Witte en zwarte peper komt van dezelfde plant. Voor zwarte peper wordt de groene nog onrijpe bes gedroogd in de zon.Voor witte peper wordt de rijpe bes in stromend water geweekt zodat de schil er gemakkelijk afgaat.
Witte peper kan helpen om meer belangrijke voedingsstoffen uit je maaltijden op te nemen. Zo haal je meer gezonde stoffen uit elke hap eten! Daarnaast is het een heerlijke smaakmaker. Witte peper is verfijnder en subtieler in smaak dan de zwarte peperkorrels.
Witte peper geeft een 'aardse' smaak en wordt daarom vaker gebruikt bij groenten, vis, blanke vleesgerechten en in sauzen. Zwarte peper kan perfect bij rood vlees, stoofpotjes en soepen terwijl rode peper door de zoete smaak juist weer heerlijk is bij fruit of in een dessert.
Voordelen van groene pepers
- Bevordert de spijsvertering, groene pepers zitten boordevol voedingsvezels, die helpen bij een betere spijsvertering. - Goed voor je huid, groene pepers zijn een rijke bron van vitamine E en vitamine C, waardoor ze een positief effect hebben voor een gezonde huid.
Om lichte gerechten niet te ontsieren maar wel wat pit mee te geven, kun je dus kiezen voor witte peper. Waar zwarte peper je eten vooral pit geeft, zorgt witte peper ook voor een aardse smaak. Vooral Aziatische chefs kiezen daarom voor de witte peper, die goed combineert met specerijen als komijn.
Zo is het onder andere een bron van vitamine C en vitamine K en bevat het eveneens een flinke portie kalium en ijzer. Ook bevordert de piperine in de gemalen zwarte peper de spijsvertering. Daarnaast is gebleken dat het gebruik van gemalen zwarte peper de opname van andere voedingsstoffen in je lichaam faciliteert.
Zwarte peper
De zwarte korrels hebben de sterkste smaak en zijn het scherpst van alle soorten. Gewoonlijk staan ze naast een potje zout te blinken op tafel, de golden couple. Vers gemalen zijn ze de ideale smaakmaker voor elk gerecht.
Goed voor je darmen
Volgens aHealthyLife stimuleert peper de afgifte van enzymen door je darmen en alvleesklier. En dat is dan weer goed voor je spijsvertering. Ook kan zwarte peper helpen als je diarree hebt.
2 Chili's kunnen je helpen bij het afvallen
In de Journal of Proteome Research hebben onderzoekers ontdekt dat chili kan helpen bij het afvallen, doordat chili ervoor zorgt dat er minder vet opgeslagen kan worden in jouw lichaam. Ook dit komt weer door het pittige stofje in het pepertje: capsaïcine.
Pittig eten prikkelt de slijmvliezen, de zenuwuiteinden en de spiercellen van de keel, maag en darmen. Zo komt er bijvoorbeeld ook veel slijm los. Sommige mensen kunnen hierdoor last krijgen van een geïrriteerde maag of darmen, maar dit is verder niet schadelijk!
De smaak van zwarte peper is heet en scherp met een frisse nasmaak. Zwarte peper kan in vrijwel alle hartige gerechten gebruikt worden en geeft een ruwe, pittige smaak aan je gerecht. Meestal eindigt een ingrediëntenlijst of bereidingswijze met 'breng op smaak met peper en zout'.
Tellicherrypeper is alom geroemd als een van de beste zwarte pepers in de wereld. Deze zwarte peperkorrel komt uit de vochtige oerwouden van Kerala in het zuiden van India en is niet alleen pittig, maar onderscheidt zich door een fantastisch vol aroma en complexiteit.
4 Seizoenen peper, wie kent het niet. Het is een heerlijk mix van 4 soorten, de zwarte, witte, groene peperbessen en de roze die geen echte peper is.
Witte peper ontstaat uit de rijpe bessen van de peperplant. Deze bessen worden geweekt in water. Daardoor gaan ze gisten. De bessen barsten open en de korrel komt tevoorschijn.
De witte soort wordt verkregen door de rijpe bessen te plukken op het moment dat de schil rood kleurt. Die rode schil wordt afgeweekt waardoor de bessen gisten. Daarna worden ze gedroogd tot ze helemaal blank zijn. Omdat de witte peperbollen van hun schil zijn ontdaan, smaken ze veel zachter en subtieler.
Citroensap, limoensap of een lekkere azijn (rode wijnazijn of balsamico) kan het gerecht weer neutraliseren. Melk, yoghurt, room, kookroom, crème fraîche of kokosmelk halen de scherpe kantjes van het gerecht af.
Pittig eten verlaagt je bloeddruk
In peper zit ook capsaïcine, een stofje dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor een gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper staat ook bekend als goede helper bij een verkeerd cholesterolgehalte.
Als we namelijk van dit soort hete pepers eten, krijgen de hersenen 'pijn'-signalen die kunnen leiden tot een maagklachten, misselijkheid of braken. De maag reageert alsof je een giftige stof hebt gegeten. Als (een gevoel van) braken optreedt, kan het zuur dat uit de maag komt de slokdarm irriteren.
High van pittig eten volgens wetenschap
Volgens de Northwestern University is capsaïcine de veroorzaker van de 'high'. Dit stofje in pepers zorgt ervoor dat je brein pijnprikkels ontvangt die er in de werkelijkheid niet zijn. Toch maakt je brein als reactie op de capsaïcine endorfine en dopamine aan.
Gewenning. De meest gehoorde en onderzochte verklaring gaat in op de gewenning van de desbetreffende receptoren. Dit wordt ook wel het zogenaamde 'desensitization effect' genoemd. Het komt erop neer dat je naar verloop van tijd meer pittig eten nodig hebt om hetzelfde gevoel van spicyness te ervaren.
Dat mensen die veel pikante spijzen eten, en dan met name chilipepertjes en producten op basis van rode of chilipepertjes zoals sambal, tabasco, harissa, chilipoeder enz., meer kans hebben op mond-, keel- of slokdarmkanker, is nooit aangetoond.
Spaanse peper
De rode is ongeveer net zo pittig als Sambal oelek en soort een 3. De oranje- en gele- Spaanse peper zijn ietsje pittiger dan de rode en groen is juist de minst hete peper.
Pepers kopen
Er zijn veel verschillende soorten pepers te koop. Over het algemeen geldt hoe kleiner de peper, hoe scherper. En hoe rijper (rood of geel) hoe milder van smaak. Kleine groene pepertjes zijn dus het scherpst.