn. Daarnaast zal een echte Himalaya zoutlamp altijd gaan lekken, ook wel zweten genoemd, wanneer de ruimte waar de lamp staat te vochtig is.
Hoelang gaan zoutlampen mee
Een zoutlamp gaat tientalle jaren mee, enkel om de zoveel tijd moet het lampje binnenin worden vervangen. Een echte zoutlamp kan wel zweten in vochtige ruimtes. Dit is volkomen normaal en dus ook geen reden tot zorgen, dit betekend juist dat u geen miskoop heeft gedaan.
Hoe vaak moet ik mijn zoutlamp gebruiken? 'Hoe meer je je zoutlamp laat branden, hoe groter het effect dat het zal hebben', zegt Tanna. 'Ik adviseer hem overdag aan te laten staan en hem vervolgens' s nachts als je slaapt uit te zetten. '
Je kunt een echte zoutlamp herkennen doordat deze 'zweet' wanneer hij aanstaat en het licht gedempt en ongelijkmatig is. Daarnaast kun je kiezen tussen elektrische zoutlampen, een nachtlamp zoutlamp in de slaapkamer of een zoutsteen waxinelichthouder.
Zoutlamp plaatsen op de schoorsteenmantel of een tafelblad naast de bank kan een warme sfeer creëren. Het kan de effecten van elektromagnetische straling, veroorzaakt door het gebruik van elektrische apparaten, tegengaan. Misschien heb je zin om schone en frisse lucht in te ademen, vrij van alle vervuilende stoffen.
Een zoutlamp met een LED lampje: Een LED lamp wordt niet warm zoals een gloeilamp. Wanneer je een zoutlamp met LED verlichting gebruikt, dan zal hij geen negatieve ionen verspreiden. Toch heeft de zoutlamp nog steeds een positieve werking op de omgeving en de gezondheid!
De heldere kleuren stimuleren de geest, verhogen de concentratie en bevorderen de leerprestaties. De zacht roze tinten werken ontspannend. De diepere oranje kleuren verbeteren de levenskracht, dynamiek en creativiteit. Een zoutlamp bestaat uit Himalaya zout.
Dompel deze lampen nooit onder in water, want je wilt niet dat ze wegsmelten en nat zout achterlaten. Water kan ook elektrische gevaren veroorzaken en de lamp doen smelten.
Dit is de zogenaamde lekstroom of inductiespanning. Eenmaal de spanning voldoende is, wordt deze ineens ontladen wat resulteert in kort nagloeien van de lamp. Dit is niet gevaarlijk en leidt niet tot een vermindering van de levensduur van de lamp maar het kan wel vervelend zijn.
Een echte Himalaya zoutlamp kun je herkennen aan het licht dat het afgeeft wanneer de lamp brandt. Dit licht zal gedempt en ongelijkmatig zijn. Daarnaast zal een echte Himalaya zoutlamp altijd gaan lekken, ook wel zweten genoemd, wanneer de ruimte waar de lamp staat te vochtig is.
Een zoutlamp zorgt voor rustgevend, warm licht en een ontspannen sfeer. Een hele fijne lamp dus voor tijdens de bevalling en nachtvoedingen, en als nachtlampje op de baby- en kinderkamer! Door het zachte licht wordt je kleintje niet zo wakker als de lamp aan gaat.
Je kan kiezen uit 2 wattages/lumen: 15 watt = 70 lumen (meest geschikt voor zoutlampen tot circa 12 kilo) 25 watt = 125 lumen (meest geschikt voor zoutlampen vanaf 10 kilo of wanneer de zoutlamp iets meer lichtopbrengst moet geven)
And last but not least: Een zoutlamp geeft een prachtig en sfeervol warm licht! Advies: -Voor een slaapkamer is een lamp van 2-3 kilo voldoende. Voor een grotere ruimte zou je voor een grotere lamp kunnen kiezen of meerdere lampen kunnen plaatsen voor een optimaal effect.
Eerst moet je de zoutlamp uitschakelen en laten afkoelen tot kamertemperatuur. Gebruik een vochtige maar niet natte microvezeldoek om het oppervlak van de lamp af te vegen en vuil en stof te verwijderen. Je kunt het beste een pluisvrije doek gebruiken, zodat er geen resten op de lamp achterblijven.
Schoonmaken van de zoutsteen
Deze kan je met een spatel even schoon krabben en de keer erop dat de steen op temperatuur is even met je bbq borstel schoonvegen. Hij zal dan wel zwart blijven. Mocht je hem weer helemaal mooi roze willen hebben kan je hem even onder de kraan met een schuurborstel schoon krijgen.
Zout trekt van nature vocht aan. Voor optimaal en veilig gebruik adviseren wij de lamp minimaal 8 uur per dag te laten branden, bijvoorbeeld door gebruik van een tijdsschakelaar. Zo blijft het zoutkristal droog. Plaats de lamp niet in vochtige of onverwarmde ruimtes zoals een badkamer of buitenruimte.
Voor de grote zoutlampen is een klein gloeilampje met E14 fitting perfect. Bijvoorbeeld een koelkastlampje of ovenlampje van 15 watt geeft een prachtig licht. Bij het gebruik van een zoutsteen nachtlampje is ons advies om het meegeleverde gloeilampje te vervangen voor een led lampje.
De zoutlamp en het theelicht verspreiden alleen de negatieve ionen wanneer zij warm zijn geworden door het lampje of kaarsje. Zet daarom zo vaak als je kan de lamp of het theelichtje aan! Je hoeft niet bang te zijn voor een teveel aan negatieve ionen. Een overschot kan nooit kwaad.
De ene soort zout is niet gezonder dan de andere. De nadelige effecten op de gezondheid worden vooral veroorzaakt door het natrium, dat in zout zit. Keukenzout, zeezout, Himalayazout en Keltisch zout bestaan allemaal hoofdzakelijk uit natrium. Lees meer over de gezondheidseffecten van zout en hoeveel zout je kunt eten.