Gebrek aan motivatie: Een gebrek aan motivatie kan worden veroorzaakt door depressie. Ook andere psychische aandoeningen, zoals stress en hoge en lage lichamelijke opwinding, kunnen je motivatie verzwakken.
Het woord motivatie komt van 'to motion'. Je kunt gemotiveerd zijn om iedere dag een uur te sporten, een studie te beginnen of naar jouw werk te gaan. Wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent, kom je uit jezelf in beweging. Uit eigen beweging ga je die zaken doen die je wilt doen.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Motivatie zet aan tot een bepaald gedrag omdat je denkt dat je iets nodig hebt of een doel hebt dat je wilt bereiken. Het is een innerlijke kracht die je aanzet iets te doen met passie, doorzettingsvermogen en enthousiasme. Blijven volhouden wanneer het tegen zit. Voluit gaan voor wat je wil bereiken.
Je loopt steeds weg van dingen
Je streefde ernaar om weg te raken uit iets, maar dat is nu beter. En omdat je niet hebt geleerd om naar iets toe te werken, weet je nu niet meer waarheen. Dat gebeurt vaak met kunstenaars: ze beginnen vanuit een pijn, een frustratie of een boosheid, en creëren om daarvan weg te raken.
Bedenk eens wat jou kan aanzetten om iets te doen, ook al is het moeilijk om te doen. Misschien kan je een vriend of een familielid vragen om je motiverende berichten te sturen, of laat die persoon je ter verantwoording roepen… Het kan helpen afspraken te maken met studiegenoten om samen, op afstand, te studeren.
Moeite om ergens mee te beginnen komt vaak doordat we sterke gevoelens of gedachtes ervaren die ons tegenhouden. Wat maakt het ook zo belangrijk om eerst goed voor jezelf vast te stellen wat er nu bij jou op dit moment plaatsvindt.
Een goede manier om je algemene motivatie te trainen is door vroeg (of in elk geval op tijd) op te staan en te gaan bewegen. Wanneer je sport maken je hersenen bepaalde stofjes aan die zorgen voor een geluksgevoel. Je zult je beter over jezelf voelen. En op deze manier start je de motor op.
Waarom jij af en toe (of heel vaak) geen motivatie hebt, hangt geheel af van wat je tegen jezelf zegt. Is jouw interne dialoog er één van een 'perfectionist' (“dit moet beter!”) dan klinkt de oplossing heel anders dan wanneer je jezelf te 'soft' toespreekt (“ik weet niet of dit je gaat lukken, hoor”).
Luiheid kan ontstaan na een gevoel van overprikkeling of overweldiging: hetgeen je moet doen stijgt je boven het hoofd en je kunt je er niet toe zetten om een begin te maken. En dan heb je nog de luiheid om het lui zijn; als je gewoon echt geen zin hebt. En soms, soms is dat niet erg.
Je voelt een gebrek aan verbinding en betekenis. Tegelijk weet je niet waar je 'het' moet zoeken. Wanneer je vastloopt, wees dan vooral lief voor jezelf, het is namelijk heel normaal. Zie het als een uitnodiging om je ware zelf beter te leren kennen, en ga verder op pad.
Vergeet je snel dingen, word je regelmatig moe wakker, heb je soms moeite om je te concentreren en voel je je vaak slap en futloos? Al dit soort symptomen wordt gezamenlijk ook wel beschreven als 'hersenmist' of 'brain fog'.
Motivatie is het geheel aan redenen waarom iemand zich tot bepaald gedrag kan zetten. Iemand is dus gemotiveerd als hij of zij redenen heeft om iets te gaan doen, of niet te doen.
Ga naar infodagen van de hogeschool of universiteit. Vaak kan je er met docenten en studenten een praatje slaan, lessenroosters doornemen, cursussen inkijken ... Praat met mensen met een beroep waar jij interesse in hebt.
Bij motivatie staat het voldoen aan de individuele behoeften van de medewerker centraal. Mensen doen iets omdat zij er iets positiefs aan over willen houden. Dat kunnen intrinsieke behoeften zijn, zoals bijvoorbeeld verantwoordelijkheid, waardering, het teamverband of inhoudelijke taken en voldoening.