“Wanneer mensen bij het Reuk- en Smaakcentrum komen en zeggen: 'Ik proef niks meer', is bij 95 procent het smaaksysteem nog intact. Mensen ervaren verlies van smaak doordat de geur van voedsel wegvalt.” Als we verkouden zijn en een verstopte neus hebben, ruiken we slecht.
Een voorbeeld: als je verkouden bent en je neus verstopt zit zeggen we vaak dat we ons eten niet meer proeven. Dit heeft echter niets met echte smaakwaarneming (de 5 basissmaken op je tong) te maken, maar met het feit dat er geen luchtdoorstroming door je neus is.
Iedereen heeft wel eens een periode minder goed kunnen ruiken, meestal ten gevolge van een verkoudheid. Niet alleen het ruiken is minder, maar ook smaken eten en drinken niet zo. Vaak herstelt de reuk en daarmee de smaak vanzelf weer, nadat de verkoudheid is verdwenen.
De geur- en/of smaakzin kunnen tijdelijk of blijvend verminderd/veranderd zijn door bijvoorbeeld infecties (verkoudheid), ontsteking (chronisch geur- en smaakverlies), bestraling op het hoofd, chemotherapie, inname van bepaalde medicatie, te droge mondslijmvliezen, roken, depressie, hoofdtrauma en tumoren.
Wanneer je de neus dichtknijpt tijdens het eten van sterk gekruid voedsel, zul je zien dat er van de smaak maar weinig overblijft. Dat komt, omdat ook de neus een belangrijke rol speelt in het proeven van smaken. Bepaalde bekende smaken, zoals kaneel en menthol, zijn eigenlijk geuren.
Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.Dit zorgt voor ontstekingen.
Nee, voor geen meter. Zonder neus kan je dus wel proeven of iets zoet, zuur of zout is, maar je weet alleen niet wat het is. Als je nou op je eten kauwt, dan komen er allemaal geurmoleculen vrij. Dat zijn een soort ja, onzichtbare deeltjes damp.
Vieze smaak in de mond door verkoudheid
Het vormen van slijm in de neus, wat bijvoorbeeld door griep of verkoudheid komt, kan een oorzaak zijn van een 'vieze' smaak in de mond. Een verstopte neus zorgt er voor dat afvalstoffen niet goed getransporteerd kunnen worden, waardoor de bacteriën achterblijven.
Luchtweginfecties of virussen. Virusinfecties zijn ook een veel voorkomende oorzaak van een vieze smaak in je mond. Als je last hebt van een metaalsmaak in je mond en misselijkheid, kunnen dit de eerste tekenen zijn van Hepatitis B en de bijbehorende leverproblemen. Vraag in dit geval altijd een arts om advies.
Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
Zoals hierboven beschreven betekent anosmie dat u niets meer ruikt of bepaalde geuren niet meer kunt ruiken. Daarnaast kan ook verlies van de smaak voorkomen. Geur en smaak hangen samen, vandaar dat mensen met anosmie vaak ook minder of niks meer proeven.
Een neusspray werkt meestal beter dan druppels, doordat de fijne druppeltjes zich beter over het neusslijmvlies verdelen en langer in de neus blijven. Stomen kan prettig zijn als je neus is verstopt. Doe kokend water in een kom en ga erboven hangen met een handdoek over het hoofd.
Wat mensen vaak vergeten is dat je met je neus ruim tachtig procent van de smaken waarneemt. Dat zit zo: wanneer je eet, adem je geurmoleculen uit. Je hersenen merken het verschil niet op tussen smaak en geur.”
U kunt verkouden worden door tocht of kou.
Dat we in de winter meer verkoudheden krijgen, heeft vermoedelijk te maken met het feit dat we dan vaker dicht bij elkaar zitten in slecht verluchte ruimtes. Toch is het niet uitgesloten dat ook koude en luchtvochtigheid een rol spelen bij luchtweginfecties.
We vinden ons voedsel of hartstikke lekker of heel vies. De invloed van de neus op onze smaakbeleving wordt pas duidelijk als je verkouden bent. Bij een ernstige verkoudheid kunnen de geurstoffen uit het voedsel de zintuigcellen in de neus niet bereiken.De smaakbeleving is dan alleen afkomstig vanuit de tong.
Door ziekte of een behandeling heeft u last van verandering van uw smaak- en reukvermogen. Hier leest u hoe u uw klachten misschien kunt verminderen of verzachten. Verandering van smaak en reuk komt veel voor bij mensen met kanker.
spoel je mond vier tot tien keer per dag met zout water (één afgestreken theelepel zout in een glas water) poets je tanden met een zachte1. tandenborstel of met een elektrische tandenborstel. maak één keer per dag de ruimte tussen je tanden en kiezen goed schoon; met tandenstokers, ragers en/of flosdraad.
Keelontsteking of ontstoken keelamandelen
In sommige gevallen komt een slechte adem vanuit de neusholte, bijvoorbeeld als je vaak verkouden bent. Natuurlijk kun je wel eens last hebben van gekruid eten of knoflook, maar in zeldzame gevallen is vieze geur afkomstig uit darmen, maag of longen.
De meeste mensen ruiken en proeven na een tijd weer goed. Bij 9 van de 10 mensen is dat binnen 1 maand. Blijf genoeg en gezond eten en drinken. Probeer uit welke smaken lekker zijn.
Adviezen bij vermindering van de smaak of smakeloos eten
Voeg limoen, citroen, mint toe aan erg zoete dranken/milkshake. U kunt soms uw smaak verbeteren door goed te kauwen. Zo komen veel voedseldeeltjes achter op de tong en de smaak van het eten kan zich verspreiden in uw mond en keel.
Vervang zout en suiker voor andere smaakmakers. Er zijn genoeg smaakmakers die je kunt toevoegen om zout en suiker te vervangen. Denk aan specerijen, verse kruiden, kappertjes, ansjovis, zongedroogde tomaten, Parmezaanse kaas of sap of rasp van citrusfruit. Het is veel beter voor je gezondheid om minder toe te voegen.
Een smaakstoornis kan zich op verschillende manieren uiten. Je hebt waarschijnlijk last van een veranderende, afgenomen of verdwenen smaakfunctie. Alledaagse smaken kunnen anders worden waargenomen of heb je continu een vieze smaak in je mond, zonder dat je iets eet of drinkt.
Wanneer je vaak je neus peutert kunnen er wonden en korsten ontstaan. Deze wonden zijn vervolgens weer gevoelig voor infecties. Daarnaast kun je zelfs zo erg je neus beschadigen dat je door je eigen tussenschot heen krabt. Volgens hoogleraar Fokkens kan dit zelfs leiden tot een fluittoon bij het inademen.
Het snot in je neus, inclusief vuiligheid, wordt via de trilhaartjes in je luchtwegen richting je maag gestuwd. Daar wordt de troep onschadelijk gemaakt. Je kunt dus gerust je neus ophalen als je ziek bent en vervolgens de inhoud doorslikken.