Douglas hout is zeer geschikt voor tuinen Nederland.Douglas hout is goed bestand tegen vochtige weersomstandigheden. Wanneer je Douglas hout goed onderhoud kunt u er zeker 20 jaar van genieten. Douglas hout kan over het algemeen goed tegen water.
Onbehandeld douglashout kan buiten worden toegepast. Van nature gaat douglas hout 10 a 15 jaar mee. De levensduur kan verlengt worden door het hout te behandelen met en impregnerende beits zoals Remmers Lazuur. Ook mag douglas hout bij voorkeur niet direct in contact staan met vocht.
Douglashout kan van nature tegen water en regen. Het is een harshoudende houtsoort die relatief duurzaam is bij buiten gebruik. Het is dus uitstekend geschikt voor buiten toepassingen zoals pergola's, carports, veranda's, overkappingen, schuttingen en tuinhuisjes.
Douglas hout is ingedeeld in klasse 3 qua duurzaamheidsklasse. Dit wil zeggen dat het hout ongeveer 10 tot 15 jaar meegaat in een buitenomgeving.
Douglas hout kan over het algemeen goed tegen water.Echter, kan geen enkele houtsoort tegen langdurige vochtigheid. Daarom is het belangrijk dat het hout ook de tijd krijgt om te drogen en niet constant nat is. Douglas hout is een van de hardste naaldsoorten, Douglas wordt naarmate het droger werd steeds harder.
Het belangrijkste verschil tussen Douglas hout en Hardhout is de hardheid en dichtheid van het hout. Hardhout is over het algemeen duurzamer en sterker dan Douglas hout, maar het is ook duurder en moeilijker te bewerken.
Wat is beter Douglas of geïmpregneerd hout? Geïmpregneerd hout heeft een duurzaamheidsklasse 2-3 (10 - 25 jaar).Het is duurzaam tot matig duurzaam en gaat langer mee dan douglashout.
Een groot voordeel: Duurzaamheid
Doordat Douglas hout erg duurzaam is krijgen schimmels minder snel de kans om het hout aan te tasten. Dit komt door het kernhout wat binnenin het Douglas hout zit. Dit kernhout bevat veel hars wat continu hard wordt, waardoor de schimmels weinig kans krijgen om het hout aan te tasten.
De beste manier om de originele kleur van het Douglas hout te behouden, is door Douglas olie op terpentinebasis te gebruiken. De olie dringt tot diep in het hout door en geeft het hout een matte, natuurlijke uitstraling. Je hoeft het hout verder niet te impregneren.
Zoek je naar een product dat een betere bescherming biedt? Dan is beits waarschijnlijk beter geschikt dan olie om het douglas hout te behandelen. Je verlengt hiermee de levensduur van het materiaal.
Impregneermiddelen bevatten schimmelwerende bestanddelen en dringen dieper door in het hout dan een beits. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan een afwerking met alleen een beits. Door het impregneren van Douglas hout verleng je de totale levensduur aanzienlijk.
Douglas hout droog houden
Natuurlijk is Douglas hout goed bestand tegen water. Er is echter geen enkele houtsoort die bestand is tegen langdurige vochtigheid. Dus ook douglas hout is niet waterbestendig als het lang in contact staat met water.
Het kleurverschil zal na plaatsing door weersinvloeden snel wegtrekken. Kromtrekken | Een natuurlijke eigenschap van douglas is dat het kan kromtrekken of torderen.
De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Door de snelle groei heeft het hout een grovere structuur en is het hout erg kwetsbaar voor rot op plekken waar het voortdurend in contact staat met zuurstof en water. Douglashout rot binnen 1-2 jaar als je een douglaspaal onbehandeld in de grond zet.
Onder invloed van wind, zon en regen extreem gaat de warme uitstraling extreem snel verloren. Ook kan blauwschimmel (een schimmel die niet schadelijk is, maar wel zorgt voor vergrijzing van het hout), algen en houtrot bijdragen aan vergrijzing van douglas hout.
Douglas Eigenschappen
Net als bij larikshout kunnen er in het hout noesten en kwasten voorkomen. Douglas is zeer geschikt als constructiehout. Over het algemeen krijgt de duurzaamheid van douglashout een nog betere beoordeling dan vuren- of grenenhout, zeker als het ook nog eens verduurzaamd is.
Douglashout en duurzaamheid
Douglashout valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat deze houtsoort in onbehandelde toestand zo'n 10 tot 15 jaar meegaat. Hout wordt ingedeeld in 5 duurzaamheidsklassen, hoe hoger de duurzaamheidsklasse, hoe sneller het bij een buitentoepassing rottingsverschijnselen vertoond.
Nog een van de eigenschappen van douglas hout is dat douglas hout een duurzaamheidsklasse 3 heeft, dat betekent dat het hout onbehandeld ongeveer 15 jaar meegaat. Door de mooie uitstraling en gunstige prijs is Douglas een goede vervanger voor eikenhout en grenenhout.
Goedkoop In vergelijking met andere (hard)houtsoorten met dezelfde toepassingen zoals hardhout is Douglas een goedkoop alternatief die vaak voldoende duurzaam is voor buiten toepassingen zoals buitenmeubels, inrichting, hekken en schuttingen.
Fijnspar (Vurenhout)
Een van de voordelen van sparrenhout boven andere houtsoorten is de weerstand tegen rotting. Omdat vuren niet zo snel of gemakkelijk rot, kan het gebruikt worden op plaatsen waar het vochtgehalte hoog is, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over schimmelgroei!
Over het algemeen heeft geïmpregneerd Douglas een verwachte levensduur van 10 tot 15 jaar.
Welke houtsoort voor schutting? Vurenhout, Grenen, Douglas hout en hardhout zijn alle vier mooie houtsoorten die allemaal geschikt zijn voor een schutting. Het verschil tussen Douglas, vuren en grenen is dat Douglas geler van kleur is en minder noesten heeft. Douglas is ook een stuk duurzamer dan vuren of grenen.