Het zonovergoten Curaçao heeft een tropisch savanneklimaat. Dit betekent een gemiddeld aantal zonne-uren per dag van maar liefst acht uur en temperaturen die het gehele jaar vrij constant zijn.
Wie op zoek is naar een zonnige vakantiebestemming, is op Curacao aan het juiste adres. De zon schijnt er namelijk bijna altijd en het is er altijd warm. Qua temperatuur is het het hele jaar door zomer.
Curaçao heeft een tropisch savanneklimaat (type Aw volgens de Köppen-Geigerclassificatie). De temperaturen zijn vrij constant over het hele jaar. Het verschil tussen de laagste gemiddelde etmaaltemperatuur en de hoogste is binnen één jaar slechts 3 graden. Wel zit er een duidelijk verschil in het neerslagpatroon.
De beste reistijd voor Curaçao is tussen januari en juni. Tijdens de eerste helft van het jaar heb je altijd zon, een lekkere bries en valt er nauwelijks een druppel regen.
De maanden juli en augustus zijn, vanwege de vakanties in Europa en door de Amerikaanse toeristen, de drukste maanden voor een vakantie naar Curacao. Van oktober t/m april loopt het hoogseizoen voor cruiseschepen, waardoor het erg druk kan zijn in de haven.
De vluchten naar het eiland Curaçao worden bij ons vanaf Amsterdam 5x per week uitgevoerd door KLM. Je vliegt in ca. 9 uur comfortabel naar Hato International Airport, vlak bij Willemstad. Door de langere afstand is het mogelijk dat er zowel op de heen- als de terugvlucht een tussenstop wordt gemaakt.
0,5 liter lokaal bier ➜ €1. 0,5 liter geïmporteerd bier ➜ €1,50.
De natste maanden zijn oktober, november en december. Meestal regent het 's morgens vroeg of in de vroege of late avond. De buien zijn doorgaans kort, hevig en heel plaatselijk. Zij bieden gewoonlijk slechts wat verkoeling tegen de hitte van de zon en zorgen maar zelden voor ernstige problemen.
Het water aan de Curaçaose stranden heeft een gemiddelde temperatuur van 27ºC (81°F). Daardoor is het ideaal om af te koelen zonder het al te koud te krijgen!
Het hele jaar wordt het vrij vroeg donker op het eiland. Tussen ongeveer 18:30 en 19:00 uur. Om 12 uur 's middags staat de zon op zijn hoogtepunt, wat betekent dat u op dat moment goed beschermd de zon in moet. Gelukkig blijft het wel lekker warm in de avonden, ondanks de zon die vroeg ondergaat.
De gemiddelde alcohol prijs in Curaçao is hoger dan in Nederland. Whisky is bijvoorbeeld duurder in Curaçao en kost ongeveer: 35 EUR.
Kenmerken van het klimaat
De lucht is weliswaar vrij vochtig maar is niet onstabiel genoeg om buien te vormen. Pas boven het Venezolaanse gebergte komt de waterdamp in de lucht weer tot op het verzadigingspunt, ontstaan grote stapelwolken en kan neerslag vallen.
Kleine criminaliteit komt voor in Curaçao, net zoals in Europees Nederland. Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen: Wees alert en geef dieven geen makkelijke aanleiding. Laat geen waardevolle spullen in het zicht achter in uw appartement of in uw (huur)auto.
Zit je echter uit de wind of waait er een dagje geen lekker briesje, dan ervaar je pas hoe warm het eigenlijk is. Vanwege de hoge luchtvochtigheidsgraad kan het zo nu en dan benauwd aanvoelen. Het zeewater heeft zeer aangename temperaturen van 27 tot 29 graden.
's Avonds daalt de temperatuur vrij geleidelijk. Vaak is het na zonsondergang nog bijna net zo warm als overdag. De minimumtemperaturen worden meestal pas tegen het einde van de nacht gehaald. Denk dan aan 23 tot 27 graden Celsius.
Tussen de twee hoogseizoen zijn de prijzen het laagste. In de mei, maar ook in juni vind je daarom vaak voordelige aanbiedingen. Andere maanden voor een goedkope vakantie zijn oktober en november.
Op alle eilanden is het klimaat hetzelfde, evenals de valuta. Welke abc eiland is het goedkoopst? Momenteel betaal je voor de Antillen ongeveer hetzelfde. Soms kan het zijn dat Curaçao iets meer aanbod heeft en daardoor wat voordeliger is.
Curaçaose gerechten
Een aantal specialiteiten op Curaçao zijn kabritu stobá (geitenstoof), karkó (kroonslak), yuana (leguaan, smaakt naar kip), kadushi soep (cactussoep), mondongo (soep van runder-ingewanden), funchi (een soort polenta) en tutu (funchi, rijst en bonen).
Voornamelijk ontbijt is handig en scheelt je al gauw 10-15 euro per persoon. Wij hebben een beetje van alles wat gedaan en dus is dit ook een globale inschatting. Voor een lunch ben je meestal rond de 15 euro per persoon kwijt. Voor het avondeten kun je rekenen op ongeveer 30-40 euro per persoon.
Bonaire lijkt gemiddeld duurder dan Curaçao. Ik denk dat het onder de streep best wel mee zal vallen. Inderdaad is uit eten op Bonaire wat prijziger dan op het buureiland, maar dat komt mede omdat je op Curaçao meer local food kunt eten.
KLM, TUI, JetBlue, Air Canada, American Airlines en Avianca zijn één van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen met vluchten naar Curacao. Houd er rekening mee dat de goedkoopste dagen om te vliegen over het algemeen dinsdag en woensdag zijn.